Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Εξαγορές πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές startups μέσα στο 2021

Εξαγορές πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές startups μέσα στο 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξαγορές πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές startups μέσα στο 2021

Startups που πραγματοποιούν τις δικές τους εξαγορές; Κι όμως, αποτελεί πλέον τάση για τις ευρωπαϊκές τεχνολογικές startups να προχωρούν σε εξαγορές μικρότερων νεοσύστατων εταιρειών και τα σχετικά deals είναι ολοένα και πιο συχνά, καθώς και μεγαλύτερης αξίας. To 2021 αποδεικνύεται μία εντυπωσιακή χρονιά με νούμερα που πραγματικά ζαλίζουν σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το Dealroom, 13 ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες που έχουν υποστηριχθεί από VCs έχουν πραγματοποιήσει ήδη τουλάχιστον δύο εξαγορές μέσα στη χρονιά που διανύουμε, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός για ολόκληρο το 2020 ήταν μόλις 8 εταιρείες. Η δε συνολική αξία των εξαγορών που έχουν ανακοινωθεί από εταιρείες που υποστηρίζονται από VCs στην Ευρώπη έως τώρα το 2021 ανέρχεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νούμερο 10 φορές υψηλότερο από τη συνολική αξία των σχετικών εξαγορών το 2020, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Dealroom.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτά τα νούμερα έχει διαδραματίσει η εξαγορά της αμερικανικής SparkPost από την ολλανδική startup MessageBird, ένα κολοσσιαίο deal συνολικής αξίας 600 εκατ. δολαρίων.

Οι ευρωπαϊκές startups με τις περισσότερες εξαγορές μέσα στη χρονιά

Έως τα μέσα Αυγούστου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας με υποστήριξη VCs που είχαν τις περισσότερες εξαγορές για το 2021 ήταν η βρετανική startup ψηφιακών εκδηλώσεων Hopin με πέντε εξαγορές, η επίσης βρετανική Fintech SaltPay και η φινλανδική Fintech Klarna με τέσσερις, καθώς και η ολλανδική MessageBird, η νορβηγική πλατφόρμα εκπαίδευσης Kahoot! και η ισπανική startup υπηρεσιών delivery Glovo με τρεις εξαγορές.

Για τις ευρωπαϊκές startups που δεν έχουν ποτέ πραγματοποιήσει εξαγορές στο παρελθόν ίσως μία σχετική στρατηγική αρχικά να τρομάζει, ωστόσο, όπως σημειώνουν ιδρυτές τους, η υποστήριξη των VCs είναι σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς μπορούν να βασίζονται στην τεχνογνωσία των επενδυτών και των δικτύων τους. Τα σχετικά deals είναι ευκολότερο να πραγματοποιηθούν, με δεδομένο το τεράστιο ποσό κεφαλαίων που διαθέτουν οι startups, δίνοντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια στρατηγική ανάπτυξης μέσω εξαγορών.

Όσο για τους λόγους για την απόκτηση άλλων startups, ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την απόκτηση μεριδίου σε διαφορετικές αγορές από αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται ή την απόκτηση ταλέντων, ιδίως στον τομέα των software developers.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text