Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.Πρόκειται για ανατίμηση 14,29% της κιλοβατώρας κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, τα οποία και πρόκειται να ανακοινώσει κι επισήμως τις προσεχείς ημέρες.Το αξιοσημείωτο είναι πως στη χώρα μας το ύψος της αύξησης καταγράφεται σε μία περίοδο κατά την οποία δεν είχε φουντώσει για τα καλά η ενεργειακή κρίση. Για την ακρίβεια τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (πρώτο εξάμηνο του 2021) πιάνουν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο κατά τους οποίους τότε οι διεθνείς τιμές της ενέργειας ξεκινούσαν τα πρώτα μέτρα της φρενήρης πορείας τους… Επιπλέον οι τιμοληψίες της Eurostat είναι επί της ουσίας οι πρώτες μετά τη μεγάλη έξοδο από τα παρατεταμένα lockdown.(εδώ)

Tο προφίλ της Ελλάδας ως δυνατού περιφερειακού κόμβου καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή χτίζουν κορυφαίες επενδύσεις, την ίδια ώρα που τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από αυτή την δραστηριότητα ανέρχονται για κάθε ένα (1) ευρώ επένδυσης, σε συνολικά 14,02 ευρώ. Το αναπτυξιακό αποτύπωμα επενδύσεων όπως αυτές των Lamda Helix και DigitalRealty που ανακοινώθηκε χθες και ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ και της πολυαναμενόμενης επένδυσης της Microsoft άνω του 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κόμβου data centers στην Ελλάδα είναι προφανές.Ωστόσο τα οφέλη για την δυναμική της χώρας είναι πολλαπλασιαστικά και λειτουργούν ως μαγνήτης για την προσέλκυση επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία. (εδώ)

H Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο, ανέφερε ότι θεωρεί πιθανόν μέχρι του χρόνου η χώρα να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης - εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ, ακόμη και μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν αυτά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική βαθμίδα. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι μπορεί να πετύχει για την επόμενη δεκαετία ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5%. Για φέτος, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θ΄αυξηθεί κατά 7% και το 2022 κατά 4,5% έως 5%.(εδώ)

To στοίχημα της παράτασης της τουριστικής σεζόν έχει ήδη κερδηθεί. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι πληρότητες στους δημοφιλείς τουρισμούς σε Κρήτη, Επτάνησα, Ρόδο και Κυκλάδες κατά μέσο όρο φτάνουν το 60% έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί είναι οι τουρίστες που κάνουν τις περισσότερες κρατήσεις, ενώ για φέτος τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 40-50% των αντίστοιχων του 2019 και να κυμανθούν από 10-12 δισ.ευρώ.Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρότητες στους δημοφιλείς περιορισμούς κινήθηκαν στα επίπεδα του 2019 και έφτασαν το 90%, ενώ η αγορά εκτιμά πως ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019, θα υπερκαλυφθεί και μπορεί να φτάσει τα 12 δις.ευρώ. (εδώ)

Εάν δεν πάρουμε κανένα μέτρο για την κλιματική αλλαγή το κόστος για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 800 δισ. ευρώ. Αντίθετα εάν λάβουμε μέτρα προσαρμογής το κόστος ανέρχεται περίπου στο μισό, στα 400 δισ. ευρώ.Στο συμπέρασμα αυτό μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε χθες ο πρώην υπουργός Ενέργειας και αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Γιάννης Μανιάτης, σε συζήτηση που διοργανώθηκε για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του συνεδρίου "η Ελλάδα μετά” του Κύκλου Ιδεών.Ο κ. Μανιάτης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο κλιματικό Bretton Woods προκειμένου να βοηθηθούν οι ασθενέστερες χώρες στη μετάβασή τους σε πιο πράσινα μοντέλα και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών.(εδώ)

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά” που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών. Πολλές δεκαετίες μετά την κρίση του '73, βιώνουμε ξανά ενεργειακή κρίση, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι υπό την πίεση των κοινωνιών η Ευρώπη αποφάσισε να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό στην απανθρακοποίηση. "Αυτό συνέβη χωρίς σχέδιο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και χωρίς να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του πληθυσμού στο αγαθό της ενέργειας", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. (εδώ)

Στα κίνητρα που θέλει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στις μικρές επιχειρήσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αναφέρεται άρθρο το οποίο φιλεξενείται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.Η εφημερίδα γράφει: «Καμία άλλη οικονομία στην ΕΕ δεν έχει τόσες μικρές επιχειρήσεις όσο η Ελλάδα. Με φοροαπαλλαγές για συγχωνεύσεις και συνεργασίες η κυβέρνηση τώρα θέλει να το αλλάξει».Και παρακάτω σημειώνει: «Αυτές οι εταιρίες θα πληρώσουν ένα τρίτο λιγότερο φόρο επί των κερδών τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που βρίσκεται τώρα στη Βουλή για συζήτηση. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.(εδώ)

Υποχώρηση 7% κατέγραψαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Εξέλιξη η οποία συνδέεται πρωτίστως με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις παραδόσεις οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τον έναν χρόνο, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ημιαγωγούς αλλά και με το γεγονός ότι ο φετινός Σεπτέμβριος συγκρίνεται με έναν μήνα, τον περσινό, όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μετά από μια μακρά περίοδο όπου η αγορά αυτοκινήτου λόγω της πανδημίας και των lockdowns είχε τραβήξει χειρόφρενο.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία, για τον μήνα Ιούλιο 2021,της Έρευνας Οικοδομικής Δραστηριότητας. Ειδικότερα, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, κατά τον μήνα Ιούλιο 2021, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε2.289 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 656,3 χιλιάδες m2επιφάνειας και 2.863,4χιλιάδες m3όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 6,8% στον αριθμό των οικοδομικώναδειών, αύξηση κατά 36,6% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 27,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.(εδώ)

Η FLEXOPACK ανακοινώνει ότι προχώρησε στην σύσταση νέας εμπορικής εταιρίας με την επωνυμία «FLEXOPACK DENMARK APS» στην Κοπεγχάγη της Δανίας.Η νέα αυτή εμπορική εταιρία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυπριακή θυγατρική «FLEXOPACK INTERNATIONAL LIMITED» και η λειτουργική της οργάνωση και δράση, θα εκκινήσει και υλοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.Η σύσταση της εν λόγω νέας εταιρίας εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου για την στοχευμένη διεύρυνση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του παγκοσμίου δικτύου διανομής και διάθεσης των προϊόντων αυτού και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση και ουσιαστική επέκταση της παρουσίας του στην αγορά της Δανίας, καθώς και στην πληρέστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης γεωγραφικής αγοράς μέσω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας του Ομίλου.(εδώ)

Οι εταιρίες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΗΡΩΝ, μέλη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και προσφέρουν πρώτες στην ελληνική αγορά τις μακροχρόνιες Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας (PPAs). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δύο εταιρίες προσφέρουν άμεση πρόσβαση των  τελικών καταναλωτών στην πράσινη ενέργεια, διαθέτοντας τις πρώτες MWh μέσω "ιδιωτικών" PPAs ανοίγοντας έτσι στην πράξη, το δρόμο για φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία αλλά και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη υπογραφεί οι τέσσερις πρώτες συμβάσεις με γνωστούς βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων ενέργειας ΑΠΕ από 1/10/2021. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για τη σύναψη αντίστοιχων συμβάσεων και με άλλους σημαντικούς ομίλους.(εδώ)

Η PROFILE προέβη στην κάλυψη τεσσάρων κοινών, έγχαρτων, ονομαστικών ομολογιών, ονομαστικής αξίας διακοσίων χιλιάδων Ευρώ εκάστης και συνολικής ονομαστικής αξίας οκτακοσίων χιλιάδων Ευρώ , εκ των συνολικά επτά ομολογιών, στις οποίες διαιρείται το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους έως ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες Ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, στην έκδοση του οποίου προχώρησε, όπως ισχύουν η κατά 100% θυγατρική αυτής Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία PROFILE, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, σε υλοποίηση της από 30.08.2021 αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της.(εδώ)

Ανακοινώνεται από την εταιρία Σπύρου ότι αποφασίστηκε  η έκδοση ομολογιακού δανείου με μετατρέψιμες ομολογίες ύψους ΕΥΡΩ ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Το δάνειο θα καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση, θα είναι διάρκειας επτά ετών, θα αποτελείται από 1500 ονομαστικές ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1000 ευρώ και η τιμή διάθεσης θα είναι μεγαλύτερη της ονομαστικής αξίας της μετοχής.(εδώ)

Ικανοποιητική πορεία κατέγραψαν οι ασφαλιστικές εταιρίες στη διάρκεια του 1ου εξαμήνου 2021. Στο δεύτερο εξάμηνο οι ασφαλιστικές αναμένεται να γράψουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις ενώ παραμένει μείζον θέμα ο χαμηλός δείκτης ασφάλισης τόσο των πολιτών όσο και των κτιρίων γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τους σεισμούς όπου εκατοντάδες κτίρια ήταν αυθαίρετα και συνεπώς δεν είχαν δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης. Για την Εθνική Ασφαλιστική  τα καθαρά κέρδη, ανήλθαν σε 45,5 εκατ., έναντι 15,1 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020, περίοδο κατά την οποία είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της μείωσης των επιτοκίων προεξόφλησης των ασφαλιστικών αποθεμάτων.

Interlife: Στο ύψος των 13,10 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη προ φόρων  έναντι 1,09 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.(εδώ)

Πλώρη για μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων το 2022, βάζουν οι ελληνικές τράπεζες, με την «κούρσα» να εκκινεί η Eurobank με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico. Ένα ακόμη deal, η ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier της Εθνικής Τράπεζας για ΜΕΑ 6 δις. ευρώ που αναμένεται να υπογραφεί 12/10/2021, «σφραγίζει» την αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες.Με «όχημα» τον «Ηρακλή» οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει στην, κρίσιμη όπως αποδείχτηκε, τριετία 2020 – 2022, να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο από 45% που ήταν το 2019. Η επιτυχία αυτή έχει ήδη αποτυπωθεί στην ευχέρεια με την οποία οι ελληνικές τράπεζες αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, στις αναβαθμίσεις που λαμβάνουν από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και στην ετοιμότητά τους να διαδραματίσουν τον κομβικό ρόλο στη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία.(εδώ)

Το «φράγμα» του 10% για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτυγχάνοντας υποχώρησή του στο 7,3%, θα «σπάσει» φέτος η Eurobank. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier που αναμένεται στις 12/10/2021, η Εθνική Τράπεζα παίρνει τη σκυτάλη στη δραστική μείωση των ΜΕΔ, δρομολογώντας την καθολική μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες σε μονοψήφιο ποσοστό, που θα συγκλίνει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το 2022.Οι δύο αυτές κινήσεις σηματοδοτούν ότι οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν οριστικά πίσω τους την κρίση και ανοίγουν το κεφάλαιο της ανάπτυξης, με αιχμή το «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διοχέτευσή του σε μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά έργα.(εδώ)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει την πιθανότητα τα κράτη μέλη να αγοράζουν συλλογικά φυσικό αέριο καθώς επιδιώκει να βρει τρόπους για να προφυλαχθεί από το ράλι των τιμών της ενέργειας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο ενός εγγράφου.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα μια “εργαλειοθήκη” μέτρων που θα μπορούν οι χώρες της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν για να αντιδράσουν στο άλμα των τιμών ενέργειας, αντιδρώντας στις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στις τιμές – ρεκόρ στο φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.(εδώ)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα υποψήφιος για την επανεκλογή του σε έξι μήνες, ανακοίνωσε στις 12/10/2021 ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 30 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια, το οποίο έχει στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και την ανάπτυξη των τεχνολογιών του μέλλοντος στη Γαλλία."Η στρατηγική για το 2030 πρέπει να μας οδηγήσει να επενδύσουμε 30 δισ. ευρώ προκειμένου να απαντήσουμε" σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί "ένα είδος έλλειμμα ανάπτυξης στη Γαλλία", δήλωσε ο Μακρόν ενώπιον περίπου 200 επικεφαλής επιχειρήσεων και φοιτητών στο μέγαρο των Ηλυσίων.(εδώ)

Το συνοριακό πέρασμα Χόργκος στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ διαχειρίστηκε 4.900 εμπορικές αμαξοστοιχίες από την Κίνα προς την Ευρώπη κατά τη χρονιά που διανύουμε σύμφωνα με τις τοπικές σιδηροδρομικές αρχές.Σύμφωνα με το αρμόδιο σιδηροδρομικό τμήμα στο Χόργκος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, η αναφερόμενη συνοριακή διάβαση διαχειρίστηκε 4.748 εμπορικές αμαξοστοιχίες που ταξίδεψαν από την Κίνα προς την Ευρώπη, με ετήσια αύξηση 34,3%. (εδώ)

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογράμμισε τη θεαματική αύξηση του βάρους του χρέους χωρών με χαμηλά εισοδήματα το 2020, κατά 12%, στα 860 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καλώντας να καταβληθούν επειγόντως προσπάθειες για να μειωθεί.Ο πρόεδρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον, ο Ντέιβιντ Μαλπάς, εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που τιτλοφορήθηκε International Debt Statistics 2022 («Στατιστικές για το Διεθνές Χρέος 2022») καταγράφει δραματική αύξηση του χρέους των κρατών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα· ζήτησε να υιοθετηθεί «συνολική προσέγγιση» για να βοηθηθούν οι χώρες αυτές προκειμένου τα χρέη τους να γίνουν βιώσιμα.(εδώ)

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 5,7% το 2021 και 4,4% το 2022, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι επιδεινούμενες ανισότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών επιβραδύνει την μείωση της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.Εν τω μεταξύ, το χρέος των χωρών χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε κατά 12% στο ρεκόρ των 860 δισ. δολαρίων το 2020, εξαιτίας των τεράστιων δημοσιονομικών πακέτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση που δημοσιεύθηκε. (εδώ)

Αρκετές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να αποσύρουν τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης της πανδημίας. Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, η Fed αναμένεται να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της. Ήδη, οι κεντρικές τράπεζες στη Βραζιλία, τη Ν. Κορέα, και τη Νέα Ζηλανδία έχουν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, της αυξημένης ζήτησης, της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης.(εδώ)

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,75% όπως αναμενόταν, μετά από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο.Οι αναλυτές αναμένουν να αυξήσει τα επιτόκια, στον επόμενο μήνα.Η Τράπεζα της Κορέας έχει υποδείξει ότι θα ενισχύσει τη νομισματική πολιτική για να βοηθήσει να περιοριστεί το χρέος των νοικοκυριών, που τροφοδοτείται από το φθηνό κόστος δανεισμού.Οι υψηλές τιμές των κατοικιών και οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, αποτελούν κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.Από τους 21 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal εν όψει της απόφασης, μόνο ένας ανέμενε αύξηση των επιτοκίων.(εδώ)

Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ακινήτων μέσα στο επόμενο έτος «βλέπουν» οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.«Το μοντέλο μας τώρα προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 16% έως το τέλος του 2022», έγραψε μια ομάδα οικονομολόγων της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Jan Hatzius σε πρόσφατη έκθεση. «Από όλες τις ελλείψεις που πλήττουν την αμερικανική οικονομία, η έλλειψη κατοικίας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο», είπε.Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί προς το παρόν κατά 20% σε ετήσια βάση. Η άνοδος των τιμών προκλήθηκε από το περιορισμένο stock κατοικιών, τα χαμηλά επιτόκια και την αλλαγή κατοικίας των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι Millennials που αγοράζουν σπίτια για πρώτη φορά έχουν δημιουργήσει…αναστάτωση στη ζήτηση για σπίτια. (εδώ)

Οι πωλήσεις λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της KPMG και τη British Retail Consortium.Οι πωλήσεις λιανικής της Βρετανίας στο διάστημα 29 Αυγούστου-2 Οκτωβρίου, αυξήθηκαν 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, διαπίστωσε η έκθεση.Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 5,6% που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και χαμηλότερο από τον μέσο όρο τριμήνου στο 3,1%, και σηματοδοτεί το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων από τον Ιανουάριο.(εδώ)

Η Ρωσία αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2021 στο 7,4% από 5,8%, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για έκτη φορά φέτος στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.Ο πληθωρισμός, ο οποίος υπερέβη τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας της χώρας στα τέλη του 2020, πλησιάζει το αποκορύφωμά του, αλλά δεν αναμένεται να μειωθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Maxim Reshetnikov, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να είναι ο κύριος συντελεστής στην άνοδο των τιμών.(εδώ)

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερος για περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ελλείψεων αγαθών οι οποίες θα επιμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμη, δεδομένων των χαμηλών αποθεμάτων, των lockdowns στην Ασία και την ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές αγαθών, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ωστόσο, οι πιέσεις θα περιοριστούν το 2022 καθώς η ώθηση στον πληθωρισμό από την ενέργεια θα αντιστραφεί, και οι ελλείψεις αγαθών θα μειωθούν τους επόμενους έξι έως 12 μήνες. Πάντως, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να έχουν πιο επίμονες επιπτώσεις στον πληθωρισμό, ειδικά στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.(εδώ)

Οι Βρετανοί εργοδότες αύξησαν τις προσλήψεις σε υψηλό-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν από το τέλος του κυβερνητικού προγράμματος επιδότησης των μισθών, πιθανώς ενθαρρύνοντας την πρόοδο της Τράπεζας της Αγγλίας προς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά την πανδημία.Τα στοιχεία έδειξαν την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στον αριθμό των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις, περισσότερους κατά 207.000 σε σχέση με τον Αύγουστο, καθώς οι εργοδότες στράφηκαν σε υπηρεσίες πρόσληψης για να βρουν προσωπικό και οι επιχειρήσεις τροφίμων και φιλοξενίας, που ανέκαμψαν, δημιούργησαν θέσεις εργασίας.Ξεχωριστά στοιχεία εμφάνισαν ότι η ανεργία υποχώρησε στο 4,5% στο τρίμηνο μέχρι τον Αύγουστο, από το 4,6% στην περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους. (εδώ)

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου η Τesla ανακοίνωσε πως στο τελευταίο τρίμηνο τα εργοστάσιά της παρήγαγαν 238.000 αυτοκίνητα και οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 241.300.Οι δύο αυτές επιδόσεις αποτελούν νέα ρεκόρ για την εταιρία, ήταν ανώτερες από τις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών και εξέπληξαν θετικά την αγορά, αφού σχεδόν όλες οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στην παραγωγή τους λόγω της έλλειψης μικροεπεξεργαστών και στην διανομή, λόγω των διαταραχών στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text