Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Θετική, πλην όμως, "πτωχή" η αγορά μας - Μια ανάσα από νέα ιστορικά ρεκόρ οι αμερικανικοί δείκτες

Θετική, πλην όμως, "πτωχή" η αγορά μας - Μια ανάσα από νέα ιστορικά ρεκόρ οι αμερικανικοί δείκτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αγορά είναι μεν θετική, αλλά είναι εξαιρετικά “φτωχή” και συνεχίζει να αδυνατεί να βρεθεί πάνω από τις 900 μονάδες και να σταθεί εκεί. Βεβαίως, κάποια στιγμή, υπό την πίεση των (θετικών) εξελίξεων, θα το κάνει. Και αν κατορθώσει και σταθεί πάνω από τις 900 για κάποιο χρονικό διάστημα (έστω 1-2 μηνών), τότε το ξεπέρασμα των 1000 μονάδων θα είναι εύκολη υπόθεση.

 

Θα είναι ακόμη πιο εύκολη εάν η S&P μας δώσει θετική αξιολόγηση, την Παρασκευή 22/10. Οι πιθανότητες είναι ότι θα μας ανεβάσει κατά μία βαθμίδα, έτσι ώστε να συμβαδίζει με τους υπόλοιπους οίκους. Όμως, όπως γράφαμε και στις 14/10 (εδώ), είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε τις δύο βαθμίδες που θα μας χωρίζουν από την “επενδυτική βαθμίδα” μέσα στο 2022.
Δείτε πώς έχει σήμερα η κατάσταση:

 

 

Κατά τα φαινόμενα, οι “μεγάλες” εξελίξεις αναβάλλονται για την άνοιξη του 2023, οπότε θα έχουμε τρία πολύ θετικά στοιχεία:

  1. Αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα (πιθανότατα), μετά από 13 χρόνια (θα πρόκειται για πραγματικό άθλο).
  2. Πραγματική κερδοφορία των τραπεζών και πρώτη χρονιά που θα μοιράσουν μέρισμα, μετά από 15 χρόνια.
  3. Πολύ θετικά κέρδη των εταιριών κατά το 2022 και πολύ θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Κάτι σα να κλείνει και “τυπικά” ένας μεγάλος κύκλος που διήρκεσε 13-14 χρόνια. Η λογική λέει ότι, εκτός εάν κάτι άλλο ξαφνικό συμβεί, το 2023 θα είναι μία πολύ θετική χρονιά για το Χρηματιστήριο. Όμως και το 2022 θα είναι μία χρονιά “προετοιμασίας”.

 

Ας τα έχουμε αυτά υπόψη.

 

Προς το παρόν, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει αποφύγει κάθε κίνδυνο και δύσκολα θα βλέπαμε να εξελίσσεται κάτι αρνητικό.

Εξακολουθούμε να μην υιοθετούμε τις διάφορες αναλύσεις που δημοσιεύονται αριστερά και δεξιά, που, εδώ και καιρό (ή εδώ και χρόνια) προβλέπουν κατάρρευση των διεθνών αγορών. Οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται σήμερα μία ανάσα από τα ιστορικά τους υψηλά. Αυτό συνιστά ακόμη ένα μήνυμα για τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, αλλά και τη διεθνή ανάπτυξη.

 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 898,96 μονάδες. Ο ΚΜΟ-200 ημερών, σχηματίζεται στις 864,74 μονάδες και απέχει από την καμπύλη του ΓΔ κατά 3,81%. Δεν είναι μεγάλη απόσταση και η ανατροπή θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μία ή δύο συνεδριάσεις. Όμως, πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά.

 

Μπορεί σήμερα η αγορά να “κουράζει” (το αντιλαμβάνομαι με όποιον και αν μιλάω), όμως, όλοι σας θα αποδέχεστε το ότι, η κούραση από τη στασιμότητα, είναι προτιμότερη από τη διαρκή κατάρρευση που ζήσαμε επί πολλά πολλά χρόνια.

Η αγορά κινείται αργά. Χρειάζονται “ζυμώσεις” στην οικονομία και την κοινωνία. Έτσι είναι. Όταν θα έρθει η ώρα της, θα κάνει τα “άλματά” της. Εμείς, πρέπει να γνωρίζουμε τη θέση της, μέσα στο χώρο και το χρόνο. Ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις.

 

Δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου (εδώ). Εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές κενές θέσεις. Επίσης, μπορείτε να υποβάλλετε ερωτήσεις, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβω να προετοιμαστώ για την πλήρη απάντησή τους. Όμως, αν έχετε ερωτήσεις, μπείτε στον κόπο και στείλτε τες.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text