Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Capital Economics: Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει – Πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση

Capital Economics: Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει – Πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερος για περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ελλείψεων αγαθών οι οποίες θα επιμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμη, δεδομένων των χαμηλών αποθεμάτων, των lockdowns στην Ασία και την ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές αγαθών, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ωστόσο, οι πιέσεις θα περιοριστούν το 2022 καθώς η ώθηση στον πληθωρισμό από την ενέργεια θα αντιστραφεί, και οι ελλείψεις αγαθών θα μειωθούν τους επόμενους έξι έως 12 μήνες. Πάντως, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να έχουν πιο επίμονες επιπτώσεις στον πληθωρισμό, ειδικά στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Capital Economics, η ενίσχυση των τιμών της ενέργειας είναι "υπεύθυνη" για το 70%, σε μέσο όρο, της αύξησης του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες το τελευταίο έτος. Προηγουμένως, αυτή η ώθηση αφορούσε κυρίως την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αλλά μια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου πρόσθεσε πρόσφατα περαιτέρω πίεση. Δεδομένης της καθυστέρησης της "μετάδοσης" στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας των νοικοκυριών, ο οίκος αναμένει ότι ο πληθωρισμός ενέργειας θα αυξηθεί περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, και συνεπώς θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμένουν κεντρικές τράπεζες και θεσμοί.

Ωστόσο, όπως τονίζει, ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, οι επιδράσεις βάσης (base effects) θα προκαλέσουν πτώση του ετήσιου ενεργειακού πληθωρισμού το επόμενο έτος, μειώνοντας τον μέσο πληθωρισμό στο περιβάλλον των ανεπτυγμένων οικονομιών κατά περίπου 1,5%. Η Capital Economics θεωρεί μάλιστα ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι πιθανό να μειωθούν το επόμενο έτος.

Η ανάκαμψη των ξενοδοχείων και των αεροπορικών ναύλων που σχετίζεται με το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία έχει επίσης ενισχύσει τον βασικό πληθωρισμό, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, φέτος. Ο "πληθωρισμός του re-opening" αναμένεται να παραμείνει υψηλός το 2022, αλλά καθώς αυτές οι τιμές είναι πλέον σύμφωνες με την τάση πριν από την πανδημία στις περισσότερες οικονομίες, δεν θα αυξηθούν περαιτέρω. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες οικονομίες της ευρωζώνης, οι οποίες κινούνται ακόμη κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα, αλλά όχι στις ΗΠΑ όπου η ανάκαμψη είναι σε σχετικά "προχωρημένο" στάδιο.

Πότε και πώς θα υποχωρήσουν οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου

Η πρόσφατη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη και την Ασία. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία αύξησε τον βασικό πληθωρισμό κατά 0,3% κατά μέσο όρο στις ανεπτυγμένες χώρες από την αρχή του έτους.

Ο οίκος αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2022, καθώς τα αποθέματα αναπληρώνονται πολύ αργά από ένα χαμηλό επίπεδο, προσθέτοντας επιπλέον 0,3% στον τελικό πληθωρισμό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι τιμές ωστόσο θα μειωθούν στη συνέχεια για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υποκατάστασης με φθηνότερα καύσιμα καθώς και από το γεγονός ότι οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου ενθαρρύνουν την αύξηση της προσφοράς. Επιπλέον, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενδέχεται να αυξηθούν εάν εγκριθεί ο αγωγός Nord Stream 2.

Η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου οδηγεί την Capital Economics στην αναθεώρηση της  πρόβλεψής της για το Brent το τέταρτο τρίμηνο στα 75 δολάρια το βαρέλι από 70 δολάρια πριν. Και πάλι, αναμένει ότι η τιμή θα μειωθεί σταδιακά σε περίπου 60 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του επόμενου έτους, ωστόσο τονίζει πως οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις της αυτές είναι αυξημένοι, με το ακόμη ακριβότερο πετρέλαιο να είναι πιθανό, σε περίπτωση που – για παράδειγμα – ο ΟΠΕΚ δεν αυξήσει την προσφορά για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.

Ελευθερίας Κούρταλη

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text