Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 233 | Τελικά, ο πληθωρισμός μπορεί να απειλήσει τις αγορές

Τελικά, ο πληθωρισμός μπορεί να απειλήσει τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τελικά, ο πληθωρισμός μπορεί να απειλήσει τις αγορές

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών (περιορισμοί λόγω πανδημίας και γενναιόδωρες παροχές στους πολίτες, αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική, άφθονο και φθηνό χρήμα) στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, δημιούργησαν το φαινόμενο της “τέλειας καταιγίδας” στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και στις αγορές ενέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα πωλούμενα αγαθά και στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, σε όλες τις μορφές. Η διατήρηση αυτών των τάσεων, επί αρκετούς μήνες, θα προκαλέσει τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ανοδικού σπιράλ στις τιμές, που αν δεν διακοπεί, αναπόφευκτα θα οδηγήσει και στην άνοδο της αμοιβής της εργασίας.

 

Πριν από μερικές μέρες, ο πρόεδρος της FED, Jerome Powell, δήλωσε προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει βελτίωση στο διεθνές εφοδιαστικό σύστημα και ανέφερε ότι, τελικά, αυτό ίσως διατηρήσει τον πληθωρισμό, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

 

Ξαναζούμε τα γεγονότα της δεκαετίας του 1970; Σήμερα, υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στη φύση και στη λειτουργία των οικονομιών, σε σχέση με την προ 50ετίας κατάσταση. Όμως, ο παράγοντας άνθρωπος, παραμένει ο ίδιος και η συμπεριφορά του, μπορεί -το ίδιο εύκολα με τότε- να επηρεαστεί από την πληθωριστική ψυχολογία.

Στη σύγχρονη οικονομική επιστήμη, υπάρχουν όπλα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η διαφύλαξη της ελεύθερης λειτουργίας της οικονομίας, της αγοράς και του ανταγωνισμού είναι ένα απ’ αυτά. Το “σφίξιμο” της νομισματικής πολιτικής, επίσης είναι ένα “όπλο” -ιδιαίτερα αποτελεσματικό μάλιστα.

 

Όμως, σήμερα, υπάρχει ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο. Αν οι πληθωριστικές πιέσεις επεκταθούν και πέραν του νέου έτους (οι εορτές είναι πάντα μία ιδιαίτερα πληθωριστική περίοδος, για προϊόντα και υπηρεσίες) και διαρκέσουν μέχρι την άνοιξη -και κυρίως αν αυτό συνδυαστεί και με διατήρηση των υψηλών τιμών ενέργειας- είναι πιθανό να δούμε την επίσπευση των κινήσεων “σύσφιξης” της νομισματικής πολιτικής, από τη FED και άλλες βασικές κεντρικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα στις αγορές, οι οποίες δεν “αγαπούν” τους αιφνιδιασμούς και την ασυνέπεια της πολιτικής, αφού έχουν, σε πολλές περιστάσεις, διαβεβαιωθεί για το πρόγραμμα της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες.


Οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να δράσουν -ευχόμαστε συντονισμένα- για να εξαλείψουν τα αίτια που φέρνουν τη διεθνή οικονομία σ’ αυτή την κατάσταση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ως “ιδιαίτερα δυσμενής”. Και αυτό σημαίνει να άρουν τα διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια στην κίνηση των αγαθών και να διευκολύνουν τη ροή τους, από τους τόπους παραγωγής, στους τόπους της κατανάλωσής τους. Και αν στον τομέα αυτό, η αποτελεσματικότητά τους δε μπορεί να είναι μεγάλη, σίγουρα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στον τομέα της ενέργειας, όπου μπορούν να αφήσουν τις ανησυχίες για το κλίμα σε δεύτερη προτεραιότητα, για κάποιο διάστημα και να αναστείλουν τις στρεβλώσεις που, σε συνδυασμό και με συγκυριακά φυσικά φαινόμενα (χαμηλή απόδοση ανεμογεννητριών κλπ), κατέληξαν να αναγάγουν το φυσικό αέριο σε κύριο ρυθμιστή στις τιμές της ενέργειες και να κάνουν τον κ. Πούτιν να τρίβει τα χέρια του για το πολιτικό “υπερόπλο” που κατέχει.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text