Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Στα 20 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών επιχειρήσεων

Στα 20 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών επιχειρήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ρευστότητα 20 δισ. ευρώ χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες. Το χρηματοδοτικό αυτό κενό αποκαλύπτει έρευνα που διενήργησε πρόσφατα για λογαριασμό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η Oliver Wyman και αναδεικνύει με αριθμούς το φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν άνω του 90% του επιχειρηματικού ιστού της χώρας.

Το θέμα της παροχής ρευστότητας στην αγορά θα βρεθεί στο επίκεντρο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.

Η ειδική συνεδρίαση υπό τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος, που αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλη Ράπανο, και τη γενική γραμματέα, Χαρούλα Απαλαγάκη, έρχεται μετά την κατάργηση των τακτικών συναντήσεων για τη ροή των χρηματοδοτήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν με τους τραπεζίτες τις Τρίτες, σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση.

Έρχεται επιπλέον στο κρίσιμο χρονικό σημείο όπου, πανευρωπαϊκά, το ζήτημα που αρχίζει να απασχολεί είναι το πώς θα εξασφαλιστεί η ομαλή επάνοδος των επιχειρήσεων στο οικονομικό σύστημα, καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα έκτακτης στήριξης που τις κράτησαν όρθιες στην περίοδο της πανδημικής κρίσης.

Στη φάση αυτή, όπως αναδεικνύει το European Banking Report 2021 της Oliver Wyman, θα πρέπει να υλοποιηθούν από τις τράπεζες, και με κρατική συμμετοχή, τυποποιημένες προσεγγίσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί πάροχοι του ιδιωτικού τομέα μπορεί να χρειαστεί να προσφέρουν προϊόντα με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο βιώσιμων αλλά υπερβολικά μοχλευμένων εταιρειών. Μια επιτυχημένη απεμπλοκή από την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης θα διασφαλίσει ότι οι απώλειες δεν θα φτάσουν στα επίπεδα που η αγορά ανέμενε το 2020.

Αυτή τη στιγμή, όπως έχει αναφέρει στο insider.gr ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτηθεί καθώς δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, ένα ποσοστό 15% δεν διαθέτει τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες για τη χορήγηση δανείου και ποσοστό 10% δεν μπορεί να παρουσιάσει business plan αποδεκτό από την τράπεζα. Μόνο το 15% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και το 2020 μόλις 25.000 επιχειρήσεις δανειοδοτήθηκαν από τις τράπεζες.

Οι τράπεζες, όπως είπε πρόσφατα μιλώντας στο συνέδριο της DDC η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη, στο α' εξάμηνο 2021 προχώρησαν σε νέο δανεισμό προς την πραγματική οικονομία 11 δις ευρώ.  Ως εκ τούτου φαίνεται ότι και για το 2021 θα επιτευχθεί τουλάχιστον η χρηματοδότηση του 2020. Το 2020 ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις ήταν πάνω από 20 δισ. ευρώ και 14 από αυτά κάλυψαν οι τράπεζες.

Στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός διευθυντής χρηματοδοτικών προϊόντων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Στέργιος Σουγιουτζόγλου, αναφερόμενος στην έρευνα της Oliver Wyman για το χρηματοδοτικό κενό των επιχειρήσεων, είπε ότι περισσότερες από 35.000 επιχειρήσεις έλαβαν δάνεια μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις μισές εξ αυτών να είναι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σουγιουτζόγλου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2021, το 28% των νέων δανείων της ελληνικής αγοράς στις επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν από την Ελληνική  Αναπτυξιακή Τράπεζα, και το 48% στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Νένα Μαλλιάρα

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text