Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | ΕΔΕΥ: Έσοδα 250 δισ. μπορούν να φέρουν στη χώρα οι υδρογονάνθρακες

ΕΔΕΥ: Έσοδα 250 δισ. μπορούν να φέρουν στη χώρα οι υδρογονάνθρακες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΔΕΥ: Έσοδα 250 δισ. μπορούν να φέρουν στη χώρα οι υδρογονάνθρακες

Μήνυμα ότι η αγορά υδρογονανθράκων συνεχίζει να συνιστά ευκαιρία για τη χώρα μας έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Α. Στεφάτος.

"Ρόλος μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην αγορά των υδρογονανθράκων. Μετά από ένα μούδιασμα, ίσως τώρα είναι η στιγμή να αναθεωρήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχει μέλλον στην αγορά και ο δικός μας ρόλος είναι να καλλιεργήσουμε αυτές τις ευκαιρίες" ανέφερε ο CEO της ΕΔΕΥ.

Ο ίδιος τόνισε ότι με βάση τα όσα γνωρίζει η ΕΔΕΥ από τις εταιρείες, αλλά και τις επενδύσεις που έχουν γίνει από την ίδια, το εκτιμώμενο μέγεθος των κοιτασμάτων στη χώρα μας φτάνει τα 250 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Το μέγεθος αυτό ισοδυναμεί με το μεγάλο κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την ιταλική ΕΝΙ στην Αίγυπτο. Από το ποσό αυτό τα 56 δισ. αφορούν σε προβλεπόμενα καθαρά έσοδα για το ελληνικό κράτος, ενώ ακόμη 46 δισ. ευρώ αφορούν σε επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Μάλιστα η εκτίμηση της ΕΔΕΥ έγινε πριν την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, με υπόθεση για τις τιμές του πετρελαίου στα 50 με 60 δολάρια το βαρέλι. Στις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα νούμερα είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερα.

"Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο τι θα είχε επενδυτικό νόημα. Μέχρι τώρα υπήρχε ένας προβληματισμός. Πλέον ίσως υπάρξει αναθεώρηση. Είμαστε σε περίοδο ζυμώσεων ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής", τόνισε ο κ. Στεφάτος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Ο CEO της ΕΔΕΥ στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου της ενεργειακής μετάβασης. Όπως τόνισε το φυσικό αέριο έχει τρεις διαστάσεις: καθώς σταθεροποιεί το νέο ενεργειακό μείγμα, δεν αντιτίθεται στους φιλόδοξους στόχους για ανάπτυξη των ΑΠΕ ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές αερίου μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου.

Η ελληνική αγορά, τόνισε ο κ. Στεφάτος έχει πλεονέκτημα ότι διαθέτει μια σειρά από έτοιμες υποδομές όπως διυλιστήρια, αγωγοί και τερματικό σταθμό LNG, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνέργειες όσον αφορά την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου με υποδομές ΑΠΕ όπως θαλάσσια αιολικά πάρκα.

"Η συζήτηση για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 30 χρόνια που θα χρησιμοποιείται το καύσιμο ενώ στη συνέχεια οι υποδομές μπορούν να αξιοποιηθούν για το υδρογόνο. Στην Ελλάδα έχουν έρθει πολύ μεγάλες εταιρείες και αυτές δεν επενδύουν χωρίς λόγο" σημείωσε ο κ. Στεφάτος.

Τα οφέλη από την ανάπτυξη της αγοράς υδρογονανθράκων σύμφωνα με τον ίδιο συνοψίζονται στα εξής: Εισοδηματικό πλεόνασμα, μείωση των δαπανηρών εισαγωγών, ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, ενίσχυση της θέσης της χώρας ως ενεργειακού κόμβου, εξασφάλιση της παρουσίας πολύ μεγάλων επενδύσεων και ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη, ο κ. Στεφάτος ανέφερε ότι η κοινοπραξία Total ExxonMobil ΕΛΠΕ έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 να προβεί στις απαραίτητες έρευνες. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, εφόσον ζητηθεί από τις εταιρείες.

"Είμαστε σε συζητήσεις και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους επενδυτές να επιταχύνουν" ανέφερε ο κ. Στεφάτος αποκαλύπτοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένα operators forum προκειμένου η ΕΔΕΥ να αφουγκραστεί την αγορά και τις εταιρείες.

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text