Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Βίσκο (ΕΚΤ): Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού, αλλά θα επεκταθεί στο 2022

Βίσκο (ΕΚΤ): Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού, αλλά θα επεκταθεί στο 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βίσκο (ΕΚΤ): Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού, αλλά θα επεκταθεί στο 2022

Οι παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, όπως οι αυξανόμενες τιμές στα εμπορεύματα και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι μεν παροδικοί ωστόσο θα διαρκέσουν και κατά τη διάρκεια του 2022.

Σε αυτές τις δηλώσεις προέβη ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό είναι παροδικό, αν και αυτές οι πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν γι ακόμη μερικούς μήνες και να μεταφερθούν και τον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο Ιγνάθιο Βίσκο.

Αναφερθείς στο θέμα των επιτοκίων, είπε ότι οι προσδοκίες των αγορών για αύξησή τους το 2022 από την ΕΚΤ δεν συνάδουν με την καθοδήγησή της, από τη στιγμή που έχει ξεκαθαρίσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 2%.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά την ύφεση της πανδημίας, ο Βίσκο υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει κάποια στάση ευελιξίας.

«Πιστεύω ότι η ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει -σίγουρα θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα προσαρμόσουμε το πρόγραμμα αγορών μας. Θα βοηθήσει σε περίπτωση που υπάρξουν αναπάντεχα σοκ στην οικονομία και θα βοηθήσει να αποφευχθεί ένας δυνητικός κατακερματισμός», συμπλήρωσε ο Ιταλός διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Αναφορικά με την επιλογή που πρότειναν οι Financial Times στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, να αυξηθεί το ποσοστό του εκδιδόμενου χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αγορασθεί, ο Βίσκο υποστήριξε ότι είναι κάτι που μπορεί εντέλει να πράξουμε, ωστόσο είναι και κάτι που πρέπει να συζητηθεί.

 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text