Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τέλος στα... ουρανοκατέβατα κέρδη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τέλος στα... ουρανοκατέβατα κέρδη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέλος στα... ουρανοκατέβατα κέρδη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στοπ» στα «υπερκέρδη από τον ουρανό» των προμηθευτών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τροπολογία προβλέπει ότι οι «υπεραμοιβές» των ΑΠΕ λόγω των υψηλών τιμών χονδρικής θα περνούν πλέον στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ειδικότερα, με την τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, το ΥΠΕΝ καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ΑΠΕ θα πρέπει πλέον να αποδίδουν στον ΕΛΑΠΕ τα παραπανίσια έσοδα που προκύπτουν από τις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής στην αγορά ενέργειας. Με την αλλαγή αυτή, όταν η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) είναι μεγαλύτερη από την «ταρίφα», τότε θα πρέπει η διαφορά να πηγαίνει άμεσα στον ΕΛΑΠΕ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας στη χώρα μας, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος έκανε λόγο πρόσφατα για «ουρανοκατέβατα» κέρδη των προμηθευτών που οδηγούν σε «καπέλο» 39% για τον τελικό καταναλωτή. Ο κ. Κάπρος αναφέρθηκε και στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ που τιμολογήθηκε από τα 55 ευρώ / Mwh στα 135 ευρώ / Mwh, με κέρδος δηλαδή της τάξης του 145%.

Στο τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, ο ΕΛΑΠΕ έχει να λάβει από τον Ιούλιο έσοδα που φτάνουν σχεδόν τα 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τότε θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, ακολουθώντας το ράλι των τιμών χονδρεμπορικής του ρεύματος. Η εκτίμηση που παρουσιάζεται από τον ΔΑΠΕΕΠ είναι ότι έως το τέλος του 2021 η μέση τιμή Εξισορρόπησης θα διαμορφωθεί στα 135 ευρώ / Mwh ενώ για το 2022 ως Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς λαμβάνονται τα 70 ευρώ /MW.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που προκύπτει κατά μηνιαία τιμολόγηση πλαίσιο σχετικής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης αρνητικό, ο ΔΑΠΕΕΠ θα εκδίδει σχετικό τιμολόγιο προς τον κάτοχο του σταθμού και αν αυτό δεν εξοφληθεί τότε ο ΔΑΠΕΕΠ θα συμψηφίζει το προς είσπραξη ποσό με το επόμενο τιμολόγιο.

Αν δεν μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο κάτοχος του σταθμού έχει περιθώριο 60 ημερών από έκδοση του τιμολογίου για να το εξοφλήσει. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να το εξοφλήσει, τότε ο Διαχειριστής θα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις για τον αποκλεισμό του σταθμού από την αγορά. Επίσης, προβλέπεται στην παραπάνω τροπολογία και αναδρομική εφαρμογή του μηχανισμού, από τον πρώτο μήνα αρνητικών μηνιαίων τιμολογήσεων.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗ

 

Πηγή:businessdaily.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text