Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πώς κινούνται σήμερα οι traders που γέννησαν τα... lockdown

Πώς κινούνται σήμερα οι traders που γέννησαν τα... lockdown

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς κινούνται σήμερα οι traders που γέννησαν τα... lockdown

H Kristine Licuanan δεν άντεξε ούτε 24 ώρες ως day trader. Έχοντας κλειστεί λόγω lockdown στο Λονδίνο, η 37χρονη αγόρασε τον Ιανουάριο μετοχές αξίας 200 στερλινών στην εταιρεία λιανικών πωλήσεων βιντεοπαιχνιδιών GameStop και στην αλυσίδα κινηματογράφων AMC, δυο μετοχές που δεν ήθελε κανείς και ξαφνικά εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά ρεκόρ εν μέσω μιας φρενίτιδας κερδοσκοπικών αγορών που συντάραξε το αμερικανικό χρηματιστήριο νωρίτερα φέτος.

«Δεν άντεχα την μεταβλητότητα» ανέφερε η Licuanan, ενθυμούμενη το άγχος που πέρασε ελέγχοντας το κινητό της τηλέφωνο για να παρακολουθεί πού βρίσκονταν οι μετοχές της, για να καταλήξει να τις πουλά με απώλειες λίγες μόλις ώρες αφότου τις αγόρασε.

Ηταν μια από τη στρατιά των ανθρώπων που είτε άρχισαν το trading ή το αύξησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο πλαίσιο του κύματος του ενδιαφέροντος που μετέτρεψε τις χρηματιστηριακές που εξυπηρετούν κωδικούς λιανικής, σε μηχανές δημιουργίας χρήματος, και βοήθησε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πιο γνωστή από αυτές, την Robinhood να προχωρήσει σε αρχική δημόσια πρόταση ύψους 32 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πελάτες άνοιξαν 7,1 εκατ. επενδυτικούς λογαριασμούς τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Financial Conduct Authority. Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 30 εκατ. λογαριασμοί άνοιξαν το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την BrokerChooser.

Αλλά με την άρση των lockdowns, το ερώτημα που αντιμετωπίζουν πλατφόρμες trading όπως η Robinhood και ETrade στις ΗΠΑ ή η CMC Markets στο Λονδίνο, είναι εάν μπορεί έστω και ένα μικρό μέρος αυτής της ιστορικής έκρηξης του trading από μικροεπενδυτές να διατηρηθεί και μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Υπάρχουν ενδείξεις πως η κουστωδία των traders που ψάχνουν για συγκινήσεις, οι οποίοι κυνηγούσαν τη μεταβλητότητα οπουδήποτε, από τον τεχνολογικό κλάδο μέχρι μετοχές όπως η GameStop και τα κρυπτονομισματα, έχουν κάνει πίσω τους τελευταίους μήνες, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Πράγματα που γυαλίζουν

«Κάποια στιγμή ξεμένεις από νέα πράγματα που γυαλίζουν» ανέφερε η Liz Ann Sonders, chief investment strategist της Charles Schwab. Παρέπεμψε στο «μειούμενο ενδιαφέρον» για κερδοσκοπικά στοιχήματα στα λεγόμενα meme stocks, που μπήκαν στο στόχαστρο των traders στο Reddit, ένα online forum που αποτιμώνταν στα 10 δισ. δολάρια τον Αύγουστο.

Η Charles Schwab, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή στις ΗΠΑ που εξυπηρετεί κωδικούς λιανικής, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πτώση 8% στην κίνηση του trading το γ’ τρίμηνο, σε σχέση με το β’ τρίμηνο.

Οι συζητήσεις μεταξύ traders στα forums του Reddit  όπως το WallStreetBets, που χρησιμοποιήθηκε από κάποιους για να συντονίσουν τις αγορές κατά τη διάρκεια της «έκρηξης» των meme stocks στις αρχές του έτους, έχουν μειωθεί από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής εναλλακτικών δεδομένων Quiver Quantitative.

Οι πλατφόρμες trading εκείνες που έχουν αποκαλύψει μια επιβράδυνση δραστηριότητας, τιμωρήθηκαν. Οι μετοχές της βρετανικής Hargreaves Lansdown κατέγραψαν πτώση 10% μέσα σε μια μέρα τον Αύγουστο, όταν προειδοποίησε πως τη έκρηξη του trading της πανδημίας δεν θα έχει διάρκεια.

Η CMC, τα προ φόρων κέρδη της οποίας υπερδιπλασιάστηκαν στα 224 εκατ. στερλίνες στο έτος που έληξε τον Μάρτιο, έχασε το ένα τέταρτο της αξίας της μέσα σε μια ημέρα τον περασμένο μήνα, μετά από ένα εξίσου ανησυχητικό μήνυμα.

Η Morgan Stanley, που απέκτησε την ETrade προς 13 δισ. δολάρια στα τέλη του 2020, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο όγκος των μέσων ημερήσιων συναλλαγών από τον κλάδο διαχείρισης πλούτου, μειώθηκε κάτω από το 1 εκατ. για πρώτη φορά από τότε που έκλεισε η συμφωνία.

Κανένας στον κλάδο δεν πίστεψε πως η αλματώδης αύξηση νέων πελατών και εσόδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν βιώσιμα. Η Robinhood, τα έσοδα της οποίας υπερδιπλασιάστηκαν στα 451 εκατ. δολάρια το β’ τρίμηνο, το παραδέχθηκε εν όψει της IPO της, λέγοντας πως «περιμένουμε ο ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων… να μειωθεί σε μελλοντικές περιόδους, και αυτές οι μειώσεις μπορεί να είναι σημαντικές».

Για έναν ιστορικά κυκλικό κλάδο, «τα μέσα Ιουλίου μέχρι τον Αύγουστο ήταν μια υπενθύμιση πως ο κόσμος σηκώνεται από τα γραφεία του», ανέφερε ο Dan Pipitone, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής χρηματιστηριακής TradeZero. «Οι όγκοι συναλλαγών απλώς σταμάτησαν να ανεβαίνουν, και για 16 ή 17 μήνες αυτό συνέβη», πρόσθεσε.

Μια επανάσταση

Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που φοβούνται πως όλοι αυτοί που άρχισαν το trading στη σκιά του κορωνοϊού, μια ομάδα που εκτείνεται πέραν αυτών που σάρωσαν κατά την περίοδο της μανίας των meme stocks, απλώς θα εξαφανιστούν.

«Θα βλέπουμε αυτή την εποχή ως μια επανάσταση στην ισορροπία δυνάμεων στις επενδύσεις, μακριά από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προς τον καθημερινό επενδυτή», σύμφωνα με τον Yoni Assia, διευθύνοντα σύμβουλο της eToro, μιας ισραηλινής εφαρμογής trading κρυπτονομισμάτων και μετοχών.

Η JPMorgan υπολογίζει πως οι λιανικοί επενδυτές αντιπροσωπεύουν τώρα το 20% των συνολικών όγκων συναλλαγών στις ΗΠΑ. Αν και χαμηλότερο από το 25-30% που ήταν κατά τη διάρκεια των πρώτων δυο μηνών του τρέχοντος έτους, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 10-15% που ήταν προ πανδημίας.

«Οι λιανικοί επενδυτές είναι δύναμη όχι μόνο σε μικτούς όρους, αλλά και σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση αποδεικνύεται πως εξακολουθούν να είναι μια ισχυρή αγοραστική δύναμη σήμερα», σημείωσε ο Peng Cheng, αναλυτής της JPMorgan.

Το trading σε options, που προτιμούν ορισμένοι λιανικοί traders ως μέσο να δώσουν ώθηση στα στοιχήματά τους, έχει παραμείνει αυξημένο. Ο μέσος ημερήσιος όγκος του trading σε options το γ’ τρίμηνο ήταν σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου του 2019, αν και χαμηλότερος από την «κορυφή» των αρχών του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Options Clearing Corporation.

Ο Richard Wilson, διευθύνων σύμβουλος της Interactive Investor, μιας βρετανικής πλατφόρμας trading που εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά, είπε πως οι όγκοι δείχνουν πρώιμα σημάδια πως στεριώνουν σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «προ-Covid plus» επίπεδο.

Αυτό έχει ενθαρρύνει ορισμένους να πιστέψουν πως οι λιανικοί traders και επενδυτές του lockdown μπορούν να μετατραπούν σε δια βίου πελάτες.

Μακροπρόθεσμοι οδηγοί

«Υπάρχει μια εικασία πως έχει να κάνει μόνο με το lockdown», ανέφερε ο Wilson για την «έκρηξη» του λιανικού trading τους τελευταίους 18 μήνες. Αλλά η Covid-19 απλώς «επιτάχυνε τους υποκείμενους μακροπρόθεσμους οδηγούς», περιλαμβανομένης της βελτιωμένης τεχνολογίας, της μείωσης του κόστους trading και των χαμηλών επιτοκίων, που ήδη ωθούσαν περισσότερους ιδιώτες να εμπορεύονται και να επενδύουν, όπως υποστήριξε.

Ενώ οι χρηματιστηριακές και οι πλατφόρμες είναι αισιόδοξες πως η γιορτή τους δεν θα τελειώσει ξαφνικά, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι. Καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός αυξάνει τις πιθανότητες οι κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν τα μέτρα τόνωσης, υπάρχει ένας φόβος πως μια ξαφνική πτώση στις μετοχές θα μπορούσε να αφήσει σημάδια στους νέους λιανικούς traders και επενδυτές που ίσως να αδιαφορούν υπερβολικά για τους κινδύνους.

Σύμφωνα με την Sonders της Charles Schwab, αυτές οι ανησυχίες ενισχύονται επειδή η βαριά συμμετοχή μικροεπενδυτών ιστορικά σημειώνεται πριν από περιόδους ισχνών επιδόσεων της αγοράς.

«Αν κοιτάξεις τα νοικοκυριά και την έκθεση σε μετοχές, όπως και να το μετρήσεις, βρίσκεσαι κοντά σε ιστορικά υψηλά», ανέφερε. «Αυτός είναι ένα παράγοντας κινδύνου για τη συνέχεια».

Ωστόσο, για τον Chris Hill, διευθύνοντα σύμβουλο της Hargreaves Lansdown, η ελπίδα είναι πως αυτοί που μπορεί να ξεκίνησαν με trading μιας και μόνο μετοχής, θα μετατραπούν σε επενδυτές πρόθυμους να χτίσουν με την πάροδο του χρόνου ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

«Η μακροπρόθεσμη επένδυση είναι αυτό που σε βοηθά να ξεπεράσεις τα πάνω και τα κάτω της αγοράς», σημείωσε. Η εταιρεία των 7 δισ. στερλινών γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως ο όγκος συναλλαγών της μειώθηκε κατά 12% το γ’ τρίμηνο σε σχέση με το β’ τρίμηνο, αλλά παραμένει υψηλότερος απ’ ότι έναν χρόνο πριν.

Αν βγαίνει κάτι ενθαρρυντικό από την περίπτωση της Licuanan, που εξακολουθεί να κάνει trading αρκετές φορές κάθε μήνα, τότε υπάρχει επίσης ανησυχία για έναν κλάδο που έχει προσελκύσει την πολιτική προσοχή ως προς το αν ενθαρρύνει τους νέους traders να προβαίνουν σε απερίσκεπτα στοιχήματα.

«Πρέπει να σπάσουμε το στίγμα πως οι αγορές μετοχών είναι μόνο για τις διάνοιες», είπε. «Αν γνωρίζεις πώς να αγοράζει μια συσκευή ή ένα laptop, τότε πιθανότατα γνωρίζεις πώς να αγοράσει και μια μετοχή», πρόσθεσε η Licuanan, παραπέμποντας στην αντίθεση με τον πατέρα της, ο οποίος πρέπει να παίρνει τηλέφωνο έναν χρηματιστεί για να κάνει συναλλαγές.

Aλλά οι απώλειες που σημειώθηκαν επί των μετοχών της GameStop και της AMC κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας των meme stocks υπενθύμισε πως η ικανότητα να κάνει στιγμιαία συναλλαγές είναι «δίκοπο μαχαίρι».

«Τι μου ήρθε;» σχολίασε.

Joshua Oliver (Λονδίνο) και Madison Darbyshire (Νέα Υόρκη)

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text