Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Χρ. Σταϊκούρας: Εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ μέχρι και το τέλος του χρόνου

Χρ. Σταϊκούρας: Εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ μέχρι και το τέλος του χρόνου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρ. Σταϊκούρας: Εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ μέχρι και το τέλος του χρόνου

Την πλήρη εξόφληση του υπολοίπου των δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την σταδιακή αποπληρωμή μέρους του πρώτου διμερούς δανείου των 52,3 δισ. ευρώ που έβαλε την Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταίκούρας από το βήμα της Βουλής.

Στην τοποθέτησή του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 τόνισε μεταξύ άλλων ότι "γίνεται προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα το 2010 αλλά και η ολοκλήρωση αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ. Το ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, θα το ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα το πληρώσουμε όλο το δάνειο…".

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα που φτάνουν σήμερα τα 40 δισ. ευρώ και ειδικότερα τα κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ που έχουν αντληθεί από την αγορά με μέσο επιτόκιο κάτω από 1,5% και είναι διαθέσιμα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή παλαιότερου ακριβού χρέους.

Μέχρι και το τέλος του χρόνου θα διατεθούν 4,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των 1,8 δισ. ευρώ που μένουν από τα δάνεια του ΔΝΤ και 2,7 δισ. ευρώ για να αποπληρωθεί μέρος του πρώτου διμερούς δανείου των 52,3 δισ. ευρώ που είναι ακόμη σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ο σχεδιασμός περνά και στο πρώτο τρίμηνο του 2022 για αποπληρωμή άλλου ενός μέρους του διμερούς δανείου με στόχο την βελτίωση του προφίλ του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι του 2019  έχουν αποπληρωθεί πρόωρα δάνεια συνολικού ύψους 6 δισ. στο ΔΝΤ από τα οποία τα 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 ενώ άλλα 3,3 δισ. ευρώ αποπληρώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text