Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 233 | Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών, ανεβάζοντας τα επίπεδα προσφοράς σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας άμεσα αποσυμπίεση στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, που μόνο μέσα σε δύο μέρες έχουν εκτοξευτεί κατά 60%. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει περίτρανα τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ρωσία στην επίλυση της κρίσης, εδώ.

 

****

 

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν μέτρια κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρσυ, καθώς οι λογιστικές προσαρμογές που σχετίζονται με την πανδημία (οι οποίες διπλασίασαν τα κέρδης του μέσα στο έτος), μειώνονται και οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν με φυσιολογικούς ρυθμούς. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι θα στρέψουν την προσοχή τους στα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας των τραπεζών. Μέχρι στιγμής, επισημαίνουν, ότι παραμένουν στάσιμα, αλλά αναμένεται να αυξηθούν μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της αυξημένης ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις και καταναλωτές, εδώ.

 

****

Η αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων του κινεζικού κολοσσού Evergrande πυροδότησε μία κρίση στον κλάδο του real estate στην Κίνα, η οποία, ωστόσο, φαίνεται πως βαθαίνει. Ακόμη μία εταιρεία δεν πλήρωσε ομόλογο της πριν την λήξη. Ο λόγος για την Fantasia Holdings, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα η οποία δραστηριοποιείται στις επενδύσεις σε ακίνητα, στις υπηρεσίες λειτουργίας ακινήτων, υπηρεσίες πρακτορείων ακινήτων και στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Η εξέλιξη αυτή, αν και θεωρείται ότι το πρόβλημα της Fantasia θα είναι μικρότερο σε σύγκριση με της Evergrande, προκαλεί ανησυχίες ότι η κρίση στην Evergrande θα μεγαλώσει επηρεάζοντας περισσότερους κατασκευαστές ακινήτων στην Κίνα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της ασιατικής αγοράς. Ο Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές του από σταθερές σε αρνητικές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση εν μέσω συνεχιζόμενων αναχρηματοδοτήσεων, εδώ.


****

 

Να διπλασιάσει τα ετήσια έσοδα έως το τέλος της δεκαετίας επιδιώκει η General Motors, η οποία επιθυμεί να καταστεί μια δεύτερη «Tesla», υιοθετώντας το μοντέλο της πλήρους ηλεκτροκίνησης. Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έθεσε ως στόχο την επίτευξη ετήσιων εσόδων 280 δισ. δολαρίων έως το 2030, ο οποίος θα υλοποιηθεί μέσω της ηλεκτροκίνησης και της επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Σύμφωνα με τη διοίκηση, υπάρχει σχέδιο άμεσης επέκτασης (έως το 2023) της ηλεκτροκίνησης, με τουλάχιστον το 50% των εργοστασίων σε Βόρεια Αμερική και Κίνα να στρέφεται στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Για αυτό τον λόγο, προγραμματίζονται επενδύσεις 35 δισ. δολαρίων, εδώ.

 

****

 

Στα 156,8 εκατομμύρια τόνους μειώθηκε τον Αύγουστο η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Χάλυβα, παρουσιάζοντας την πρώτη μείωση από τον Ιούλιο του 2020. Η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση και σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς μεγάλο μέρος της προσφορά που προέρχεται από την Κίνα περιορίζεται. Συγκεκριμένα, η παραγωγή στην Κίνα μειώθηκε κατά 13,2% στα 83,2 εκατομμύρια τόνους. Κάποιες άλλες χώρες ωστόσο είδαν την παραγωγή τους να αυξάνεται, καθώς η αύξηση των τιμών και η υψηλή ζήτηση ενίσχυσαν την κερδοφορία. Για παράδειγμα, η παραγωγή χάλυβα στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 22,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, στις ΗΠΑ κατά 26,8% και στην Ινδία κατά 8,2%, εδώ.


****

 

Ολοένα και περισσότερα χρέη συγκεντρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες λόγω των ακυρώσεων που οφείλονται στη νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Τα συνολικά χρέη της βιομηχανίας έχουν αυξηθεί κατά 23% από το 2020 στα $340 δισεκατομμύρια. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων αξίας $63 δισ. το 2021. Πρόκειται για μια επιπλέον ένδειξη πως η βιομηχανία ενδέχεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του τέλους της υψηλής σεζόν του καλοκαιριού, εδώ.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις για τις διεθνείς αγορές, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text