Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κομισιόν: Θα εξεταστεί η πιθανότητα κοινών αγορών φυσικού αερίου

Κομισιόν: Θα εξεταστεί η πιθανότητα κοινών αγορών φυσικού αερίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κομισιόν: Θα εξεταστεί η πιθανότητα κοινών αγορών φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει την πιθανότητα τα κράτη μέλη να αγοράζουν συλλογικά φυσικό αέριο καθώς επιδιώκει να βρει τρόπους για να προφυλαχθεί από το ράλι των τιμών της ενέργειας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο ενός εγγράφου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα μια "εργαλειοθήκη" μέτρων που θα μπορούν οι χώρες της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν για να αντιδράσουν στο άλμα των τιμών ενέργειας, αντιδρώντας στις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στις τιμές – ρεκόρ στο φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Κομισιόν θα εξετάσει τα πιθανά οφέλη από μια σύμπραξη των χωρών της Ε.Ε. για κοινές αγορές φυσικού αερίου – μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες από διάφορες κυβερνήσεις, μεταδίδει το Reuters.

Οι χώρες θα μπορούν να αγοράσουν συλλογικά φυσικό αέριο για να δημιουργήσουν ένα στρατηγικό απόθεμα, σημειώνεται στο προσχέδιο, ενώ η συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι εθελοντική.

Το προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει μέχρι τη δημοσίευση του την Τετάρτη, επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι τα μέτρα που πήραν οι εθνικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το ράλι των τιμών – όπως πλαφόν στις τιμές και προσωρινές μειώσεις στους φόρους – είναι συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μπορούν εν μέρει να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που οι εθνικές κυβερνήσεις συγκεντρώνουν  από την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα.

Μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στην Ε.Ε. πάντως δεν είναι κάτι που θέλουν όλες οι χώρες. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν προειδοποιήσει κατά μιας τέτοιας παρέμβασης στην αγορά, ενώ το Βέλγιο έχει εκφράσει αμφιβολίες αν οι κοινές αγορές στο φυσικό αέριο θα μπορούσαν να κάμψουν τις τιμές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση κτιρίων προκειμένου να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Κομισιόν αναφέρει ότι η πιο αποτελεσματική άμυνα στην άνοδο των τιμών είναι η μεταστροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μείωση της έκθεσης των χωρών στις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text