Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Υπερταμείο: Κατέγραψε καθαρά κέρδη 56,8 εκατ. ευρώ το 2020

Υπερταμείο: Κατέγραψε καθαρά κέρδη 56,8 εκατ. ευρώ το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπερταμείο: Κατέγραψε καθαρά κέρδη 56,8 εκατ. ευρώ το 2020

Υποχώρηση, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, κατέγραψαν τα μεγέθη του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) κατά τη χρήση του 2020. Συγκεκριμένα, η ΕΕΣΥΠ κατέγραψε μείωση κατά 11% του ενοποιημένου επαναλαμβανόμενου κύκλου εργασιών, στα 957 εκατ. ευρώ έναντι 1,07 δισ. ευρώ το 2019 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, που υπήρξαν εντονότερες στις εταιρείες των κλάδων των αστικών μεταφορών και των ακινήτων (λόγω εκπτώσεων σε μισθώματα βάσει νόμου και της ακύρωσης διοργάνωσης εκθέσεων). Στα ενοποιημένα έσοδα δεν περιλαμβάνονται εισροές ύψους 166,6 εκατ. ευρώ που αναγνωρίστηκαν κατόπιν επίλυσης της εκκρεμότητας σχετικά με την καθολική υπηρεσία (την υποχρέωση αποστολής δεμάτων ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας) που προσέφεραν τα ΕΛΤΑ για τα έτη 2013-2019.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν για το 2020 σε 56,8 εκατ. ευρώ έναντι 191,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, λόγω της μη επαναλαμβανόμενης δαπάνης που αφορά τον σχηματισμό πρόβλεψης για το επιπλέον κόστος του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2019, ύψους 135,3 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ (και επιπλέον 22,2 εκατ. ευρώ για το 2020 που περιλαμβάνεται στο κόστος πωληθέντων). Οπως και των ζημιών 30,8 εκατ. ευρώ από αποτίμηση επενδυτικών ακινήτων (έναντι κερδών που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη χρήση), και της ενσωμάτωσης ζημιών από τη συγγενή εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» έναντι σημαντικών κερδών του προηγούμενου έτους.

Ο ενοποιημένος επαναλαμβανόμενος κύκλος εργασιών μειώθηκε στα 957 εκατ. ευρώ έναντι 1,07 δισ. ευρώ το 2019.

Στη μητρική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 35 εκατ. ευρώ έναντι 61 εκατ. ευρώ το 2019, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μη είσπραξη μερίσματος εντός του 2020 από την ΕΤΑΔ και τον ΔΑΑ (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), παρά την ισχυρή κερδοφορία τους το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν για το 2020 σε 30 εκατ. ευρώ έναντι 57 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019.

Με βάση τα καθαρά κέρδη, τον ιδρυτικό νόμο 4389/2016 και την επενδυτική πολιτική της ΕΕΣΥΠ εγκρίθηκε κατά την τακτική γενική συνέλευση η προτεινόμενη διάθεση κερδών και η απόδοση μερίσματος προς το Δημόσιο ύψους 22,2 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει η ΕΕΣΥΠ, το δεύτερο εξάμηνο υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, με κορυφαία την επιτυχημένη επιστροφή της ΔΕΗ στις αγορές, την ταχύτητα υλοποίησης του μετασχηματισμού της, καθώς και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Επιπλέον, είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης η συμφωνία-πλαίσιο της ΕΥΔΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο που διασφαλίζει την τιμή του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021-2040 και που σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη του μετασχηματισμού της εταιρείας. Προχωράει και η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της ΕΥΑΘ για την αναβάθμιση του υδροδοτικού της συστήματος που συμπεριλαμβάνει την επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού και την υλοποίηση των συστημάτων τηλεμετρίας.

Εχουν ακόμη προχωρήσει η πώληση και μεταβίβαση της «Ελληνικόν Α.Ε.»στην Hellinikon Global, η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με δεσμευτική προσφορά ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή για τη ΔΕΠΑ Υποδομών με δεσμευτική προσφορά ύψους 733 εκατ. ευρώ, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς και πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την πώληση ακινήτου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τελικό τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ (+21,5% από την τιμή εκκίνησης).

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text