Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Βαρύ είναι για τα δημοσιονομικά της χώρας το αποτύπωμα της πανδημίας, σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ που ακολουθεί εκείνη για την πορεία της ανάπτυξης. Το Ταμείο περιμένει, ωστόσο, επιστροφή σε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 τα οποία μάλιστα δεν ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ έως και το 2026 και επιμονή του δημοσίου χρέους στη «γειτονιά» του 200% του ΑΕΠ και του χρόνου.Μέσω της έκθεσης η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για το ρυθμό επιστροφής στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ όπως προέκυψε και από τις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου για το ρυθμό ανάπτυξης, συνεχίζει να επιμένει πως σε ορίζοντα πενταετίας η μεταβολή του ΑΕΠ θα «σέρνεται» με ποσοστά χαμηλότερα του 1,5%.(εδώ)

 

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.Παράλληλα, προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 1,3% στο τέλος του έτους και περαιτέρω στο 0,4% σε μέσα επίπεδα το 2022.Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας στο 15,8% φέτος και στο 14,6% το 2022 από 16,4% το 2020.Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 5,1% το 2022.Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Το Ταμείο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η δυναμική της έχει εξασθενίσει καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και οι κίνδυνοι για την υγεία εμποδίζουν την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα. «Συνολικά, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί και οι εναλλακτικές επιλογές οικονομικών πολιτικών έγιναν πιο πολύπλοκες», αναφέρει, με τους κινδύνους να σημειώνονται στον τίτλο της έκθεσης: «Ανάκαμψη εν μέσω πανδημίας - Ανησυχίες για την υγεία, διαταραχές της προσφοράς και πιέσεις στις τιμές».(εδώ)

 

Ο Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ανέφερε ότι δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στον τουρισμό και τη μεταποίηση, όσον αφορά το μελλοντικό πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο κλάδοι αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοσυνδέονται σε ενδιάμεσα αγαθά ιδίως μέσω των καταλυμάτων και της εστίασης. Ο τουρισμός δε χρησιμοποιεί συγκεκριμένα από τις συνολικές εγχώριες εισροές του περίπου το 22% αγαθά από τη μεταποίηση. Αυτό που επισημαίνεται είναι κυρίως είναι ένα έλλειμμα της μεταποίησης, το οποίο υπολογίζεται περίπου σε πρόσθετες 350.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.Τόνισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της μεταποίησης είναι η τόνωση της εγχώριας δαπάνης, γεγονός που θα βοηθήσει και στην πολυπόθητη μεγέθυνση της κλίμακας των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και στην ένταξή τους στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Για ναεπιτευχθεί αυτή η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, χωρίς ιδίως δυσμενείς επιδράσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι κρίσιμη η δυνατότητα της χώρας να καθιερώσει συνθήκες όπου εύποροι αλλοδαποί θα κάνουν την Ελλάδα χώρα ημιδιαμονής τους, και επομένως και δαπάνης τους.(εδώ)

 

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Διευθυντή Οικονομικών της TUI Group, Sebastian Ebel και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Διευθυντή Εταιρικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου, Thomas Ellerbeck.Ο κ. Κικίλιας συμφώνησε με τα ανώτατα στελέχη του Ομίλου, ότι για το 2022 η TUI θα ξεκινήσει σε επιλεγμένους ελληνικούς προορισμούς από τα τέλη Μαρτίου, ενώ οι κ. κ. Ebel και Ellerbeck χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της TUI παγκοσμίως και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι την επόμενη τουριστική περίοδο ο Όμιλος θα ξεπεράσει το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας, που είχε επιτευχθεί το 2019.Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν και θέματα συνεργασίας που αφορούν την TUI Academy στην Αθήνα, καθώς και θέματα βιωσιμότητας όπου και αναλύθηκε το έργο του TUI Care Foundation συνολικά και ειδικότερα το πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού του Ομίλου στην Κρήτη, το οποίο συνδέει τον τουρισμό με την αγροτική και αλιευτική δραστηριότητα, προσφέροντας στους επισκέπτες του νησιού μια αυθεντική βιωματική τουριστική εμπειρία.(εδώ)

 

Ανάκαμψη από την πανδημία με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και το 2022 να ‘’πιαστούν’’ τα νούμερα του 2019, μία ιστορική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό όπου οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ.Η εκτίμηση προέρχεται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO των Εlectra Hotels & Resorts κ. Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος ήταν  μεταξύ των ομιλητών στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, που φέτος έχει τίτλο «Η Ελλάδα μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».Οι τουριστικοί φορείς διαπιστώνουν ήδη από τώρα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα όσον αφορά τη ζήτηση για το 2022, σε μία σεζόν την οποία το υπουργείο Τουρισμού θέλει να ‘’ανοίξει’’ νωρίτερα με το σκεπτικό ότι μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων δεν έχει ταξιδέψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η επόμενη θερινή περίοδος θα παρέχει σαφώς μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια από τις δύο προηγούμενες.(εδώ)

 

Τους φιλόδοξους στόχους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για τη μετάβαση σε μια διατηρήσιμη, πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στο κλίμα και το περιβάλλον, ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη τοποθέτησή του στην 6η συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Προϋπολογισμός του 2021 αποτελεί τον πρώτο Προϋπολογισμό στην ιστορία της χώρας με ρητή αναφορά στην κλιματική διάσταση, ενώ όλες οι δημόσιες επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0.» ευθυγραμμίζονται με την αρχή της «Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης».(εδώ)

 

Η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να αποτελέσει μαζί με τις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες στηρίζονται στη θεαματική βελτίωση της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με το 2020, τους κινητήριους μοχλούς της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας το 2021. Στο παρόν Δελτίο εξετάζουμε τα στοιχεία που διαμορφώνουν την εκτίμηση για μια έντονη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά το τρέχον έτος, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση που έχει συσσωρευτεί λόγω της αναβολής δαπανών κατά την περίοδο της πανδημίας και των υψηλών αποταμιεύσεων αυτής της περιόδου που συνεχίζονται και τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, τόσο ο δείκτης όγκου του λιανικού εμπορίου, όσο και οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο βρίσκονται σε φάση επέκτασης με επιταχυνόμενο ρυθμό, στοιχείο το οποίο συνάδει με την ανοδική πορεία του δείκτη παραγγελιών για το επόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η τρέχουσα συρρίκνωση των αποθεμάτων, μετά τη συσσώρευσή τους κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, επιβεβαιώνει αυτήν την τάση. Ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος αυξήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό αμέσως μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων, ανέστρεψε την πορεία του ακολουθώντας πτωτική τάση, αντίθετη με την αντίστοιχη τόσο του δείκτη τιμών καταναλωτή, όσο και του δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών του κλάδου.(εδώ)

 

Δεν προβλέπεται τέλος στην έλλειψη πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, στη συμφόρηση στα λιμάνια και την εκτόξευση των ναύλων που έχουν προκαλέσει αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο πρόεδρος της DP World, της εταιρίας διαχείρισης των λιμένων στο Ντουμπάι.Τα προβλήματα έχουν προκληθεί από τον συνδυασμό των lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω της COVID-19 και την απρόσμενα γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης καθώς οι οικονομίες εξέρχονται από την πανδημία."Αυτές είναι οι επιπτώσεις. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει. Νομίζω ότι θα κρατήσει πολύ καιρό", δήλωσε ο σουλτάνος Αχμέντ μπιν Σουλαγέμ σε συνέδριο στην Expo 2020 στο Ντουμπάι, αρνούμενος να προβλέψει πότε θα τελειώσουν τα προβλήματα."Το πρόβλημα είναι περίπλοκο γιατί υπάρχει συσσωρευμένο φορτίο".Η κρατική DP World είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμανιών στον κόσμο και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία πάνω από 90 εγκαταστάσεων σε έξι χώρες.(εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τις εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας για τον Αύγουστο 2021. Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2021 ανήλθε σε 13,9% έναντι του 16,9% τον Αύγουστο του 2020 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 14,0% τον Ιούλιο του 2021.Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.070.814 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 226.985 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (+5,9%) και κατά 50.927 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (+1,3%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε 655.644 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 128.293 άτομα σε σχέση με τον

Αύγουστο του 2020 (-16,4%) και κατά 1.035 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (-0,2%). Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.131.793, σημειώνοντας μείωση κατά 128.326 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (-3,9%) και κατά 52.503 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (-1,6%).(εδώ)

 

Τη Δέσμευση «Business Ambition for 1.5°C» υπέγραψε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, της οποίας ηγείται η Πρωτοβουλία Science Based Targets σε συνεργασία με το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών και τη συμμαχία We Mean Business.Ο Τιτάνας δεσμεύεται να εργαστεί από κοινού με πολλές πρωτοπόρες εταιρίες παγκοσμίως για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5°C και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα (καθαρών) έως το 2050.Με την υπογραφή της Δέσμευσης «Business Ambition for 1.5°C», ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ συμμετέχει επίσης και στην παγκόσμια εκστρατεία «Race to Zero» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC), η οποία έχει σκοπό να ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερες εταιρίες, κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα να συνεργαστούν και να αναλάβουν δράση για έναν υγιέστερο πλανήτη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, εν όψει της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).(εδώ)

 

Αναμένεται η ανακοίνωση για την υπογραφή της συμφωνίας της Εθνικής τράπεζας με την κοινοπραξία doValue, Fortress και Bain Capital για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier, αξίας 6 δισ. ευρώ. Το τίμημα της συναλλαγής σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώνεται στα 160 εκατ. ευρώ και η συμφωνία συνοδεύεται με προαιρετική option σε 130 υπαλλήλους της ΕΤΕ από την αρμόδια διεύθυνση να να μεταφερθούν στην doValue. Η τιτλοποίηση Frontier σε συνδυασμό με μια νέα τιτλοποίηση αξίας 1,5 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας ότι θα εντάξει στον «Ηρακλή II», θα επιτρέψει στη διοίκηση της ΕΤΕ να μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2022.(εδώ)

 

Ένα ακόμη σημαντικό επενδυτικό άνοιγμα στον χώρο της ηλιακής ενέργειας κάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δρομολογώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 500 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας.Τον προηγούμενο μήνα ο Όμιλος έλαβε το «πράσινο φως» της ΡΑΕ για 12 νέες βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 470 MW, για φωτοβολταϊκά πάρκα που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένα σημεία της Θεσσαλίας (Φάρσαλα κ.α.).Τα πάρκα αυτά είναι ισχύος από 10 MW έως και 150 MW, ενώ είχαν προηγηθεί τον Ιούνιο άλλες τρεις άδειες για την ίδια περιοχή.Πρόκειται για ένα μέρος μόνο από το ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο της ΤΕΝΕΡΓ στο σκέλος της ηλιακής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου έχει υπό ανάπτυξη και αδειοδότηση έργα συνολικής ισχύος 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.(εδώ)

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο της ενεργειακής μετάβασης της Motor Oil.Πηγές του ομίλου σημειώνουν ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες και σε αυτούς η διοίκηση και τα στελέχη της εργάζονται προκειμένου να προσαρμοστούν στην πράσινη οικονομία.Έτσι, στον πρώτο πυλώνα που αποτελείται από το διυλιστήριο συνεχίζονται οι επενδύσεις καθώς τα έσοδα του αποτελούν και τη βασική πηγή ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εισηγμένης, στα μέσα του επόμενου χρόνου ολοκληρώνεται η επένδυση των 320 εκ. ευρώ για τη μονάδα της νάφθας.Ο δεύτερος πυλώνας της δραστηριότητας του ομίλου είναι η εμπορία και η λιανική καυσίμων. «Σχεδιάζουμε το πρατήριο του μέλλοντος», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της Motor Oil, όπου σε 15 με 20 χρόνια ο εφοδιασμός των οχημάτων θα κυριαρχείται από το ηλεκτρικό ρεύμα. Φορτιστές αλλά και ανάπτυξη της λιανικής και της μικρό εστίασης θα συνθέτουν τα νέα πρατήρια.(εδώ)

 

Σχέδιο για να διαφοροποιηθεί η ανάπτυξη του ακινήτου Καμπά στην Παλλήνη επεξεργάζεται η διοίκηση της REDS, η οποία φέρεται να έχει δεχτεί πρόταση από διεθνή επενδυτή για την ανάπτυξη κατοικιών.Την είδηση αποκάλυψε στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της Άκτωρ αλλά και μέτοχος της REDS κ. Χρίστος Παναγιωτόπουλος. Όπως δήλωσε, η εταιρία εξετάζει την αλλαγή του σχεδιασμού για το παλαιό οινοποιείο Καμπά στην Κάντζα συνολικής επιφάνειας 315 στρεμμάτων και έχει δεχτεί δύο προτάσεις από τις οποίες αποκάλυψε μόνο την μια.Η πρόταση αυτή προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος οικιστικής χρήσης με σχολεία και καταστήματα, σε αντίθεση με τον αρχικό business plan που προέβλεπε συγκρότημα γραφείων, ξενοδοχείου, καταστημάτων και χώρων πολιτισμού.(εδώ)

 

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, αναμένεται να επιστρέψει σε κέρδη η Άκτωρ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κ. Χρ. Παναγιωτόπουλο, αν και μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν συμβασιοποιηθεί έργα συνολικού ύψους 956 εκατ. ευρώ.Εχουν υπογραφεί συμβάσεις για κατασκευαστικά έργα ( δημόσια και ιδιωτικά ), ύψους 437 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.Ο πρόεδρος της Άκτωρ, έδωσε και την αιτία της προχθεσινής ανόδου μετοχής της Καμπάς ( 8,55%, 2,54 ευρώ ) καθώς σε συνέντευξη τύπου είπε ότι, η εταιρία εξετάζει για το Κτήμα Καμπάς την κατασκευή κατοικιών, μαζί με τις απαραίτητες υποδομές, και όχι γραφείων, αλλά και μια ακόμα πρόταση που έχει έλθει από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος και της Άκτωρ, μάλιστα, απέδωσε την άνοδο της μετοχής στο γεγονός οτι, για “πολλά χρόνια η μετοχή βρισκόταν σε χειμερία νάρκη και τώρα οι επενδυτές αναγνωρίζουν την αξία των assets”. Συμπλήρωσε, δε ότι δεν γνωρίζει ούτε προχθεσινό αγοραστή ή πωλητή των μετοχών της εταιρίας.(εδώ)

 

Η Ελλάδα είναι η χώρα της οποίας το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με σημερινό σχόλιο της S&P Global Market Intelligence.Όπως έδειξαν τα κλιματικά stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι τράπεζες της Ν. Ευρώπης, που ήδη βαρύνονται από τα τοξικά δάνεια των προηγούμενων κρίσεων, είναι εκείνες που απειλούνται με τις υψηλότερες ζημιές στα δάνεια εξαιτίας των φυσικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.Τα stress tests έδειξαν ότι πάνω από το 60% των  τραπεζικών δανείων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία είναι εκτεθειμένο σε υψηλό φυσικό ρίσκο, δηλαδή εμφανίζουν πιθανότητα άνω του 1% η εταιρία να υποφέρει από τις επιπτώσεις μίας πυρκαγιάς ή μίας πλημμύρας μέσα σε διάστημα ενός έτους.Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής, καθώς πάνω από το 90% των δανείων αντιμετωπίζει φυσικό κίνδυνο, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη διαμορφώνεται γύρω στο 20%.(εδώ)

 

Η ΕΚΤ μπορεί να εμφανίζεται καθησυχαστική για τον πληθωρισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον παρακολουθεί και δεν έχει όλα τα βλέμματα στραμμένα στην εκτίναξη των τιμών που προκαλείται από το ντόμινο ανατιμήσεων στην ενέργεια. Η διαδικασία αυτή έχει δημιουργήσει κύκλους τηλεδιασκέψεων μεταξύ των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ που πραγματοποιούνται καθημερινά μέσω τηλεδιασκέψεων. Ο τελευταίος κύκλος θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου.Πρώτος στόχος για την ΕΚΤ είναι να εξαντληθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και πόσοι από αυτούς μπορεί να περιοριστούν με αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή είτε με περιορισμό της αγοράς ομολόγων ή με αύξηση των επιτοκίων. Δεύτερος στόχος της ΕΚΤ είναι να μην εμφανιστεί ότι παρασύρεται από τις εξελίξεις, αντί να λειτουργεί προληπτικά. Τρίτον, θα πρέπει να ζυγίσει δύο κινδύνους: τον κίνδυνο του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα ή τον κίνδυνο της ύφεσης. (εδώ)

 

Η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο και ο πληθωρισμός δεν θα πρέπει να θεωρείται "μεταβατικός", ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Federal Reserve.Ο πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve, Raphael Bostic δήλωσε ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών το 2021 που συνδέεται με την πανδημία έχει πλέον διευρυνθεί και δεν αφορά κάποια λίγα βασικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα και την ξυλεία, ενώ εκτίμησε ότι η αύξηση αυτή "δεν θα έχει μικρή διάρκεια".Αυτή είναι μια ηχηρή διαφοροποίηση από τις δηλώσεις της ηγεσίας της Fed και άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που κάνουν λόγο για προσωρινή αύξηση των τιμών. (εδώ)

 

Η βρετανική οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 0,4% τον Αύγουστο, αφήνοντας την μόλις 0,8% πιο μικρή από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο προτού η χώρα μπει στο πρώτο lockdown, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία ONS.Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωνόταν στο 0,5% τον Αύγουστο.Το ΑΕΠ του Ιουλίου αναθεωρήθηκε πτωτικά και εμφάνισε πτώση 0,1% αντί της αρχικής ανακοίνωσης για ανάπτυξη 0,1%, ωστόσο άλλες πρόσφατες αναθεωρήσεις στοιχείων για άλλες περιόδους του έτους, φέρνουν την οικονομία πολύ πιο κοντά στο μέγεθος της προ πανδημίας από ό,τι τα τελευταία μηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ.Η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα αυξήσει τα επιτόκια από την έναρξη της πανδημίας.Οι αγορές ποντάρουν σε αύξηση 0,25% μέχρι τον Δεκέμβριο.(εδώ)

 

Μία δεκαετία μετά την οικονομική κρίση το μεγαλύτερο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής αγοραστική δύναμη. Η καταναλωτική ζήτηση ήταν αναιμική καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούσαν εξαιτίας της κατάστασης και περιόριζαν τις δαπάνες τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Οι κυβερνήσεις επέβαλλαν μέτρα λιτότητας και οι επιχειρήσεις δίσταζαν να επενδύσουν για να αυξήσουν την παραγωγική τους δυνατότητα την ώρα που είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν εργαζομένους από ένα ευρύ σύνολο εργατικού δυναμικού.Οι δαπάνες έχουν ανακάμψει σημαντικά, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν τονώσει την οικονομία και οι καταναλωτές δεν φοβούνται πλέον να ξοδέψουν. Η αύξηση της ζήτησης είναι τόσο ισχυρή που η προσφορά αγαθών δυσκολεύεται να την καλύψει. Οι οδηγοί φορτηγών παίρνουν επιπλέον μπόνους για να ταξιδέψουν, αρμάδα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρίσκεται αγκυροβολημένη ανοιχτά της Καλιφόρνιας περιμένοντας τις αργοκίνητες υπηρεσίες εκτελωνισμού των λιμανιών, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές ενέργειας αυξάνονται κατακόρυφα. Με την απειλή του πληθωρισμού να έχει επιστρέψει και να προβληματίζει σοβαρά τους επενδυτές, η αφθονία της δεκαετίας του 2010 έχει δώσει τη θέση της σε μια «οικονομία των ελλείψεων».(εδώ)

 

Υπερθέαμα με περίπου 9.000 καλεσμένους κατοίκους των γειτονικών περιοχών παρουσίασε η Tesla και ο Ίλον Μασκ στο πρώτο μεγάλο εργοστάσιο (Gigafactory) της εταιρίας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Grünheide που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο μακριά από το Βερολίνο. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν για μιάμισι ώρα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις όπου θα κατασκευάζονται τα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρίας όπως το Model Y.Το στοίχημα στη Γερμανία είναι μεγάλο όχι μόνο για την Tesla αλλά και τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Audi, BMW και Mercedes ήδη ανησυχούν καθώς η Tesla αρχίζει να τις φτάνει και σε κάποιες περιπτώσεις να τις ξεπερνά σε πωλήσεις σε συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες, ακόμη και μέσα στη Γερμανία.Δεν είναι τυχαίο ότι η Tesla με το Model 3 πέτυχε το Σεπτέμβριο περισσότερες πωλήσεις (6.800 οχήματα) από όλες τις πωλήσεις μαζί των μοντέλων Audi A4, BMW Σειρά 3 και Mercedes C/CLA-Class οι οποίες ανήλθαν σε 6.100 οχήματα σύμφωνα με την Wirtschafts Woche και τον ιστότοπο CleanTechnica. Επιπλέον οι πωλήσεις του Model 3 ήταν πολύ κοντά σε αυτές του δημοφιλούς Volkswagen Gold για το μήνα αυτό. Κι όλα αυτά πριν καν να αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο στο Grünheide που αναμένεται να αποτελέσει την πύλη από την οποία η Tesla θα επιχειρήσεις να κάνει απόβαση σε όλη την Ευρώπη.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text