Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Σε ανάκαμψη η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στο πρώτο 6μηνο φέτος

Σε ανάκαμψη η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στο πρώτο 6μηνο φέτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε ανάκαμψη η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στο πρώτο 6μηνο φέτος

Σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης βρίσκεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας στο πρώτο εξάμηνο του 2021, μετά τις επιπτώσεις που επέφερε στους κλάδους η πανδημία του κορονοϊού, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Διευκρινίζει δε, ότι ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όλοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, που "οφείλεται στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και στην επάνοδο της κανονικότητας στη λειτουργία των αγορών".

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, στο πρώτο εξάμηνο φέτος η παραγωγή "έτρεξε" με θετικό ρυθμό 15,6% στην κλωστοϋφαντουργία και με +2,5% στην ένδυση, με τη μείωση ωστόσο στην απασχόληση να συνεχίζει, στο -3,1% στην κλωστοϋφαντουργία και -7,5% στην ένδυση, παρά τα μέτρα στήριξης.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο φέτος, σημείωσε σημαντική άνοδο λόγω της αύξησης των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών, με τις πωλήσεις στο +17,1% στην κλωστοϋφαντουργία και στο +7,3% στην ένδυση. Οι λιανικές πωλήσεις την ίδια περίοδο, παρουσίασαν άνοδο 12,4%, κυρίως λόγω των επιδόσεων στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Άνοδο 16,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές στην ένδυση και 15,9% στην κλωστοϋφαντουργία και στο σύνολό τους ανήλθαν σε 27,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο φέτος, από 23,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Την ίδια στιγμή δε, μειωμένες σε ποσοστό 15,8% παρουσιάστηκαν οι εισαγωγές και διαμορφώθηκαν σε 48,1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που κατά τον ΣΕΠΕΕ, οφείλεται στη μεγάλη πτώση, κατά 42%, των εισαγωγών προϊόντων προστασίας από την Κίνα. "Ειδικά στην ένδυση, καταγράφεται μια μετακίνηση της παραγωγής στην ευρωμεσογειακή ζώνη με άνοδο των εισαγωγών κατά 43% από το Μαρόκο, 23% από Τουρκία και 19% από την Τυνησία", τονίζει ο σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text