Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Κίνα απελευθερώνει τα τιμολόγια λιγνιτικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Κίνα απελευθερώνει τα τιμολόγια λιγνιτικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Κίνα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιτρέψει στις ηλεκτροπαραγωγικές λιγνιτικές μονάδες να χρεώνουν ορισμένους πελάτες τους με βάση τις τιμές της αγοράς, καθώς η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα έπεισε τις αρχές να επισπεύσουν την πιο τολμηρή μεταρρύθμισης του τομέα ενέργειας που επιχειρεί το Πεκίνο εδώ και δεκαετίες.

Ως απάντηση στις ελλείψεις που καταγράφονται στην παραγωγή ενέργειας λόγω των περιορισμών και των τιμών ρεκόρ του λιγνίτη, η κυβέρνηση προέβη σε σειρά μέτρων για να ενισχύσει την παραγωγή άνθρακα και να διαχειριστεί τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τις βιομηχανικές μονάδες.

Για να βοηθήσει τις εταιρείες ενέργειας να μετακυλήσουν το υψηλό κόστος του λιγνίτη, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) ανακοίνωσε ότι όλη η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες από τις 15 Οκτωβρίου θα τιμολογείται μέσω του συστήματος εμπορίας "με συντεταγμένο τρόπο".

Συνέστησε δε στους εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες να αγοράζουν απευθείας από την αγορά ή μέσω αντιπροσώπων του δικτύου "όσο το δυνατόν συντομότερα".

Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης έχει οδηγήσει διάφορους κλάδους να μειώσουν την παραγωγή τους, όπως τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου, πλήττοντας τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Κίνα παλεύουν να ανταποκριθούν στην μετα-πανδημική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι μονάδες μείωσαν την παραγωγή τους αφού η αύξηση της τιμής του λιγνίτη κατέστησε την λειτουργία τους μη βιώσιμη οικονομικά.

Η ώθηση όλων των βιομηχανιών και των εμπορικών χρηστών στις αγορές ενέργειας και η δυνατότητα καθορισμού των τιμών από την αγορά αναμένεται να ενθαρρύνει τους παραγωγούς ζημιογόνων μονάδων να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης θερμικού άνθρακα στην Κίνα εκτινάχθηκε κατά 11% στο ιστορικό υψηλό των 1.507,8 γουάν (233,55 δολαρίων) ανά τόνο την Τρίτη.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text