Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η Tesla θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη με το νέο εργοστάσιο στη Γερμανία

Η Tesla θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη με το νέο εργοστάσιο στη Γερμανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Tesla θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη με το νέο εργοστάσιο στη Γερμανία

Υπερθέαμα με περίπου 9.000 καλεσμένους κατοίκους των γειτονικών περιοχών παρουσίασε η Tesla και ο Ίλον Μασκ στο πρώτο μεγάλο εργοστάσιο (Gigafactory) της εταιρείας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Grünheide που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο μακριά από το Βερολίνο. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν για μιάμισι ώρα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις όπου θα κατασκευάζονται τα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας όπως το Model Y.

Κάθε χρόνο «μπορούμε να παράγουμε εδώ τόσα οχήματα όσα πουλήσαμε συνολικά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρσι», περίπου 500.000 οχήματα, ενημέρωναν τα στελέχη της Tesla στους επισκέπτες κάθε ηλικίας. Δόθηκαν επίσης υποσχέσεις ότι εκεί θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας, ότι το 80% αυτών των θέσεων θα προέλθει από τη Γερμανία και το υπόλοιπο 20% από 50 άλλες χώρες. Επίσης δόθηκαν υποσχέσεις ότι το 80% όλων των εξαρτημάτων που θα χρησιμοποιούνται στο Grünheide θα προέρχεται από ευρωπαίους προμηθευτές.

Η παρουσίαση αυτή από την Tesla όμως δεν ήταν μόνο για να γνωρίσουν οι «γείτονες» το νέο εργοστάσιο. Για να πραγματοποιηθεί το όνειρο το Μασκ και να μπει για τα καλά η Tesla στην αγορά της Ευρώπης, το εργοστάσιο στη Γερμανία θα πρέπει για να πάρει την τελική άδεια λειτουργίας να ξεπεράσει ένα ακόμη τελικό εμπόδιο.

Όσοι αντιτίθενται στην κατασκευή του εργοστασίου έχουν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου περιθώριο για να υποβάλλουν επίσημα τις ενστάσεις τους. Στη συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος θα εξετάσει τις προσφυγές αυτές, από τις οποίες έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερο από 800 σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal. Αυτές αφορούν σειρά από διαμαρτυρίες, που αφορούν από το κόψιμο δέντρων μέχρι τις επιπτώσεις στην άγρια ζωή και τον υδροφόρο ορίζοντα από την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου.

Μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι το πράσινο φως για την τεράστια επένδυση θα δοθεί –αλλιώς ο Μασκ θα πρέπει θεωρητικά τουλάχιστον να γκρεμίσει όλα τα κτίρια και να επιστρέψει την έκταση στην αρχική της μορφή. Να πάψει δηλαδή το εργοστάσιο με την επίσημη ονομασία Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg, ή Gigafactory 4, ή Gigafactory Europe να υπάρχει.

Ο Μασκ δήλωσε από το Grünheide, τη συνομοσπονδία έξι χωριών στο αγροτικό Βραδεμβούργο, ότι στόχος είναι να δοθεί η άδεια και να αρχίσει η εταιρεία να κατασκευάζει οχήματα το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο με τις πρώτες παραδόσεις στα τέλη του έτους. «Φυτέψαμε δέντρα. Και χρησιμοποιούμε πολύ λίγο νερό», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της εταιρείας στους παρευρισκομένους που πριν να ξεκινήσει πάρτι που θύμιζε λίγο από Oktoberfest.

Πιάνει σε πωλήσεις BMW, Audi, Mercedes

Το στοίχημα στη Γερμανία είναι μεγάλο όχι μόνο για την Tesla αλλά και τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Audi, BMW και Mercedes ήδη ανησυχούν καθώς η Tesla αρχίζει να τις φτάνει και σε κάποιες περιπτώσεις να τις ξεπερνά σε πωλήσεις σε συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες, ακόμη και μέσα στη Γερμανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Tesla με το Model 3 πέτυχε το Σεπτέμβριο περισσότερες πωλήσεις (6.800 οχήματα) από όλες τις πωλήσεις μαζί των μοντέλων Audi A4, BMW Σειρά 3 και Mercedes C/CLA-Class οι οποίες ανήλθαν σε 6.100 οχήματα σύμφωνα με την Wirtschafts Woche και τον ιστότοπο CleanTechnica. Επιπλέον οι πωλήσεις του Model 3 ήταν πολύ κοντά σε αυτές του δημοφιλούς Volkswagen Gold για το μήνα αυτό. Κι όλα αυτά πριν καν να αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο στο Grünheide που αναμένεται να αποτελέσει την πύλη από την οποία η Tesla θα επιχειρήσεις να κάνει απόβαση σε όλη την Ευρώπη.

Γιώργος Κανελλόπουλος

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text