Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΟΟΣΑ: Αναγκαία η αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 8% έως το 2060

ΟΟΣΑ: Αναγκαία η αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 8% έως το 2060

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΟΣΑ: Αναγκαία η αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 8% έως το 2060

Καμπανάκι κινδύνου για το δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί έτι περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες, έκρουσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ), ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης έως το 2060.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το μακροπρόθεσμο σενάριο του Οργανισμού, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, οι δημογραφικές αλλαγές και η μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας θα επιδράσουν αρνητικά στις προοπτικές των 38 χωρών – μελών.

Αποτέλεσμα είναι το 2060 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης να προβλέπεται μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ από περίπου 3% του ΑΕΠ σήμερα. Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, τα κράτη – μέλη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα αυξημένο κόστος, ιδίως στους τομείς της συνταξιοδότησης και της υγειονομικής κάλυψης.

Για να διατηρηθεί το χρέος και το ισοζύγιο των προϋπολογισμών σε ένα σταθεροποιητικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά σχεδόν 8% του ΑΕΠ, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιαπωνία, το μέγεθος της αύξησης των εσόδων θα πρέπει να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία χρέους – προϋπολογισμών.

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται έκτακτες δαπάνες, όπως για παράδειγμα το κόστος της προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες.

«Βασικές τάσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του κόστους υπηρεσιών θα διατηρήσουν τις πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς» σχολίασε ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικές πιέσεις σχετίζονται και με το χρέος που διογκώθηκε εν μέσω της Covid-19.

Όσον αφορά το πώς ακριβώς θα προέλθει η απαιτούμενη αύξηση των εσόδων, ο ΟΟΣΑ δεν θεωρεί απαραίτητη την αύξηση των φόρων και αντ’ αυτού προτείνει μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της απασχόλησης και την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης.

Ένας συνδυασμός δράσεων σε αυτούς τους δύο τομείς θα μπορούσε να ανακόψει την προβλεπόμενη αύξηση των δημοσιονομικών πιέσεων έως τη δεκαετία του 2060, κατέληξε ο Οργανισμός.

 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text