Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η ...κουραστική παραμονή και αναμονή, κάτω από τις 900 μονάδες

Η ...κουραστική παραμονή και αναμονή, κάτω από τις 900 μονάδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Γενικός Δείκτης, διατηρεί τη στασιμότητά του, κάτω από το κατώφλι των 900 μονάδων. Η συμπεριφορά αυτή έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν (στο εύρος των τελευταίων 30 ετών). Και παράλληλα, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη σημασία των 900 μονάδων.

 

Η ουσία, κατά την άποψή μας, είναι ότι: α) Με τη συμπεριφορά του, ο Γενικός Δείκτης, αποκλείει την περίπτωση να υποχωρήσει χαμηλά. Υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα ο ΓΔ θα βρισκόταν ακόμη και πάνω από 1000 μονάδες. Το ότι παραμένει “κολλημένος” κάτω από τις 900 μονάδες είναι θέμα που έχει να κάνει με την επενδυτική αξιολόγηση της χώρας (όπως προσδιορίζεται από την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους κύριους διεθνείς οίκους). Αυτό, θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσα στο 2022 ή το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2023, εφ’ όσον επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης. β) Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, ο ΓΔ σαφώς και μπορεί να υπερβεί -και θα υπερβεί τις 900 και ακόμη και τις 1000 μονάδες- όμως, δεν θα εισρεύσει στην αγορά το πολύ και το ισχυρό χρήμα. Αυτό θα κάνει τη χρηματιστηριακή αγορά, αρκετά “ευάλωτη”. γ) Κάθε φορά που, μετά από πολύμηνη παραμονή γύρω από τις 900 μονάδες, τις ξεπερνούσε, ο ΓΔ αποκτούσε μία εξαιρετική δυναμική που κατέληγε σε ένα έντονο ανοδικό “ξέσπασμα”.

 

Η επόμενη αξιολόγηση, θα γίνει από τον οίκο S&P, στις 22 Οκτωβρίου. Ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒ (δύο επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), από το Μάιο του 2021. Εκτιμούμε ότι, πέραν ενός γενικού θετικού σχολίου (positivie outlook) δεν θα προβεί σε άνοδο της επενδυτικής του αξιολόγησης.

Η τελευταία αξιολόγηση του έτους θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου, από τον οίκο Moody’s. Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα στο επίπεδο Βa3 (τρία επίπεδα από την επενδυτική βαθμίδα), από το Νοέμβριο του 2020. Εκτιμούμε ότι θα “ανεβάσει” την αξιολόγησή του, σε Ba2 (δύο επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), κάτι που ενδεχομένως θα δώσει τη “σκυτάλη” στον οίκο Fitch που θα αξιολογήσει τη χώρα τον Ιανουάριο, όπου ίσως δώσει στη χώρα την αξιολόγηση ΒΒ+, δηλαδή ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό θα είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό!

 

Στις 195 συνεδριάσεις του 2021, ο Γενικός Δείκτης, βρέθηκε στα παρακάτω επίπεδα:

750-800: 32 συνεδριάσεις (16,4%)

800-850: 23 συνεδριάσεις (11,8%)

850-900: 91 συνεδριάσεις (46,7%)

πάνω από 900: 49 συνεδριάσεις (25,1%

 

Μετά το σημερινό κλείσιμο, ο ΓΔ βρίσκεται στις 888,59 μονάδες. Ο ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 863,35 μονάδες, και η μεταξύ των δύο απόσταση βρίσκεται στο 2,84%. Παρακολουθούμε την εξάλιξη, χωρίς να ανησυχούμε.

 

Γιάννης Σιάτρας




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text