Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι εισηγμένες αφήνουν πίσω την πανδημία – Πόσο αυξήθηκαν τα κέρδη

Οι εισηγμένες αφήνουν πίσω την πανδημία – Πόσο αυξήθηκαν τα κέρδη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι εισηγμένες αφήνουν πίσω την πανδημία – Πόσο αυξήθηκαν τα κέρδη

Καλύτερη εικόνα και από την περίοδο της προ πανδημίας εποχής παρουσιάζει η εικόνα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών από τη Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς & Επικοινωνίας του Ομίλου ΕΧΑΕ. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά η συνεχής προσπάθειά τους για λειτουργική βελτίωση και συγκράτηση των δαπανών, όπως και η αυξημένη ζήτηση φέτος σε συνάρτηση με τις χαμηλές επιδόσεις του περυσινού εξαμήνου, αλλά και η υπεραπόδoση συγκεκριμένων κλάδων όπως των πρώτων υλών λόγω του ράλι των τιμών των μετάλλων.

Aύξηση 82,2%

Αν εξαιρεθούν οι πέντε τράπεζες, οι τιτλοποιήσεις των οποίων επιβάρυναν την περίοδο με ζημιές 4,03 δισ. ευρώ, οι 116 εταιρείες της Κύριας Αγοράς του ΧΑ σημείωσαν αύξηση 82,2% της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA-κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) στο α’ εξάμηνο 2021 σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2020, αλλά και αντίστοιχη άνοδο κατά 19,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019.

Η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι σημαντικά υψηλότερη, δεδομένων των αποτελεσμάτων εταιρειών των κλάδων που επλήγησαν πέρυσι από την πανδημία, όπως τα διυλιστήρια, οι εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, τα βιομηχανικά προϊόντα καθώς και αυτές που το αντικείμενό τους αφορά την τουριστική βιομηχανία, ενώ η αύξηση σε σχέση με το 2019 είναι χαμηλότερης έντασης, λόγω της λειτουργίας της οικονομίας (τότε) σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά και της ζημιογόνου χρήσης της ΔΕΗ.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 17,86% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα προ φόρων κέρδη σημειώνουν άνοδο 4.033,98% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 και 68,89% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τα καθαρά μετά τους φόρους κέρδη επίσης εκτινάχθηκαν κατά 1.712,75% σε σχέση με το 2020 και εμφανίζουν άνοδο 72,81% σε σχέση με το προ πανδημίας α’ εξάμηνο του 2019.

Βασικοί δείκτες

Θετική μεταβολή λειτουργικών κερδών (EBITDA) σημείωσαν το σύνολο των Βασικών Δεικτών FTSE/XA και ΧΑ με μεγαλύτερη άνοδο να εμφανίζουν οι εταιρείες των Δεικτών FTSE/ΧΑ Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης (+111%), FTSE/ΧΑ Large Cap (89%) και ATHEX ESG (+86%). Θετική μεταβολή λειτουργικών κερδών (EBITDA) σημείωσαν επίσης και η πλειοψηφία των κλάδων, με τη μεγαλύτερη άνοδο να εμφανίζουν οι εταιρείες Ακίνητης Περιουσίας (+763%), Ταξίδια & Αναψυχή (+305%), Ενέργεια (+2665) και Πρώτες Υλες (+152%).

Η καθαρή θέση των εισηγμένων αυξήθηκε στα 30,89 δισ. ευρώ (από 29,36 δισ. ευρώ) όπως και το ενεργητικό τους στα 95 δισ. ευρώ (από 90 δισ. ευρώ). Ο συνολικός τους δανεισμός διαμορφώθηκε στα 31,87 δισ. ευρώ, έναντι 32 δισ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2020 και 30,96 δισ. ευρώ στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση κατά 54,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους («Ebitda margin»), που διαμορφώθηκε στο 15,7%. Ο καθαρός δανεισμός προς τα ιδία κεφάλαια το α’ εξάμηνο 2021 παραμένει χαμηλός στο 0,65, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης 5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

Διαθέσιμα

Τα «διαθέσιμα» συνεχίζουν να βρίσκονται στα ιστορικά υψηλά των 12 δισ. ευρώ, ενώ η βέλτιστη λειτουργία απεικονίζεται στις αυξημένες ταμειακές ροές, στο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (+44,6%) όσο και σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019 (+7,3%). Οι επενδύσεις στο α’ εξάμηνο 2021, έφθασαν στα επίπεδα των 1,8 δισ. ευρώ.

Συνολικά 29 εταιρείες παρουσιάζουν «καθαρό» ταμείο και 13 έχουν μηδενικό δανεισμό, δείγμα της βέλτιστης χρηματοοικονομικής διάρθρωσης και της «δυνατής» οικονομικής τους θέσης. Παράλληλα, 29 ζημιογόνες εταιρείες «γύρισαν» παρουσιάζοντας πλέον προ φόρων κέρδη.

Πρόκειται για τις Lamda Development, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Viohalko, Fourlis, ΣΙΔΜΑ, Ελαστρον, Ιατρικό Αθηνών, Αφοι Κορδέλλου, Alpha Trust Ανδρομέδα, Medicon, Centric Συμμετοχών, Ιντεργουντ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ, ΕΚΤΕΡ, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Mevaco, Φιερατέξ, Αττικές Εκδόσεις, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΓΕΚΑ, CNL Capital, Νίκας, Βαρβέρης-Moda Bango, Ιντερτέκ, UNIBIOS, CPI και ΓΕΚΕ.

Στο σύνολο της αγοράς, 69% των εταιρειών (106) ήταν κερδοφόρες, 36% (55 εταιρείες) ενίσχυσε την κερδοφορία του, έναντι 9% (14 εταιρείες) που μείωσαν την κερδοφορία τους και του 24% (συνολικά 37 εταιρείες) που αντέστρεψε τις ζημίες σε κέρδη.

Τάσος Μαντικίδης

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text