Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύει με νέα ύφεση

Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύει με νέα ύφεση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να οδεύει προς νέα ύφεση εντός του επόμενου εξαμήνου, όπως ενδεχομένως υποδηλώνουν οι εξασθενούμενες καταναλωτικές προσδοκίες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ, πρώην μέλους της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σίγουρα πρόκειται για μια αντίθετη της επικρατούσας άποψη, δεδομένου ότι ο διάλογος στην παρούσα φάση επικεντρώνεται στη συζήτηση για την ανάκαμψη και στους φόβους για τον πληθωρισμό. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, άλλωστε, διευρύνθηκε κατά 6,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι τιμές καταναλωτή από την αρχή του έτους έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 5,4%.

Αλλά ο Μπλαντσφλάουερ, καθηγητής σήμερα στο Dartmouth College, και ο έτερος συγγραφέας της έρευνας Άλεξ Μπράισον, σημειώνουν ότι τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν απλώς μια ματιά του παρελθόντος.

"Θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να εισέλθουν σε ύφεση στα τέλη του 2021”, γράφουν οι δύο συγγραφείς της νέας έρευνας. "Οι πιο αποκαλυπτικές ενδείξεις προέρχονται από τα στοιχεία για τις προσδοκίες του Conference Board για τις οκτώ μεγαλύτερες πολιτείες” των ΗΠΑ, σημειώνουν.

Τονίζουν ότι η πρόσφατη απότομη πτώση του ποσοστού της ανεργίας κάτω από το 5% οφείλεται στην ασυνήθιστα υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική, η οποία καλύπτει άλλα σημάδια που δείχνουν την αδυναμία των οικονομικών προοπτικών.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πτώσεις συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρήθηκαν το 2007, ακριβώς πριν την απαρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία ήταν η πιο επώδυνη σε διάστημα γενεών.

Ο Μπλαντσφλάουερ επισημαίνει ότι οι προβλέψεις έπεσαν εντελώς έξω στην περίπτωση εκείνης της ύφεσης, παρά τα προειδοποιητικά σημάδια από την αγορά κατοικιών και τον χρηματοοικονομικό κλάδο ότι κάτι δεν πάει καλά.

"Έως την άνοιξη του 2007 τα ποιοτικά στοιχεία καταδείκνυαν ότι επέρχεται ύφεση σε μερικούς μήνες και αυτό αγνοήθηκε”, λέει ο καθηγητής του Dartmouth College. "Σήμερα δημοσιεύονται ανάλογα στοιχεία για τις ΗΠΑ, που δείχνουν συγκρίσιμες μειώσεις οι οποίες υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε ύφεση τώρα, στα τέλη του 2021”, προσθέτει.

Η άποψή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις τους ιδιωτικού τομέα αλλά και με εκείνες των αξιωματούχων της Federal Reserve, οι οποίοι βλέπουν ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 5,9% το τρέχον έτος και κατά 3,8% το επόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχεδιάζουν να περιορίσουν τις αγορές ομολόγων, ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως, από τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει στα μέσα προς τα τέλη του 2022.

"Η Fed φαίνεται προς κινείται προς πρόωρη σύσφιξη” της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει ο Μπλαντσφλάουερ και προσθέτει: "Η Fed απέτυχε να προβλέψει την χρηματοοικονομική κρίση και η ανησυχία της είναι μήπως αποτύχει να προβλέψει και την επόμενη”.

Τα συμπεράσματα των Μπλαντσφλάουερ και Μπράισον βασίζονται σε μια μακρά ιστορική περίοδο, γεγονός που ενισχύει την πρόγνωσή τους.

"Οι παρατηρήσεις των δεικτών των καταναλωτικών προσδοκιών τόσο του The Conference Board όσο και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν προβλέπουν τις οικονομικές υφέσεις έως και 18 μήνες νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο σε εθνικό όσο και σε πολιτειακών επίπεδο”, γράφουν στην έρευνά τους.

"Όλες οι υφέσεις από την δεκαετία του 1980 και μετά είχαν προβλεφθεί από τις πτώσεις κατά τουλάχιστον 10 μονάδες, και ορισμένες φορές πολύ περισσότερων, αυτών των δεικτών”, σημειώνουν οι δύο συγγραφείς της έρευνας.

Pedro Nicolaci da Costa

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text