Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ στο πλαίσιο των Μνημονίων, αλλά και την ταχύτερη έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα στο 2022. Πρόκειται για δύο κινήσεις που θα αποδειχθούν ιστορικές καθώς θα κλείσουν οριστικά το «κεφάλαιο των Μνημονίων», το οποίο ταλάνισε την ελληνική οικονομία και κοινωνία για πάνω από δέκα χρόνια και συντάραξε συθέμελα το πολιτικό σύστημα.Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις, ώστε τον Ιούνιο, δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα, να τερματιστεί η ενισχυμένη εποπτεία, μέσα από την επίσπευση υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των Θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, απομένει να ολοκληρωθούν συνολικά τρεις αξιολογήσεις. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η 12η αξιολόγηση, η οποία αποτελεί ένα τεστ για την ελληνική οικονομία καθώς συνδέεται με την εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 747 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει ότι κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 15.291 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 14.764 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6%.Αύξηση 3,0% είχε παρουσιάσει η κυκλοφορία για πρώτη φορά αυτοκινήτων (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) τον Σεπτέμβριο του έτους 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.Τα καινούρια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 ανέρχονται σε 7.609 έναντι 7.762 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2020, παρουσίασε μείωση 2,0%.Η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών κυβισμού άνω των 50 cc  κατά (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) τον μήνα Σεπτέμβριο του 2021, ανήλθε σε 5.134 έναντι 4.464 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2020,παρουσιάζοντας αύξηση 15,0%. Αύξηση 15,7% είχε παρουσιάσει η κυκλοφορία των μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. (εδώ)

 

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η ING, αναμένοντας τώρα ανάπτυξη 6,5% για το 2021, 4% για το 2022 και 2,7% για το 2023. Μάλιστα, ο οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 8,6% για το τρίτο τρίμηνο του 2021, που θα ακολουθηθούν από αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3% το δ΄ τρίμηνο του 2021 και μετά 3,7% για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και 1,2% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.  «Παρότι ο κορωνοϊός είναι τώρα λίγο-πολύ υπό έλεγχο, άλλοι δυσμενείς παράγοντες επιβραδύνουν τον ρυθμό της ανάκαμψης της Ευρωζώνης», τονίζουν οι αναλυτές της ING, επισημαίνοντας τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ξαφνιάζει προς τα πάνω, «φουντώνοντας» τη συζήτηση γύρω από το tapering μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνουν.(εδώ)

 

Όλο το χρήμα μάζεψαν οι 6 μεγαλύτερες αλυσίδες super market τη χρονιά της πανδημίας το 2020 καθώς οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 10% σχεδόν σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το 2006 . Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου το 2020 ανήλθαν στα 11,34 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ για το σύνολο του έτους εκτιμάται οριακή αύξηση των πωλήσεων κατά 0,1% σε σύγκριση με το 2020, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 υπολογίζεται πως υπήρξε οριακή μείωση κατά 0,2%. Η πτώση του φετινού τζίρου έχει σημάνει συναγερμό για τις εταιρίες και προωθούν τις προσφορές προϊόντων για να δελεάσουν τους καταναλωτές.(εδώ)

 

Θετικό ήταν τον Σεπτέμβριο το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».Συγκεκριμένα,  κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 303.900, ενώ οι αποχωρήσεις σε 284.173 (130.892 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 153.281 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).(εδώ)

 

Είσοδος στη διαχείριση επιλεγμένων NPL’S, εξαγορές με πλειοψηφική συμμετοχή, περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω πώλησης επιπλέον assets, ναυτιλία και καινοτομία είναι η «συνταγή της επιτυχίας» που θα ακολουθήσει άμεσα η Intracom, η οποία μετεξελίσσεται σε επενδυτική εταιρία και με την πώληση της Intrasoft, έστρεψε για τα καλά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της.Μετά την ανακοίνωση της πώλησης της Intrasoft International στους Δανούς σε ένα deal - σταθμό για την ελληνική αγορά τεχνολογίας, ο όμιλος βρίσκεται με επενδυτική ισχύ 300 εκατ. ευρώ μέσα από έναν συνδυασμό ρευστότητας και μόχλευσης και ποντάρει στην περαιτέρω αύξηση της «δύναμης πυρός» μέσα από την χρηματοδότηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για αύξηση των κεφαλαίων του.(εδώ)

 

Η Eurobank Holdings υπέγραψε με τον Όμιλο doValue συμφωνία: α) για την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων της Τράπεζας Eurobank Α.Ε. ονομαστικής αξίας ύψους €5,2 δισ. (€3,2 δισ. λογιστική αξία) και β) για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου αυτού από τη doValue Group.Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021 υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων, η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την υπαγωγή της τιτλοποίησης Mexico στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων και η κανονιστική έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για τη μεταφορά κινδύνου των υποκείμενων δανείων.(εδώ)

 

Tο Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης ακινήτων που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια οδεύει προς την ολοκλήρωση του καθώς μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων, πλέον έχουν απομείνει σύμφωνα με πληροφορίες δύο ισχυρές υποψηφιότητες: αυτή της Dromeus με την στήριξη της Blackstone και εκείνη της κοινοπραξίας Invel/ Prodea.Πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αφορά το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς με ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο ακίνητα, τα οποία πλησιάζουν τα 3.000 και αποτιμώνται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Ένα χαρτοφυλάκιο που έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων γραφεία, ξενοδοχεία, οικόπεδα αλλά και κατοικίες.(εδώ)

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βγει «λευκός καπνός» από την απαιτητική διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την Τράπεζα Αττικής εκφράζουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, καθώς μεταξύ των έξι ενδιαφερόμενων επενδυτών, υπάρχουν κάποιοι που επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον, ενώ πληρούν επί της αρχής τις προδιαγραφές του επόπτη.Όπως είναι γνωστό, ενδεικτικές (σ.σ. μη δεσμευτικές προσφορές) για τη συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Αττικής, ύψους ως 240 εκατ. ευρώ, εκδήλωσαν έξι ενδιαφερόμενοι.Μεταξύ αυτών ένας Ινδός επιχειρηματίας, που διαθέτει, μεταξύ άλλων, δύο τράπεζες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία, ένας συριακής καταγωγής Λιβανέζος τραπεζίτης με δραστηριότητες στην Αίγυπτο, η κοινοπραξία των private equity funds Bain και JC Flowers, η Ellington καθώς και ένα family office. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται τυπικά και το ΤΜΕΔΕ, που αποτελεί έναν εκ των μεγαλομετόχων της Τράπεζας Αττικής, μαζί με τον e-ΕΦΚΑ.(εδώ)

 

Την πρώτη αίτηση συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, υπέβαλε την προηγούμενη Παρασκευή 8/10/2021 η Τράπεζα Πειραιώς, κόβοντας το νήμα στην κούρσα συμμετοχών από πλευράς τραπεζών.Οι αιτήσεις που θα υποβάλουν οι τράπεζες, όπως επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, θα αξιολογηθούν από την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αιτήσεων και κατόπιν η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών θα καταθέσει τα προβλεπόμενα στη σύμβαση κεφάλαια σε ειδικό αποθεματικό λογαριασμό που θα τηρεί το πιστωτικό ίδρυμα ή ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός θεσμός.(εδώ)

 

Ο μεγάλος κύκλος επενδύσεων στα data centers, που φιλοδοξούν να δώσουν τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ανοίγει και επισήμως από Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, καθώς έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα εγκαίνια εργασιών του πρώτου μεγάλου data center της Lamda Hellix.Αυτό θα είναι και το πρώτο μιας σειράς νέων πρότζεκτ που δρομολογεί η εταιρία μετά την εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στον χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών.Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι προετοιμασίες για την έναρξη εργασιών και στο αντίστοιχο μεγάλο πρότζεκτ που προετοιμάζει η Microsoft. Η αγορά γης που θα φιλοξενήσει τα τρία data centers που σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ήδη, ενώ ως το τέλος του μήνα αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.(εδώ)

 

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν την υψηλότερη οργανική κερδοφορία που προέρχεται από το επιτοκιακό περιθώριο, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Εξίσου υψηλά είναι τα έσοδα από συναλλαγές, ενώ κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου κυμαίνονται τα έσοδα από προμήθειες. Όμως, το υψηλό κόστος και οι κυρίως οι μεγάλες προβλέψεις για κινδύνους οδηγούν το αποτέλεσμα σε ζημίες.Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), αναλύοντας τα βασικά μεγέθη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου 2021.(εδω)

 

Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 5,6% για το 2021 και στο 4% για το 2022, επικαλούμενη την αναμενόμενη μείωση της δημοσιονομικής στήριξης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την επιβράδυνση στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών.Ο οίκος ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,7% το 2021 και 4,4% το 2022, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε την Κυριακή 10/10/2021  στη δημοσιότητα.Σε τριμηνιαία βάση, η Goldman μείωσε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου 2021 και του α' τριμήνου 2022 στο 4,5% από 5%. Επίσης, μείωσε την εκτίμησή της για το β' τρίμηνο του 2022 στο 4% από 4,5%, και για το γ' τρίμηνο στο 3% από 3,5%. (εδώ)

 

Υπάρχουν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι μερικά από τα τελευταία πλοία που περιμένουν από πέρυσι στην Κίνα έχουν ξεφορτώσει τελικά τα φορτία τους, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι για χαλάρωση των περιορισμών και άνοιγμα δρόμου από την Κίνα για εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία. Συνολικά, λίγα φορτηγά πλοία έχουν ξεφορτώσει τον αυστραλιανό άνθρακα στην Κίνα από τότε που θεσπίστηκε η απαγόρευση το 2020, αλλά σε πολύ μικρούς όγκους.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα πρέπει να εισάγει περισσότερο άνθρακα καθώς ο άνθρακας παρείχε περίπου το 58% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Κίνας το 2019. Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας καταναλώνεται από τον βιομηχανικό τομέα.(εδώ)

 

Καταθέσεις, μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν αλματωδώς το 2020, την ώρα που η πανδημία βύθιζε την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση: αυτό το παράδοξο επισημαίνουν οι αναλυτές του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz στην ετήσια έκθεσή τους για τον ιδιωτικό πλούτο (Allianz Global Wealth Report 2021), σημειώνοντας ότι η αξία των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού ξεπέρασε το 2020 για πρώτη φορά το όριο των 200 τρισεκατομμυρίων ευρώ και το 300% του προϊόντος της παγκόσμιας οικονομίας.(εδώ)

 

Για τις αγορές και τους επαγγελματίες επενδυτές, η πανδημία του κορωνοϊού έχει τελειώσει. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η δημοσκόπηση την οποία πραγματοποίησε η Deutsche Bank ανάμεσα σε 600 επαγγελματίες των αγορών. Τα αποτελέσματα της έρευνας για αυτό τον μήνα δείχνουν ότι για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κορωνοϊός, οι μεταλλάξεις του και οι επιπτώσεις στις οικονομίες δεν είναι ούτε καν μέσα στην πρώτη τριάδα των ζητημάτων που ανησυχούν τους εμπλεκόμενους στις αγορές.Με τις αγορές να σηματοδοτούν το τέλος αυτής της κρίσης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε ένα νέο κεφάλαιο. Και όπως συνήθως συμβαίνει μετά από μία κρίση, ακολουθεί η περίοδος της επιστροφής στην κανονικότητα, της άρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης και της ομαλοποίησης των πολιτικών.(εδώ)

 

Στο 12,1% ανήλθε η ανεργία στην Τουρκία τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.Ο αριθμός των ανέργων ηλικίας 15 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 11.000 μηνιαίως, φτάνοντας στα 3,9 εκατ.Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού διαμορφώθηκε στο 51,2% - ήταν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τον Ιούλιο. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 14.000, φτάνοντας στα 28,7 εκατ. ανθρώπους.To ποσοστό ανεργίας των νέων 15-24 ετών ήταν 22,7%, σημειώνοντας πτώση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.(εδώ

 

Η εβδομάδα 4/10-8/10  επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι εδώ για περισσότερο από ό, τι αναμένουν οι κεντρικές τράπεζες της G10. Οι τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας, γενικά, αυξήθηκαν έντονα, όπως και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, ωθούμενες υψηλότερα από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.Προς το παρόν, τα risk assets αντιμετωπίζουν την καταιγίδα και οι περισσότεροι δείκτες ιδίων κεφαλαίων σημείωσαν μια νίκη την περασμένη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τη σοβαρή ενίσχυση των αποδόσεων των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, τα οποία έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τα υψηλά του καλοκαιριού. Το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και όχι οι πραγματικές αποδόσεις, οδηγούν στην άνοδο των ομολόγων μπορεί να εξηγήσει τις χαμηλές επιδόσεις του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα.(εδώ)

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text