Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | A-Quant: Υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις μάλλον δεν θα αργήσουν

A-Quant: Υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις μάλλον δεν θα αργήσουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο ήταν πάνω από τις προσδοκίες, στο 5.4% και αυτό επανάφερε τις ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που παρατείνονται.

Αυτές οι εξελίξεις λογικά επιταχύνουν την πρόωρη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed (tapering). Το tapering φυσικά είναι κάτι διαφορετικό από τα επιτόκια που κι αυτά λογικά θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες με την πιθανότητα πλέον να είναι πάνω από 50% αυτό να γίνει στις ΗΠΑ το προσεχές καλοκαίρι.

Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ να μην αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, επιτείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση και ίσως πιέσει περαιτέρω για άμεσες αποφάσεις.

Στην Ευρώπη συνεχίζεται η χαλαρή νομισματική πολιτική από την ECB αλλά όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι μέσα στο προσεχές διάστημα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των ομολόγων, με το Αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί στο 1.57% από 1.63% το οποίο είχε σημειώσει μέσα στην εβδομάδα.

Οι περισσότερες κυρίες αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο λόγω κυρίως των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου από μεγάλες αμερικανικές εταιρίες κυρίως του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το δολάριο σημείωσε μία ελαφρά κάμψη. Ήταν η πρώτη διόρθωση για το δολάριο μετά από πέντε στη σειρά ανοδικές εβδομάδες και αυτό σημαίνει ότι η ανοδική του τάση δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί. Μικρή άνοδο σημείωσε και ο χρυσός ενώ το πετρέλαιο συνέχισε το εκρηκτικό του ράλι. Αξιοσημείωτο επίσης είναι και το ράλι που είδαμε στα κρυπτονομίσματα και ειδικότερα στο Bitcoin.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι σαφώς πιο ήπια σε σχέση με τις τακτικές οικονομικές ανακοινώσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στη Γερμανία και στον Καναδά, η συνάντηση του ευρωπαϊκού συμβουλίου την Πέμπτη και οι δείκτες PMI σε Γερμανία, Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

SP500

Με άνοδο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,464 μονάδες και κέρδη κοντά στο 2%. Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αρκετών εταιρειών ήταν απρόσμενα καλά και ειδικότερα στις μεγάλες τράπεζες συνοδεύτηκαν από αισιόδοξες προβλέψεις για το εγγύς μέλλον. Επιπλέον κάποια μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν όπως οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας αλλά και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν πάνω από το αναμενόμενο και αυτό έδωσε άλλη μία νότα αισιοδοξίας στους επενδυτές. Την εβδομάδα αυτή έχουμε συνέχεια στα εταιρικά αποτελέσματα που θα δώσουν τον τόνο στην αγορά. Τυχόν αρνητικές εκπλήξεις θα διορθώσουν την αγορά σημαντικά προς τα κάτω και θα αυξήσουν την νευρικότητα και το volatility.

DAX40

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,575 μονάδες, έχοντας κέρδη πάνω από 2.50%. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανακοινώθηκε στο 4.1% όπως και αναμενόταν και ο δείκτης ακολούθησε την τάση όλων των κύριων δεικτών που είχαν μία ανοδική πορεία αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει η αντίσταση των 15,770 μονάδων η οποία αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο για την επαναφορά του δείκτη στις 16,000 μονάδες. Επίσης το σχετικά αδύναμο ευρώ βοηθάει το δείκτη και τις αποτιμήσεις των γερμανικών εταιρειών.

FTSE100

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,215 μονάδες και κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Σε θετικό έδαφος οι περισσότερες ανακοινώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα όπως η Βιομηχανική Παραγωγή, ενώ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 4,5%. Κάποια θέματα παραμένουν ανοιχτά σε σχέση με το Brexit αλλά υπάρχει αισιοδοξία πως θα διευθετηθούν. Ο δείκτης σημείωσε νέο υψηλό 20 μηνών και υπάρχει αισιοδοξία για ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Πιστεύουμε ότι η βρετανική αγορά μετοχών παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάμεσα στις ευρωπαικές αγορές με βάση αποτιμήσεις και προοπτικές.

Χρυσός

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,768 και κέρδη λίγο πάνω από 0.60%. Ο υψηλός πληθωρισμός στις περισσότερες οικονομίες ευνοεί τον χρυσό ο οποίος κατάφερε οριακά να υπερβεί τα $1,800 δολάρια μέσα στην εβδομάδα αλλά την Παρασκευή η ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων επέφερε μια μεγάλη διόρθωση. Υπάρχει μια ζώνη τιμών μεταξύ $1,720 και $1,800 στην οποία ο χρυσός κινείται εδώ και μερικές εβδομάδες και προφανώς χρειάζονται κι άλλα νέα, κυρίως από τις κεντρικές τράπεζες, ώστε να ξεφύγει από αυτήν. Τυχόν εδραιωμένη ανοδική διάσπαση των $1,800 ευνοεί το ανοδικό σενάριο ενώ κάτω από τα $1,740, περισσότερους πόντους κερδίζει η διόρθωση.

Πετρέλαιο

Ανοδική και η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $81.96. Ήταν η όγδοη στη σειρά ανοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο που εδραιώθηκε πάνω από τα $80 το βαρέλι. Υπήρξαν κάποιες διεργασίες στον ΟΠΕΚ προκειμένου να υπάρξει αύξηση της παραγωγής αλλά σε αυτήν την απόφαση αντιτάχθηκε η Σαουδική Αραβία η οποία εμμένει στην προαποφασισμένη αύξηση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα που θα γίνει από το Νοέμβριο και μετά. Επιπλέον η πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ευνοεί ακόμα περισσότερο το πετρέλαιο αφού αρκετές επιχειρήσεις και βιομηχανίες χρησιμοποιούν πλέον πετρέλαιο μιας η χρήση του φυσικού αερίου έχει γίνει ασύμφορη. Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί που μπορεί να σταματήσει το ανοδικό ράλι ενώ περίπτωση διορθωτικού σεναρίου υπάρχει κάτω από τα $80.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Με ελαφρά άνοδο έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1565 και κλείνοντας στο 1.1599. Μέχρι την Τετάρτη η ισοτιμία υποχωρούσε σε χαμηλά 15 μηνών κοντά στο 1.15 αλλά από την ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και μετά και την αποδυνάμωση του δολαρίου, υπήρξε μία ανάκαμψη προς την περιοχή του 1.16. Το αναμενόμενο tapering καθώς και οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ίσως ενδυναμώσουν το δολάριο και επαναφέρουν την καθοδική τάση η οποία επικρατεί έντονα στην ισοτιμία το τελευταίο διάστημα. Λίγες οι σημαντικές ανακοινώσεις για αυτήν την εβδομάδα και έτσι μάλλον η ισοτιμία θα κινηθεί με βάση τις προσδοκίες των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες. Κάποιο ρόλο ίσως παίξει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη που ανακοινώνεται την Τετάρτη.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Σημαντική άνοδο είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD το οποίο άνοιξε στο 1.3611 και έκλεισε στο 1.3744. Δεν ήταν μόνο η πρόσκαιρη αδυναμία του δολαρίου που οδήγησε σε αυτήν την κίνηση αλλά κυρίως ισχυρή στερλίνα μιας και οι φήμες για αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας είναι πια πάρα πολύ έντονες και εκφρασμένες από τα επίσημα χείλη αξιωματούχων. Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ίσως είναι ο οδηγός για αυτήν την αύξηση. Η επόμενη ισχυρή  αντίσταση για την ισοτιμία είναι η περιοχή του 1.3920 και αυτός είναι ο προφανής στόχος των αγοραστών.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Εκρηκτική άνοδο είδαμε την εβδομάδα που μας πέρασε για το USDJPY που άνοιξε στο 112.15 και έκλεισε στο 114.25. Όλες οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να αρχίσουν να μειώνουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και να προγραμματίζουν την αύξηση των επιτοκίων εκτός από την Τράπεζα της Ιαπωνίας μιας και η χώρα έχει ακόμα πάρα πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Αυτό προκαλεί πολύ μεγάλες πιέσεις στο γιεν και οδηγεί σε εκρηκτική αύξηση την ισοτιμία η οποία αν ξεπεράσει το 114.55 μπορεί να φτάσει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ισχυρά ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 128.80 και έκλεισε στο 132.52. Το ευρώ είναι αδύναμο λόγω της χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής από την ECB αλλά πολύ πιο αδύναμο είναι το γιεν το οποίο λόγω του χαμηλού πληθωρισμού στην Ιαπωνία. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, δεν προβλέπεται να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ούτε να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα. Τα υψηλά πολλών ετών πάνω από το 134.12 είναι ο προφανής στόχος των αγοραστών πλέον.

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Έντονα πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8491 και έκλεισε στο 0.8425, κάτω από τη στήριξη του 0.8450. Αυτή η κίνηση οφείλεται στην αδυναμία του ευρώ αλλά και στην τελευταία ανοδική ορμή που παρουσιάζει η στερλίνα λόγω των έντονων φημών και δηλώσεων για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, αρκετά σύντομα. Με βάση αυτήν την εικόνα, δεν αποκλείεται να δούμε την ισοτιμία σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και κάτω από το 0.83.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Τέταρτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για το USDCAD το οποίο άνοιξε στο 1.2475 και έκλεισε στο 1.2359. Η ισοτιμία λόγω της παροδικής αδυναμίας του αμερικανικού νομίσματος αλλά και τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου που πάντα ευνοεί το νόμισμα του Καναδά είναι σε προφανή καθοδική τάση. Το τι θα κάνει το αμερικανικό δολάριο αλλά και το πετρέλαιο το προσεχές διάστημα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τάση και τη μεταβλητότητα της ισοτιμίας. Προφανής στήριξη δεν υπάρχει μέχρι το 1.2250 ενώ τυχόν ανάκαμψη προϋποθέτει τιμές πάνω από το 1.25.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Πτωτική η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCHF με άνοιγμα στο 0.9270 και κλείσιμο στο 0.9231. Η αδυναμία του δολαρίου από την Τετάρτη και μετά ήταν ο βασικός λόγος για αυτή την καθοδική κίνηση. Η ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού δεν έχει ακόμα αλλάξει και ανησυχίες για περαιτέρω διόρθωση θα είναι πιο βάσιμες με καθοδική διάσπαση του 0.91. Αντίθετα η ανοδική τάση, μάλλον θα επανέλθει με τιμές πάνω από το 0.9315.

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Ακόμα μία ανοδική εβδομάδα είδαμε για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7306 και έκλεισε στο 0.7417. Το αμερικανικό νόμισμα είχε μία κάμψη αλλά και το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και ειδικότερα των μετάλλων. Ο χαλκός για παράδειγμα, είχε μία από τις πιο ανοδικές εβδομάδες των τελευταίων ετών. Η εικόνα αυτή του δολαρίου της Αυστραλίας ενισχύεται ακόμα περισσότερο με βάση την ανάκαμψη της οικονομίας της Αυστραλίας που περιμένουν οι αναλυτές και με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται τελευταία όπως η ανεργία η οποία υποχώρησε στο 4.6%. Αν το αμερικανικό νόμισμα ανακτήσει την ισχύ του ίσως δούμε κίνηση για την ισοτιμία προς το 0.73 ειδάλλως η ανοδική αντίδραση θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 0.7480.

Bitcoin

Τρίτη κατά σειρά ισχυρή ανοδική εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $61,575 και κέρδη που ξεπέρασαν το 12.50%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον είναι η νούμερο ένα χώρα στην εξόρυξη Bitcoin και αυτό δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας  στις αγορές αφού υπάρχει η αντίληψη πώς το ρυθμιστικό πλαίσιο, όταν και αν διατυπωθεί θα είναι ευνοϊκό. Στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει και το πρώτο ETF μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) σε Bitcoin χωρίς ωστόσο μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές να έχει δοθεί η επίσημη έγκριση από την SEC. Με τέτοια εκρηκτική άνοδο είναι λογικό οι επενδυτές του Bitcoin να ονειρεύονται διάσπαση των υψηλών όλων των εποχών κοντά στις $65,000 που είχε συντελεστεί τον περασμένο Απρίλιο ενώ ανησυχίες διόρθωσης προκύπτουν κάτω από τα $59,000.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text