Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πρακτικά Fed: Το tapering ενδέχεται να ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου

Πρακτικά Fed: Το tapering ενδέχεται να ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Federal Reserve θα μπορούσε να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που θέσπισε πέρυσι την άνοιξη για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, περί τα μέσα Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν σχεδόν επιτευχθεί οι στόχοι που έχει θέσει η Fed όσον αφορά την οικονομία και την απασχόληση και επομένως σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, με τη μείωση του ρυθμού των έκτακτων μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων.

Η μείωση αυτή θα γίνει σταδιακά, με τα πρακτικά να αποκαλύπτουν ότι η Fed σκέφτεται να ξεκινήσει με μια περικοπή των αγορών της κατά 15 δισ. δολάρια και συγκεκριμένα μειώνοντας κατά 10 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων και κατά 5 δισ. δολάρια τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων. Ωστόσο, "αρκετοί" αξιωματούχοι θα προτιμούσαν ταχύτερο ρυθμό.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση για την νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμου δανεισμού στο εύρος του 0%-0,2% και τη διατήρηση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων, 80 δισ. δολάρια σε ομόλογα και 40 δισ. δολάρια σε λοιπούς ενυπόθηκους τίτλους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ημερομηνία-στόχος για τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν "εκπλήξεις”, είναι τα μέσα του 2022.

Τα πρακτικά της FMOC αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι "οι συμμετέχοντες, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομική ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί, αξιολόγησαν ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας σταδιακής μείωσης περί τα μέσα του επόμενου έτους θα ήταν πιθανώς κατάλληλη".

"Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι εάν η απόφαση της σταδιακής μείωσης των αγορών ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση, η διαδικασία της σταδιακής μείωσης θα μπορούσε να ξεκινήσει είτε στα μέσα Νοεμβρίου είτε στα μέσα Δεκεμβρίου”, προσθέτει η σύνοψη των πρακτικών της FMOC.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της FMOC είναι προγραμματισμένη γαι τις 2-3 Νοεμβρίου. Αυτό πραγματικά σημαίνει ότι το tapering θα μπορούσε να ξεκινήσει όντως από τα μέσα Νοεμβρίου, με τους περισσότερους πάντως να εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Η Fed δημοσίευσε επίσης τη σύνοψη των οικονομικών προσδοκιών της, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεών της για την αύξηση του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και την ανεργία. Οι αξιωματούχοι της Fed ψαλίδισαν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ φέτος, αλλά αύξησαν τις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό και ανέφεραν ότι αναμένουν πως η ανεργία θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους.

Με βάση το "διάγραμμα σημείων” των προσδοκιών των μελών για τα επιτόκια, η Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων της το 2022. Οι αγορές επί του παρόντος προεξοφλούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα σημειωθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch.

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας επεσήμαναν πάντως, ότι η απόφαση για το tapering δεν πρέπει να εκληφθεί ως σήμα για τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη της FMOC κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι είχαν υπολογίσει.

Φόβους που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα σημερινά στοιχεία, που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει αύξηση τον Σεπτέμβριο κατά 5,4% σε ετήσια βάση, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός των τελευταίων δεκαετιών.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text