Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ρουμπινί: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει πάνω από το 3% το 2022

Ρουμπινί: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει πάνω από το 3% το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Νουριέλ Ρουμπινί - γνωστός για την πρόβλεψη της κατάρρευσης των στεγαστικών δανείων η οποία συνέβαλε στην οικονομική κρίση του 2008 - δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδέχεται να δυσκολευτεί να "σφίξει" την πολιτική εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη και οι αγορές προχωρήσουν σε sell-off όπως έκαναν το δ' τρίμηνο του 2018.

Ο στασιμοπληθωρισμός - όταν δηλαδή η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται - πρόκειται να διατηρηθεί "για αρκετά τρίμηνα", είπε, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει πάνω από το 3% το 2022.

Οι ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα επιμείνει έχουν αυξηθεί καθώς το κόστος του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου αυξάνεται, ασκώντας τις πιέσεις στις τιμές. Οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού τροφοδοτούν αύξηση του πληθωρισμού και ταυτόχρονα πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο κ. Ρουμπινί.

"Μετατρέπεται σε ένα πολύ δύσκολο δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες. Εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί, η Fed θα σταματήσει τις ήπιες δράσεις", είπε.

Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ σημαίνει ότι η Fed είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, παρόλο που η μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίασή της, δήλωσε τη Δευτέρα ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες, σημείωσε ο κ. Ρουμπινί. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από το αν ο OPEC+ θα αποκαταστήσει την προσφορά και αν τα ιρανικά βαρέλια θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις παγκόσμιες αγορές, τόνισε.

"Βλέπω μια ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου. Η ζήτηση αυξάνεται", δήλωσε.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text