Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 233 | Κύριες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2021

Κύριες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Κύριες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2021

 

 

 

7/10/2021

 

Στο 7,5% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία στις αρχές Οκτωβρίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, εξέλιξη που αυξάνει τις πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, για έκτη φορά φέτος.Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, σκαρφάλωσε στο 7,4% τον Σεπτέμβριο από 6,68% που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat, ήτοι υψηλότερα από το 7,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,26% την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ανεβάζοντας την ετήσια μέτρηση στο 7,48%, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία ξεπέρασε για πρώτη φορά τον στόχο του 4% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας στα τέλη του 2020 και έκτοτε δεν δείχνει σημάδια άμβλυνσης, ψαλιδίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών που έχει ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού αλλά και από το αδύναμο ρούβλι.(εδώ)

 

Σε δυσθεώρητα επίπεδα αυξάνεται το κόστος ζωής στην Τουρκία και παρά το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία ήταν από τις λίγες που απέφυγαν την ύφεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνθέτουν μία εντελώς διαφορετική, ζοφερή εικόνα. Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς υποτίμησης, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 19,58% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την επίσημη μέτρηση, όταν η ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών Inflation Research Group (ENAG) εκτιμά ότι ξεπερνάει το 40%.Την ίδια ώρα, οι τιμές κατοικίας δεν αυξάνονται απλώς αλλά εκτοξεύονται. Με βάση τα ευρήματα μελέτης του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών Μπαχτσεσεχίρ (BETAM), οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, σημείωσαν τρομακτική αύξηση τον Αύγουστο. Ξεχωρίζει η άνοδος των τιμών κατά 50,7% στην Κωνσταντινούπολη, ακολουθεί η Άγκυρα με +31,8% και η Σμύρνη με 30,9%.Συνολικά στην Τουρκία, οι τιμές κατοικίας κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 32% στο α’ τρίμηνο του 2021, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 6,1%. Όσον αφορά τα ενοίκια, από τις αρχές του 2020 έως σήμερα στην Ευρώπη ενισχύονται σε ποσοστό 1,2% κατά μέσο όρο, ενώ στην Τουρκία αυξάνονται κατά 9,4%.(εδώ)

 

Τις προκρατήσεις για τη σεζόν του 2022 αποκωδικοποιεί ήδη, ο τουριστικός οργανισμός της TUI, με την εκτίμηση ότι ο όγκος πωλήσεων για το καλοκαίρι του 2022 θα ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό κοντά στα κανονικά επίπεδα του καλοκαιριού του 2019, με δεδομένη τη συσσωρευμένη ζήτηση.Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός στην Ευρώπη, μάλιστα, αναφέρει την Τουρκία, τη Φλόριντα, την Ελλάδα και την Κύπρο ως τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για την επόμενη θερινή σεζόν του 2022, για την οποία, ήδη, ο όμιλος μετρά τον «ενθαρρυντικό», όπως τον χαρακτηρίζει, αριθμό του 1,6 εκατομμυρίου κρατήσεων.«Οι συνολικές κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 είναι αυξημένες κατά 54% και η μέση τιμή είναι επίσης αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, την αντίστοιχη περίοδο. Η ζήτηση είναι εκεί έξω. Οπουδήποτε υπήρξε άρση των κυβερνητικών περιορισμών, άμεσα, την επόμενη στιγμή υπήρξε γρήγορη επιστροφή των ταξιδιών και υψηλότερες πωλήσεις στο κοινό για τα ταξίδια τους».(εδώ)

 

Aνεξαρτήτως εάν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ευθύνεται για τις αλλαγές στα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017, τα οποία ευνόησαν την Κίνα, το σχετικό σκάνδαλο έπληξε τη φήμη αμφοτέρων των οργανισμών, όπως επισημαίνουν πρώην στελέχη τους, μέλη κυβερνήσεων και εξωτερικοί ειδικοί. Η βλάβη, η οποία προκλήθηκε από το σκάνδαλο παραποίησης δεδομένων, που υποχρέωσε την Παγκόσμια Τράπεζα να διακόψει την έκδοση της έκθεσης Doing Business για την αξιολόγηση των συνθηκών του επιχειρείν σε όλο τον κόσμο, ίσως δύσκολα αποκατασταθεί. Επιπλέον, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι έρευνες, τις οποίες διεξάγουν οι εργαζόμενοι των δύο διεθνών οργανισμών και θεωρούνται μεγάλης επιρροής, υπόκεινται σε πιέσεις από τα κράτη – μέλη τους. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει σθεναρά αρνηθεί τις κατηγορίες, οι οποίες διατυπώθηκαν σε έκθεση εξωτερικού φορέα, όπου αναφέρεται ότι άσκησε υπερβολικές πιέσεις στο προσωπικό να κάνει αλλαγές, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί η κατάταξη της Κίνας και να βρεθεί στην 78η από την αρχική 85η θέση της. Αυτό συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ζητήσει την αρωγή του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της.(εδώ)

 

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 14 ετών κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία, εν όψει της λήξης των φορολογικών οφελών για τους αγοραστές κατοικιών.Οι τιμές μάλιστα αναμένεται να συνεχίσουν την άνοδο σε νέο ιστορικό υψηλό, ανέφερε η Halifax.Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% από τον Αύγουστο, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2007.(εδώ)

 

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας μειώθηκαν κατά 31,5 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς οι εισροές κεφαλαίου αυξήθηκαν και άλλα νομίσματα σε αποθέματα άλλων χωρών αποδυναμώθηκαν εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου.Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας -τα μεγαλύτερα παγκοσμίως- διαμορφώθηκαν στα 3,2 τρισ. δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από τα 3,232 τρισ. δολάρια στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Κίνας.(εδώ)

 

6/10/2021

 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε για πολλοστή φορά για τον κίνδυνο να διολισθήσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση σε περίπτωση που το Κογκρέσο αρνηθεί να αυξήσει το ανώτερο όριο του χρέους της υπερδύναμης. Η τελευταία αυτή προειδοποίησή της οφείλεται στο ότι πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου.«Θα είναι καταστρεπτικό να μην πληρώσει η κυβέρνηση τις οφειλές της» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γέλεν μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC. «Περιμένω ότι θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομία» υπογράμμισε η κ. Γέλεν, επαναλαμβάνοντας ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να διακινδυνεύσει μια τεχνική χρεοκοπία του αμερικανικού δημοσίου.Το ανώτατο όριο δανεισμού και χρέους των ΗΠΑ, ή αλλιώς το «φρένο χρέους»όπως αποκαλείται, είναι θεσμοθετημένο στη νομοθεσία της υπερδύναμης και προβλέπει συγκεκριμένα ότι μόλις ο δανεισμός της αμερικανικής οικονομίας υπερβεί το συγκεκριμένο όριο «παγώνουν»αυτομάτως οι περισσότερες δαπάνες της κυβέρνησης με αναπόφευκτο και το «πάγωμα»της λειτουργίας μεγάλου μέρους της κυβέρνησης.(εδώ)

 

5/10/2021

 

Οι τιμές του πετρελαίου ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, αφότου ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αρνήθηκαν να επιταχύνουν σχέδια για αύξηση της παραγωγής, περιφρονώντας εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση για ενέργεια. Ευρώπη και Ασία αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη ενέργειας σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξάνουν σταθερά, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Η διευρυμένη ομάδα παραγωγών, όμως, ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει την Ρωσία από το 2016, δήλωσε ότι θα παραμείνει στον σχεδιασμό που διαμόρφωσε αυτό το καλοκαίρι για σταδιακή μόνο αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα, παρά τις προειδοποιήσεις για αυξημένο έλλειμμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.(εδώ)

 

Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού που σαρώνουν τις μεγάλες οικονομίες έχουν αφυπνήσει μια παλιά νέμεση για τους επενδυτές: τον στασιμοπληθωρισμό. Το άγχος για τον αυξανόμενο πληθωρισμό ήταν συνέχεια παρόν στις αγορές φέτος. Αλλά με το πετρέλαιο να ξεπερνά τα 80 δολάρια το βαρέλι, τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο πάνω από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο και άλλα προϊόντα στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, οι επενδυτές λένε ότι μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πληθωριστική άνοδος συμπίπτει με μια επιβράδυνση της ανάπτυξης- και την επιδεινώνει.Εάν τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίζονταν για άλλους έξι έως 12 μήνες, ενώ οι καταναλωτές εξακολουθούσαν να έχουν εργασιακή ασφάλεια και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για τα αγαθά που ήθελαν.(εδώ)

 

4/10/2021

 

Εξυπνες πολιτικές που θα ελαφρύνουν το κόστος των μεταρρυθμίσεων για την κλιματική αλλαγή καλούνται να βρουν οι χώρες.Ο ρόλος του οδηγού που έχει αναλάβει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και η ανάγκη να υπάρχουν «λύσεις» στις αστοχίες της αγοράς.Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί δεν είναι τόσο να «ηγηθούν» της μάχης αυτής, αλλά να «ακολουθήσουν» -από την άποψη της αναγνώρισης πως η «πράσινη» μετάβαση πιθανότατα θα είναι πολύ δύσκολη και άνιση. Πρέπει να παρέμβουν για να δώσουν ενεργητικές λύσεις όταν υπάρχουν αστοχίες της αγοράς.Επίσης οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν καλύτερες προβλέψεις του «greenflation». Οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν δίχτυα ασφαλείας για να προστατεύσουν τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού από τις αυξήσεις τιμών. Οι «πράσινοι» πολεμιστές μπορεί να υποστηρίξουν πως ο πληθωρισμός είναι ένα μικρό τίμημα για την αποτροπή της καταστροφής του πλανήτη. Κάποιοι οικονομολόγοι μπορεί επίσης να ψελλίσουν πως λίγος πληθωρισμός διευκολύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα χρέη τους μέσω του αυξημένου πληθωρισμού.(εδώ)

 

Νέα άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμιση ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας τις αποδόσεις περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος μετά από την μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα τον προηγούμενο μήνα. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,58%, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά παραμένει σε διψήφιο ποσοστό για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων πέντε ετών και αποτελεί τη βασική ανησυχία για επενδυτές και καταθέτες, δεδομένων των πολιτικών πιέσεων για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,25% τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 1,35% και τις ετήσιες εκτιμήσεις για 19,7%. (εδώ)

 

1/10/2021

 

Επιβραδύνθηκαν οι εξαγωγές στη Νότια Κορέα τον Σεπτέμβριο, κυρίως εξαιτίας των λιγότερων εργάσιμων ημερών για το διάλειμμα του κορεάτικου thanksgiving, παραμένοντας ωστόσο ισχυρές χάρη στη ζήτηση για ημιαγωγούς και άλλα αγαθά. Οι αποστολές στο εξωτερικό αυξήθηκαν για 11ο συνεχόμενο μήνα, κατά 16,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 55,83 δισ. δολάρια, μετά από την αναθεωρημένη αύξηση του Αυγούστου κατά 34,8%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση των εξαγωγών κατά 19,9% τον Σεπτέμβριο.Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 31% στα 51,62 δισ. δολάρια, μετά από την αύξηση 44% τον Αύγουστο, καταλήγοντας σε εμπορικό πλεόνασμα 4,20 δισ. δολαρίων. (εδώ)

 

Ανοδικά κινήθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία, με τον μεταποιητικό κλάδο να απολαμβάνει την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση. Όπως αναφέρει έρευνα της κεντρικής τράπεζας η σταθερή πρόοδος στους εμβολιασμούς και οι ελπίδες για επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας βοηθούν στο επιχειρηματικό κλίμα, υπογραμμίζοντας την άποψη της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι το τέλος των περιορισμών θα ενισχύσει την κατανάλωση. Ειδικότερα, ο κύριος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 18 μονάδες το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, από 14 που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και υπερέβη τις προβλέψεις της αγοράς για συν 13.(εδώ)

 

Αναπάντεχη αύξηση εμφάνισαν για τρίτη διαδοχική εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ένδειξη πιθανής επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας.Πιο συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανήλθαν σε 362.000 την εβδομάδα 19 – 25 Σεπτεμβρίου έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί μείωσης στις 330.000 αιτήσεις.Η τελευταία φορά, κατά την οποία ο εν λόγω αριθμός αυξήθηκε για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, ήταν τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω της πανδημικής κρίσης.Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, υποχώρησε σε 2,8 εκατ. άτομα, σε μια περίοδο κατά την οποία ολοένα και περισσότεροι βρίσκουν νέα θέση εργασίας. (εδώ)

 

29/9/2021

 

Mετά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το διάστημα Απριλίου – Αυγούστου 2021 νέοι προβληματισμοί ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία. Οι ανησυχίες για το κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα» και τις συνεπαγόμενες μολύνσεις, η επιδείνωση των ελλείψεων, η άνοδος των τιμών ενέργειας, η αναταραχή σε τμήματα των υπερβολικά μεγάλων αγορών ακινήτων της Κίνας, η αναθέρμανση του πληθωρισμού και η δημοσιονομική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα δύσκολο μείγμα.Ενόσω οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα τείνουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του 2022, οι οικονομίες θα ανακτήσουν τον βηματισμό τους και πάλι, αφού πάρουν μια ανάσα στα τέλη του 2021. Επί παραδείγματι, για την Ευρωζώνη έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή μας για το τρίτο τρίμηνο και ακόμα περισσότερο για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αλλά βελτιώσαμε τις προβλέψεις τριμηνιαίας ανάπτυξης για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 κατά το ίδιο ποσοστό. Κατά μέσον όρο και σε ετήσια βάση, τώρα εκτιμάμε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 4,8% το 2021 από 5% νωρίτερα, 5% το 2022 όπως και πριν και 2,8% αντί 2,7% το 2023. (εδώ)

 

Με «κρυμμένο χρέος» ύψους 330 δισ. ευρώ φορτώνει τις αναπτυσσόμενες χώρες το κολοσσιαίο κινεζικό πρόγραμμα υποδομών «Νέοι δρόμοι του μεταξιού». Αυτό αποκαλύπτει αμερικανική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα και δημοσιεύθηκε από το AidData, το ερευνητικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου William & Mary, του οποίου η φιλοδοξία είναι να καταστήσει πιο διαφανή τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι «αδιαφανείς» συμφωνίες μεταξύ κινεζικών τραπεζών ή κρατικών επιχειρήσεων με αναπτυσσόμενες χώρες αφήνουν δεκάδες μεταξύ αυτών να βαρύνονται με χρέη, που δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους.Υπό την ηγεσία του προέδρου της Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα ξεκίνησε το 2013 την πρωτοβουλία «Νέοι δρόμοι του μεταξιού» με στόχο την κατασκευή υποδομών και την εξασφάλιση διεθνούς επιρροής της χώρας. Οδικές αρτηρίες, γέφυρες, λιμάνια, στάδια ή ακόμα και νοσοκομεία: το Πεκίνο διέθεσε κατά μέσο 85,4 δισεκ. δολάρια τον χρόνο κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της πρωτοβουλίας, πολύ περισσότερα από τις ΗΠΑ κατά την περίοδο αυτή (37 δισ.), σύμφωνα με τη μελέτη. (εδώ)

 

28/9/2021

 

Η απασχόληση στις ΗΠΑ "είναι ακόμα λίγο κάτω από τον στόχο" για να ξεκινήσει η Federal Reserve να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας Lael Brainard όπως μεταδίδει το Reuters.Επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε η Fed στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, η Brainard σημείωσε ότι εάν η απασχόληση συνεχίσει να ενισχύεται "όπως ελπίζω", τότε η οικονομία "μπορεί σύντομα να πετύχει τον στόχο" που θα δικαιολογεί την μείωση των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων από τα επίπεδα των 120 δισ. δολ. που είναι σήμερα. (εδώ)

 

O πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα εκπληρώσει σύντομα τα κριτήρια της Federal Reserve για να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων, αν και εκτίμησε ότι θα φτάσει το 2023 για να δικαιολογηθεί μια αύξηση των επιτοκίων. "Νομίζω ότι η οικονομία είναι κοντά στο να εκπληρώσει το πρότυπο για 'σημαντική περαιτέρω πρόοδος' που ορίσαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο", δήλωσε ο Evans μιλώντας σε συνέδριο στη Βιρτζίνια. "Αν συνεχιστεί να βελτιώνεται η απασχόληση, φαίνεται ότι θα εκπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις και θα μπορεί να ξεκινήσει ο περιορισμός [των αγορών]".(εδώ)

 

Ισχυρή πτώση σημειώνουν οι τιμές των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς άνω του 1%, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. Η απόδοση του 10ετούς βρετανικού κρατικού ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης, στο 1,003%, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 18μήνου. Η τελευταία φορά που η απόδοση του ομολόγου έκλεισε άνω του 1% ήταν τον Μάιο του 2019. Η εξέλιξη έρχεται μετά από αντίστοιχη κίνηση των αποδόσεων αμερικανικών κρατικών ομολόγων.Οι χρηματαγορές "βλέπουν" αύξηση 15 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο, με άλλη μία αύξηση 0,25% τον ερχόμενο Αύγουστο, που θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,5%. (εδώ)

 

27/9/2021

 

Η φιλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί 3,3% το 2021 και 2,9% το 2022, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, δημοσιεύοντας τις προοπτικές για την οικονομία.Στο προηγούμενο outlook που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, το υπουργείο ανέμενε ανάπτυξη του ΑΕΠ 2,6% το 2021 και 2,5% το 2022.Μετά το επόμενο έτος, το υπουργείο εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και υποβάθμισε τις εκτιμήσεις στο 1,4% από το 1,5% για το 2023.(εδώ)

 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda δεν ακούστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον αντίκτυπο των πρόσφατων ελλείψεων στον ιαπωνικό μεταποιητικό τομέα.Οι εξαγωγές και η παραγωγή της Ιαπωνίας είναι πιθανό να επιβραδυνθούν βραχυπρόθεσμα, διότι τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στην προμήθεια ανταλλακτικών, ανέφερε ο Kuroda σε μια διαδικτυακή συνάντηση με επιχειρηματίες ηγέτες στην Οσάκα.Η Νοτιοανατολική Ασία διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο στις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ιαπωνίας. (εδώ)

 

Τα προηγούμενα χρόνια η Κίνα βίωσε μια χωρίς προηγούμενο διαδικασία αστικοποίησης. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 1973 μόνο το 17,18% του κινεζικού πληθυσμού ζούσε σε πόλεις, ενώ το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό είχε υπερτετραπλασιαστεί, φθανοντας το 61,43%, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη που κατέστησε την Κίνα δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.Αυτό προκάλεσε πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης για κατοικίες στα αστικά κέντρα, ενώ η διαμόρφωση μιας κινεζικής "μεσαίας τάξης" αύξησε και τη ζήτηση για καλύτερη στέγαση.  Ως αποτέλεσμα αυξήθηκε πολύ η δομημένη έκταση του ασιατικού κολοσσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ανάμεσα στο 2000 και το 2011 ο πληθυσμός των πόλεων αυξήθηκε κατά 50,5%, η έκταση των νέων τμημάτων των πόλεων αυξήθηκε κατά 76,4%. Αυτό αποτύπωνε τη μεγάλη ζήτηση όχι μόνο για κατοικίες, αλλά και για στέγαση επιχειρηματικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και μετέτρεψε τη χώρα σε ένα τεράστιο εργοτάξιο επιτρέποντας ταυτόχρονα σε εταιρίες όπως η Evergrande να εξελιχτούν σε πραγματικά οικονομικά μεγαθήρια. Έστω και με πήλινα πόδια, όπως αποδεικνύεται στις μέρες μας.(εδώ)

 

Οι πωλήσεις λιανικής καταναλωτικών προϊόντων στην Κίνα αναμένεται να φτάσουν στα 44 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2021, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχους.Η παραπάνω εκτίμηση της αύξησης των πωλήσεων λιανικής αναμένεται ότι θα αντιπροσωπεύει μία ετήσια αύξηση περίπου 12,5% από την προηγούμενη χρονιά και 8% από το 2019, δήλωσε ο Γουάνγκ Μπιν, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.(εδώ)

 

24/9/2021

 

Ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό στο τέλος Ιουνίου, και συγκεκριμένα στα 141,7 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αφού ενισχύθηκε από τα κέρδη της Wall Street και την έκρηξη της αξίας των ακινήτων που προκάλεσε η πανδημία. Η άνοδος των αγορών τροφοδότησε την αύξηση του συνολικού πλούτου, προσθέτοντας 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών το δεύτερο τρίμηνο - μια περίοδο κατά την οποία ο S&P 500 σημείωσε συνολική απόδοση λίγο πάνω από 8,5% αφού συνυπολογίστηκαν τα επανεπενδυμένα μερίσματα.(εδώ)

 

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό 12 μηνών στις 54,5 μονάδες από 55,4 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της IHS Markit.  Ο κλάδος των υπηρεσιών εμφάνισε μεγάλη επιβράδυνση με τον σχετικό δείκτη PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα να κατρακυλά σε χαμηλό 14 μηνών στις 54,4 μονάδες από 55,1 μονάδες τον Αύγουστο.  Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 60,5 μονάδες, ήτοι σε χαμηλό πέντε μηνών, από 61,1 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης για την παραγωγή διολίσθησε σε χαμηλό 11 μηνών στις 55,2 μονάδες από 56,7 τον προηγούμενο μήνα. (εδώ)

 

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 16.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 351.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 320.000. (εδώ)

 

Σε μια αναπάντεχη κίνηση η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα βασικά της επιτόκια, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και ισχυρών απειλών για πτώση της τουρκικής λίρας που ήδη άρχισαν να σχηματοποιούνται. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης στο 18%. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει το Bloomberg ότι μόλις ένας από τους 23 οικονομολόγους που πήραν μέρος σε έρευνα που διενήργησε είχε προβλέψει τη μείωση των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κατέγραψε απροσδόκητη αύξηση στο 19,25% τον περασμένο μήνα. Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου άλλαξε την πολιτική του έναντι του δομικού πληθωρισμού, στον υπολογισμό του οποίου εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια.(εδώ)

 

23/9/2021

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία με στόχο την πλήρη ανάκαμψή της από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, τόνισε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC). Ο Πάουελ σημείωσε πως η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος στις ΗΠΑ και τα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν στηρίζουν την πορεία προς την οριστική ανάκαμψη, προσθέτοντας ότι οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να ενισχύονται. Όπως τόνισε, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 6,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αύξηση που εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί με αντιστοιχο ρυθμό και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.(εδώ)

 

Στην απόκτηση του 35% σταθμού εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκεται στο λιμάνι του Αμβούργου προχώρησε η Cosco Shipping Ports. Πρόκειται για το Container Terminal Tollerort, που ανήκει στην Hamburger Hafen und Logistik AG. Ως ένα από τα τρία τέρμιναλ εγκατεστημένα στο λιμάνι του Αμβούργου, είναι εξοπλισμένο με 14 μεγάλους γερανούς οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετούν μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικής ικανότητας άνω των 20.000 κουτιών.Χρόνο με τον χρόνο οι κινεζικές επενδύσεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια τα τελευταία 10 έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι εταρείες κινεζικών συμφερόντων έχουν αυξήσει τα ποσοστά στη μετοχική σύνθεση αρκετών και σημαντικών τερματικών σταθμών της Ευρώπης. Η αύξηση αυτών των επενδύσεων αποτελεί μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής ανάπτυξης υποδομών «Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου» (Belt and Road Initiative- BRI), που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 επενδύοντας σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.(εδώ)

 

22/9/2021

 

Σε υψηλό 14 ετών σκαρφάλωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.Ειδικότερα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,5% στα 190,3 δισ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα από το δεύτερο τρίμηνο του 2007.(εδώ)

 

Η Ελβετία εμφάνισε πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ύψους 11 δισ. ελβετικών φράγκων (11,90 δισ. δολάρια) στο β΄ τρίμηνο, 7 δισ. φράγκα περισσότερα από πέρυσι, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Η αύξηση αποδόθηκε κυρίως στο υψηλότερο πλεόνασμα από το εμπόριο αγαθών, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Τα στοιχεία δείχνουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελβετικής οικονομίας μετά από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία. Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, η Ελβετία εμφάνισε πλεόνασμα 16 δισ. ελβετικών φράγκων.(εδώ)

 

Σαφή προειδοποίηση για τις επόμενες κινήσεις της Fed απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon. Ειδικότερα, υποστήριξε πως η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια απότομη κίνηση το 2022 παρά τις προσπάθειες της να κατευνάσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Μιλώντας στο CNBC, o Dimon υποστήριξε ότι εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να δράσει γρήγορα.Η κορυφαία αβεβαιότητα για τη Fed ήταν ο πληθωρισμός. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση έως τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό των 13 ετών που ήταν 5,4% τον Ιούλιο.(εδώ)

 

21/9/2021

 

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η επανεμφάνιση του πληθωρισμού, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά πλέον επανέρχεται με δύναμη, καθώς οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς έχουν πάρει την ανηφόρα. Ο πληθωρισμός είναι ένας οικονομικός δείκτης που μετρά την αύξηση των τιμών σε ένα καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, αλλά η επάνοδός του προκαλεί ανησυχία όχι μόνο γιατί ακριβαίνει το «καλάθι της νοικοκυράς» -κάτι που από μόνο του δημιουργεί κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα-, αλλά και επειδή, εάν επιμείνει, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε αυξήσεις επιτοκίων, χρεοκοπίες, ακόμα και σε ένα παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ.Οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για άμεση εξομάλυνση έχουν δώσει τη θέση τους σε νεότερες, πολύ λιγότερο αισιόδοξες. Το 2022 υποτίθεται ότι θα σηματοδοτήσει την επαναφορά στην κανονικότητα.(εδώ)

 

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε πως αναμένει ότι θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για όλη την περίοδο πρόβλεψης, παρά την άνοδο του πληθωρισμού. "Η νομισματική πολιτική χρειάζεται να παραμείνει επεκτατική ώστε ο πληθωρισμός να πλησιάσει στον στόχο όσο προχωράει ο καιρός”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στο ανακοινωθέν της. (εδώ)

 

Ο βρετανικός δημόσιος δανεισμός μειώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση για τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν, αναδεικνύοντας το υψηλό κόστος της πανδημίας. Ο δανεισμός του δημοσίου τομέα, εξαιρουμένων των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, διαμορφώθηκε στα 20,5 δισ. Στερλίνες (28 δισ. Δολάρια) τον Αύγουστος χαμηλότερα κατά 5,5 δισ. Στερλίνες από τον Αύγουστο του προηγουμένου έτους. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, ανέμεναν κατά μέσο όρο δανεισμό ύψους 15,6 δισ. στερλίνων για τον Αύγουστο. (εδώ)

 

20/9/2021

 

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν, απηύθυνε Κυριακή  19/9/2021 έντονη προτροπή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει «ιστορική οικονομική κρίση». Σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στις σελίδες γνώμης της εφημερίδας The Wall Street Journal, η κυρία Γέλεν υπενθυμίζει ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών».Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο (28,4 τρισεκ. δολάρια) δεν αυξηθεί.(εδώ)

 

Η ενσωμάτωση της  διακυβέρνησης και των πρακτικών αναφορικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ΕSG) αποτελεί ένα μείζον ζήτημα της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι ελλείψεις στις αναφορές των τραπεζών και των επιχειρήσεων υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη της αγοράς. Παράλληλα, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις, δεν υπάρχει ακόμη μια γενική ομοφωνία για το τι ακριβώς σημαίνει το ESG και πως μπορεί να εφαρμοστεί σωστά.Το κύριο μέλημα της διαφάνειας της ESG όσον αφορά τις τράπεζες είναι η αποφυγή των ισχυρισμών για greenwashing. Aν και η Ευρώπη αποτελεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη, δεν έχει ξεκάθαρα στάνταρ αναφοράς. Αυτή η έλλειψη έχει γίνει πασιφανής μετά από τις αυξημένες προσδοκίες των μετόχων βάσει των νέων κανόνων ESG.(εδώ)

 

Ετήσια αύξηση 11,3% στα 15,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατέγραψε η παραγωγή φυσικού αερίου τον Αύγουστο στην Κίνα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS). Η ποσότητα παραγωγής αυξήθηκε κατά 15,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, με το μέσο όρο αύξησης της διετίας να βρίσκεται στο 7,5%.Κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η παραγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα καταγράφηκε στα 136,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αυξημένη κατά 10,8% από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.(εδώ)

 

17/9/2021

 

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ επίσης υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα. Ωστόσο, η Fitch αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.Η Fitch αναμένει τώρα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% το 2021, αναθεωρημένο προς τα κάτω από 6,3% στην έκθεση του Ιουνίου. Οι περιορισμοί στην προσφορά περιορίζουν τον ρυθμό ανάκαμψης και η Fitch αναθεώρησε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2021 σε 6,2% από 6,8% τον Ιούνιο. Ο οίκος μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας, στο 8,1% από 8,4%. Οι προβλέψεις για ορισμένες άλλες ασιατικές οικονομίες έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω μετά  την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα νέα περιοριστικά μέτρα.Στον αντίποδα, η Fitch αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2021 σε 5,2% από 5%, ενώ αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις της για την Πολωνία, την Τουρκία, το Μεξικό, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική είδαν επίσης αναβάθμιση.(εδώ)

 

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ανάγκες έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς λιπασμάτων να βάλει προσωρινό "λουκέτο” σε δύο μονάδες του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για το πρώτο σημάδι ότι το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας απειλεί να "φρενάρει” την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.Η CF Industries Holdings Inc. ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία των εργοστασίων της στο Billingham και στο Ince λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, χωρίς να προβεί μάλιστα σε κάποια εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια κατέρρευσαν την Πέμπτη, εν μέσω των ενδείξων ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες περιορίζουν την κατανάλωσή τους.(εδώ)

 

Πτώση 0,9% κατέγραψε ο όγκος των πωλήσεων λιανικής στη Βρετανία, αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων σε μηνιαία βάση κατά 0,5% τον Αύγουστο και σε ετήσια βάση αύξηση 2,7%.Οι πωλήσεις λιανικής της Βρετανίας μειώθηκαν απροσδόκητα τον προηγούμενο μήνα, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί από όταν ξεκίνησαν η καταγραφή των τωρινών δεδομένων, αν και οι όγκοι των πωλήσεων παραμένουν υψηλότερα των προ πανδημίας επιπέδων.Οι όγκοι των πωλήσεων παραμένουν 4,6% υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, προτού ξεκινήσει η πανδημία.(εδώ)

 

16/9/2021

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της UBS, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθεί περισσότερο από 10% ετησίως τα επόμενα 10 χρόνια, διεκδικώντας ένα ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων από τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές που βασίζονται μόνο σε φυσικά καταστήματα.Εφέτος, τα παγκόσμια έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% των συνολικών λιανικών πωλήσεων.Μάλιστα, αναμένεται να αυξηθούν σε περισσότερα από 7 τρισ. έως το 2025, σύμφωνα με το eMarketer. (εδώ)

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν σε όλα τα επίπεδα τις συμμαχίες τους έναντι της Κίνας, ανακοίνωσαν με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας που περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.Άμεση συνέπεια αυτής της θεαματικής ανακοίνωσης: η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας το θυμό του Παρισιού."Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθούν ακόμη πιο στενά, πράγμα που αντανακλά το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας", δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σημείωσε μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση μετά το Brexit.(εδώ)

 

15/9/2021

 

Ράλι περίπου 50% σημειώνει ο σύνθετος δείκτης των εμπορευμάτων το τελευταίο 12μηνο, με τις τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις να κινούνται σε πολυετή υψηλά, απόρροια της υπερτροφοδοτούμενης από την πανδημία ζήτησης που ξεπέρασε την προσφορά, της μειωμένης παραγωγής, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, της εκτόξευσης των ναύλων (+188% εφέτος ο δείκτης Baltic Dry), των πληθωριστικών πιέσεων, της κλιματικής αλλαγής αλλά και της, παρά τις διακυμάνσεις, αδιάκοπης ζήτησης από την Κίνα.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδόν όλες οι τιμές των εμπορευμάτων είναι πλέον πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ενώ ορισμένοι ενθουσιασμένοι αναλυτές έσπευσαν να «ανακοινώσουν» έναν νέο «υπερκύκλο», μια παρατεταμένη περίοδο δηλαδή υψηλών τιμών, που θα αποτελέσει και τη νέα «κανονικότητα». (εδώ)

 

Συνεχίστηκε η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών νέων κατοικιών τον Αύγουστο στην Κίνα, εν μέσω αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας και την επιβράδυνση των απαιτήσεων των αγοραστών κατοικιών.Λιγότερες πόλεις ανακοίνωσαν αύξηση των τιμών, με τις τιμές των νέων κατοικιών να αυξάνονται σε 46 από τις 70 πόλεις τον Αύγουστο, έναντι των 51 πόλεων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.Μετά την εφαρμογή των μακροπρόθεσμων κανονισμών για την αγορά ακινήτων, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, οι αυξήσεις των τιμών σε 70 πόλεις συνεχίζουν να μειώνονται, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της στατιστικής υπηρεσίας, Sheng Guoqing. (εδώ)

 

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν της δεκαετίας διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων καθώς η οικονομία παγκοσμίως ανακάμπτει από την πανδημία.Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Μάρτιο του 2012 καθώς και πολύ υψηλότερο από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%.Η άνοδος αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές των εστιατορίων και ξενοδοχείων.Η μηνιαία άνοδος του 1,2%, αποτελεί την υψηλότερη άνοδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, το 1997.Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 2,9% τον Αύγουστο.(εδώ)

 

13/9/2021

 

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν ήταν μόνο μία υγειονομική κρίση, αλλά και μία κρίση για τον τομέα των τροφίμων, καθώς ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα τροφίμων των ΗΠΑ, σχολιάζει το POLITICO.Αρκετοί Αμερικανοί δεν γνώριζαν για τον κίνδυνο που καραδοκούσε, μέχρι που ήρθαν αντιμέτωποι με τα άδεια ράφια στα καταστήματα των τροφίμων την άνοιξη του προηγούμενου χρόνου.Αρχίζοντας με το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας, τα προβλήματα συμφόρησης που παρουσιάστηκαν στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκάλεσαν την κατάρρευσή τους, η οποία συνεχίζεται ακόμη, σε όλα τα τμήματα του συστήματος τροφίμων από τις φάρμες παραγωγής μέχρι τα κέντρα επεξεργασίας και τα ράφια των καταστημάτων.(εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text