Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | (20/10/2021) - Το αιτιολογικό για τη σημερινή αλλαγή στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου μας

(20/10/2021) - Το αιτιολογικό για τη σημερινή αλλαγή στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου μας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα, δε θα δημοσιευθεί το καθημερινό δελτίο του “απόλυτου συστήματος”.

Για λόγους “εκπαιδευτικούς”, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα στην ενημέρωσή του, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη (το άτομο που το ενημερώνει συμμετέχει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών). Όμως, από την άλλη βδομάδα βρούμε μόνιμη λύση.

 

Υπήρξε μια έκπληξη για πολλούς, η σημερινή κίνησή μας να τοποθετηθούμε “βιαστικά” στη ΜΟΤΟ.

Για μας, παρά το ότι περιμέναμε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων και ανοδική κίνηση της μετοχής, όπως είχαμε επισημάνει σε σειρά σχολίων και άρθρων μας, εν τούτοις, δεν αναμέναμε ότι τα αποτελέσματα 9μήνου θα ανακοινώνονταν τόσο γρήγορα και ότι, η εξέλιξη των μεγεθών θα είναι τόσο θετική.

 

Το ότι θα εντάσσαμε τη ΜΟΤΟ στο χαρτοφυλάκιό μας, ήταν κάτι που το είχαμε αποφασίσει καιρό πριν. Αυτό για το οποίο δεν είχαμε καταλήξει ήταν, το ποιά μετοχή θα βγάζαμε.

 

Το πρόβλημα με το χαρτοφυλάκιό μας, ήταν ότι, κτίστηκε ως “μη επιθετικό”. Δηλαδή, ένα χαρτοφυλάκιο που θα άντεχε στις πτωτικές διακυμάνσεις. Όμως, οι εποχές άλλαξαν και υπάρχουν μετοχές που “συνέρχονται” από την κρίση και αυτές δίνουν τις πιο καλές αποδόσεις. Ίσως στο σημείο αυτό να μη συγχρονιστήκαμε πλήρως με τη σημερινή φάση.

 

Δεν ρευστοποιήσαμε τη μετοχή της Σαράντης, επειδή η συμπεριφορά αυτής της μετοχής είναι λίγο περίεργη. Μπορεί να παραμένει αδρανής για ένα χρόνο (ή και παραπάνω) και ξαφνικά, σε δύο μόλις εβδομάδες, να κερδίζει ένα 25% ή 35%. Αυτό κάνει συνέχεια. Είναι ανθεκτικότατη στις κρίσεις και όταν κάποιος τη διατηρεί μακροχρόνια, δε χάνει, όμως είναι “κουραστική” μετοχή.

 

Ρευστοποιήσαμε τη μετοχή της ΑΛΦΑ, επειδή ενδεχομένως δεν έχει πολλά να δώσει, μέχρι το νέο έτος. Η τράπεζα θα εμφανίσει ζημιές (λόγω Galaxy) στον ισολογισμό της, ενώ θα έχει μία καθαρά αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον. Θεωρούμε ότι είναι η τράπεζα που θα έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Θα επανέλθουμε σ’ αυτή, ίσως και σε ακριβότερη τιμή, σε κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, όταν η αγορά θα δείξει ότι θα κινηθεί έντονα υψηλότερα. Σημειώνουμε ότι, χωρίς άνοδο των τραπεζών, δύσκολα θα μπορέσει το Χρηματιστήριο να κινηθεί ανοδικά.

 

Προβληματιστήκαμε για το αν θα έπρεπε να βάλουμε 5η μετοχή στο χαρτοφυλάκιό μας. Αυτό θα ήταν η πιο εύκολη λύση. Όμως, θα παραβιάζαμε έναν βασικό μας κανόνα, πάνω στον οποίο στήθηκε ολόκληρο το “απόλυτο σύστημα”.

 

Τέλος, από τον προβληματισμό και το διάλογο αυτών των ημερών, καταλήξαμε στο ότι το χαρτοφυλάκιό μας θα έπρεπε να έχει περισσότερη κινητικότητα. Να μην “περιμένει” με τις τέσσερις μετοχές, αρχικές επιλογές, απλά να ανέβει η αγορά. Το “σύστημα” πιάνει εξαιρετικά τις κινήσεις της αγοράς. Όμως, δεν αρκεί μόνον αυτό. Με τη λογική αυτή, αφήσαμε πολλές μετοχές για τις οποίες γράφαμε, χωρίς να τις αγγίξουμε. Αυτό θα αλλάξει.

 

Είμαστε αισιόδοξοι ότι, η Μοτοδυναμική, έχει πολύ καλές προοπτικές. Και τις έχει άμεσα: α) βρίσκεται σε μία χαμηλή τιμή, β) θα επηρεαστεί θετικότατα από μία “καλή” τουριστική κίνηση στο επόμενο έτος, γ) έχει αρκετά καλά χρηματοοικονομικά στοιχεία και δ) έχει πολύ καλές προοπτικές, τόσο στον τμήμα ενοικιάσεων (Sixt), ο οποίος είναι καινούργιος στην εταιρία (μόλις από το 2019), αλλά, καθώς εμπλέκεται όλο και περισσότερο με τον τομέα του αυτοκινήτου, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες αγορές (προϊοντικές και γεωγραφικές).

 

Το χαρτοφυλάκιο, αύριο θα εμφανιστεί ως εξής: Με βάση τη χθεσινή αποτίμηση, ποσοστό 25% του χαρτοφυλακίου θα καλυφθεί από τη ΜΟΤΟ. Με τα υπόλοιπα χρήματα (η ΑΛΦΑ συμμετείχε κατά 37% περίπου) θα αγοραστούν ισόποσα (δηλαδή κατά 6,0% περίπου) μετοχές της ΕΧΑΕ και της ΜΥΤΙΛ, στις σημερινές τιμές κλεισίματος.

 

Τελειώνοντας, θέλω να αναφέρω ότι, δεν είναι “τραγικό” να αγοράζεις μία μετοχή στο +19% (βέβαια, όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε το πρωινό σχόλιο, είχε μόλις +9,0%, όμως, σε κάθε περίπτωση, ο κανόνας είναι να αγοράζουμε στις τιμές κλεισίματος.

Η ΜΟΤΟ έκλεισε με άνοδο +19,86%, στα € 1,69 και με κεφαλαιοποίηση € 49,4 εκατομμύρια. Εκτιμούμε ότι τα κέρδη της φέτος θα φτάσουν στα € 5,1 εκατομμύρια, ενώ μπορεί να υπερβούν τα € 7 εκατομμύρια κατά το 2022. Η μετοχή δείχνει να έχει μία καλή προοπτική. Περιμένουμε να αυξήσει τις συναλλαγές της και τη διακράτησή της από τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι ζητούν εταιρίες που συσχετίζονται θετικά με τον τουρισμό.

 

Το δελτίο του “απόλυτου συστήματος”, μαζί με τη νέα αποτίμηση του χαρτοφυλακίου, θα δημοσιευθούν αύριο το πρωί, με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text