Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κίνα – Προς παρέμβαση στην αγορά άνθρακα για να υποχωρήσουν οι τιμές

Κίνα – Προς παρέμβαση στην αγορά άνθρακα για να υποχωρήσουν οι τιμές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρέμβαση στην αγορά άνθρακα ετοιμάζει η κινεζική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ράλι των τιμών που εντείνουν το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα απειλώντας την παραγωγική της μηχανή.

Σε ανακοίνωση του το εθνικό όργανο του National Development and Reform Commission επιβεβαίωσε πως οργάνωσε ειδική συνάντηση με τους κορυφαίους παραγωγούς άνθρακα της χώρας, όπως και με το China Electricity Council, με σκοπό τη διαμόρφωση «συγκεκριμένων μέτρων που θα παρέμβουν στις τιμές άνθρακα».

Το πανίσχυρο κινεζικό όργανο επεσήμανε επίσης ότι η παρέμβαση αυτή είναι αναγκαία καθώς οι τιμές του άνθρακα, που αποτελούν βασικό ενεργειακό μέσο για τη χώρα, έχουν αυξηθεί σημαντικά και είναι απαραίτητο να μειωθούν εν όψει και της χειμερινής περιόδου.

Μετά την ανακοίνωση τα futures Δεκεμβρίου του θερμικού άνθρακα στην κινεζική αγορά commodities του Ζένγκζου υποχώρησαν κατά 8% στα 1.928 ρένμπιμπι, όταν νωρίτερα είχαν ανέβει έως και στα 2.000 ρένμπιμπι ή 300 δολάρια τον τόνο.

Επίσης, είναι γνωστό πως ήδη το Πεκίνο είχε διατάξει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής άνθρακα από τα 72 ορυχεία της χώρας, κυρίως στην περιοχή της Μογγολίας. Η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως και με τη νέα αύξηση η παραγωγή της εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 100 εκατ. τόνους.

Οι αυξημένες ανάγκες της χώρας την είχαν οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια και σε αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από την Αυστραλία. Όμως, η επιδείνωση των διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρας οδήγησε την Κίνα στην απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία, μια απόφαση από την οποία δύσκολα θα κάνει πίσω, παρά την πίεση που δέχεται από την ενεργειακή κρίση.

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text