Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Τι θα ρωτήσουν τα κλιματικά stress tests της ΕΚΤ

Τράπεζες: Τι θα ρωτήσουν τα κλιματικά stress tests της ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Να υπολογίσουν τους κινδύνους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τόσο στα χαρτοφυλάκια δανείων όσο και στις δραστηριότητες trading, θα ζητήσει από τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο των κλιματικών stress tests που θα γίνουν το 2022.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα πρέπει να προβλέψουν την εξέλιξη των ισολογισμών τους σε βάθος 30ετίας καθώς και τις όποιες ζημιές θα μπορούσαν να υποστούν εξαιτίας της μετάβασης σε μία πιο βιώσιμη οικονομία, όπως δείχνει η μεθοδολογία των stress tests, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η ΕΚΤ καλεί επίσης τις τράπεζες να εκτιμήσουν την επίδραση μίας θεωρητικής απότομης αύξησης στις τιμές των εκπομπών ρύπων για μία περίοδο 3 ετών.

Τα stress tests για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθούν από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2022, καλούν επίσης τις τράπεζες να απαντήσουν πόσα είναι τα έσοδα που βγάζουν από ρυπογόνες βιομηχανίες καθώς και τον όγκο των ρύπων που χρηματοδοτούν.

Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να υπολογίσουν την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πλημμύρες, στις δραστηριότητές τους, σε ορίζοντα ενός έτους.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μία άμεση αύξηση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις από τα stress tests, όμως οι τράπεζες που δεν μπορούν να υπολογίσουν τους κινδύνους τους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έναν υψηλότερο πήχυ κεφαλαίων.

 

Πηγη: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text