Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | "Ταύροι" οι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Σε ιστορικό υψηλό οι overweight θέσεις

"Ταύροι" οι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Σε ιστορικό υψηλό οι overweight θέσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει η νέα δημοσκόπηση της Bank of America στο περιβάλλον των ευρωπαίων επενδυτών καθώς το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αγγίζει πλέον ιστορικά υψηλά.

Συγκεκριμένα, το 46% των επενδυτών -CIOs, στρατηγικοί αναλυτές, οικονομολόγοι, διαχειριστές χαρτοφυλακίου- που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι είναι overweight για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τότε που η BofA ξεκίνησε να συγκεντρώνει σχετικά δεδομένα το 2003. Το 73% των 430 επενδυτών που συμμετείχαν, θεωρεί τον τραπεζικό κλάδο ως ελκυστική επένδυση έναντι της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων (από 53% τον περασμένο μήνα), ενώ μόνο το 12% έχει αρνητική άποψη για τον κλάδο (από 24% πριν). Το ενδιαφέρον για τον κλάδο της τεχνολογίας, εν τω μεταξύ, μειώνεται, με μόλις το 7% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι είναι overweight, από 44% τον Αύγουστο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019. Το 35% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι οι μετοχές "αξίας" θα υπεραποδώσουν των μετοχών "ανάπτυξης" κατά το επόμενο έτος, από 16% τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο σε έξι μήνες.

Συνολικά, το ένα τρίτο των επενδυτών αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης και άνοδο του πληθωρισμού, το υψηλότερο ποσοστό σε σχεδόν δέκα χρόνια, ενώ μία αυξανόμενη πλειοψηφία αναμένει ότι το ράλι μετοχών στην Ε.Ε. θα συνεχιστεί έως το 2022, αλλά αρχίζουν να εμφανίζονται αρκετές αμφιβολίες. Παράλληλα, σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται οι θεσεις των επενδυτών σε ομόλογα.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα της BofA έδειξε επίσης ότι οι ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό εντείνονται: το 34% των παγκόσμιων επενδυτών αναμένουν ανάπτυξη κάτω από την μακροπρόθεσμη τάση και πληθωρισμό πάνω από την μακροπρόθεσμη τάση το επόμενο έτος, από 20% τον προηγούμενο μήνα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δέκα χρόνια.

Oι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν καταρρεύσει, με το 6% των επενδυτών να αναμένει την αποδυνάμωση της οικονομίας, το πιο απαισιόδοξο "αποτέλεσμα" από την έναρξη της πανδημίας.

Η μακρο-απαισιοδοξία είναι λιγότερο έντονη στην Ευρώπη, με το 24% των Ευρωπαίων επενδυτών να αναμένει βελτιωμένο μακροοικονομικό κύκλο, αν και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο μισό από τον περασμένο μήνα, ενώ τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί στο 92%. Επιπλέον, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο μακροοικονομικός κύκλος έχει κορυφωθεί, από 16% τον Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πληθωρισμό, με το 48% να τον θεωρεί ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με αυτό του Σεπτεμβρίου. Οι φόβοι για την Covid, εν τω μεταξύ, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, με μόλις το 3% να αναφέρει την πανδημία ως τον κύριο κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό ειδικότερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά παρ' όλα αυτά αναμένουν να οδηγήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής: το 20% των συμμετεχόντων συμφωνούν με την ιδέα του παροδικού πληθωρισμού, από 41% τον περασμένο μήνα. Οι επενδυτές βλέπουν τον πληθωρισμό και τη Fed ως τους πιο σημαντικούς παράγοντες της αγοράς για το 2022, ενώ το 85% αναμένει υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 65% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών.

Όσον αφορά τις αγορές, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές: το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένουν ότι το ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές θα συνεχιστεί μέχρι το επόμενο έτος (από 58% τον περασμένο μήνα), παρ' όλο που μια μειοψηφία 12% πιστεύει ότι έχει ήδη τελειώσει (από 3% τον περασμένο μήνα). Το 84% των επενδυτών εκτιμά πως θα σημειωθεί μονοψήφιο ποσοστό αύξησης στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, αρχίζουν να εμφανίζονται αρκετές αμφιβολίες: 1) Το 22% των συμμετεχόντων ανησυχούν ότι δεν έχουν αρκετή άμυνα στο χαρτοφυλάκιό τους (από 13% πριν), 2) οι προσδοκίες για την κερδοφορία έχουν πατήσει απότομο "φρένο", με το 2% των επενδυτών να αναμένει μείωση των κερδών των εταιρειών τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το 42% έβλεπε υψηλότερα κέρδη τον περασμένο μήνα. Με φόντο τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στην προσφορά και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, το 51% των επενδυτών πιστεύει ότι τα περιθώρια κερδοφορίας θα μειωθούν τους επόμενους μήνες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του περασμένου έτους.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text