Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αλμα ανάπτυξης 8% φέτος και υποχώρηση στο 4% το 2022 «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Αλμα ανάπτυξης 8% φέτος και υποχώρηση στο 4% το 2022 «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλμα ανάπτυξης 8% φέτος και υποχώρηση στο 4% το 2022 «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Yψηλό ρυθμό ανάκαμψης για φέτος της τάξης του 8%-8,5% και υποχώρηση στο 4% για το 2022 προβλέπει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη χθεσινή τριμηνιαία έκθεσή του, ενώ για την επόμενη χρονιά έχει και εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας, με ρυθμό 2%-2,5%. Κινδύνους εντοπίζει το ΙΟΒΕ και από ενδεχόμενες επιταχυνόμενες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και διαταραχές στις αγορές, που θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης σε ευάλωτες οικονομίες, όπως η ελληνική.

Παράλληλα, η ανάλυση του Ιδρύματος αποτυπώνει προβληματισμό για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν δεν αλλάξει το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση.

«Υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης στη δεκαετία, άνω του 3% κατά μέσο όρο, θα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με αύξηση της παραγωγικότητας και περαιτέρω προσέλκυση παραγωγικών συντελεστών, εξέλιξη που προϋποθέτει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τον δημόσιο τομέα», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας. Σημειώνεται ότι ο προβλεπόμενος μέσος όρος ανάπτυξης στη δεκαετία είναι 2% και –σύμφωνα με τον κ. Βέττα– χρειαζόμαστε 3% προκειμένου να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, είπε.

Επίσης, χτύπησε «καμπανάκι» για την επανεμφάνιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

«Κεντρικό σημείο προσοχής δεν μπορεί να είναι άλλο από την πορεία των δίδυμων ελλειμμάτων».

Οπως υποστήριξε, οι πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν μεν κρίσιμες για την άμβλυνση της ύφεσης πέρυσι και την ενίσχυση της ανάκαμψης φέτος, αλλά θα πρέπει να αντιστραφούν προς μηδενικό έλλειμμα το 2022 και πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% του ΑΕΠ στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, τόνισε ότι «η μεγέθυνση θα μετριάζεται από την επιδείνωσή του, καθότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας παραμένει». Προειδοποίησε ότι πλέον η ισχυρή άνοδος της κατανάλωσης που συνοδεύει την ανάκαμψη προκαλεί άνοδο των εισαγωγών.

Ο ίδιος άλλωστε πρότεινε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ως άμυνα κατά του πληθωρισμού, για τον οποίο πάντως είπε ότι τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δεν χτυπούν «καμπανάκι» για το 2022. Προβλέπεται μέσος ρυθμός 0,6%-0,8% φέτος και 0,3%-0,5% το 2022, στο βασικό σενάριο. Σημείωσε, πάντως, ότι ενώ ένας χαμηλός πληθωρισμός είναι χρήσιμος για το χρέος (σ.σ. που υπολογίζεται ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ), έπειτα από ένα σημείο έχει κερδισμένους και χαμένους, με τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να συγκαταλέγονται στους τελευταίους.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δεν αναμένεται αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, ενώ είναι πιθανή μια νέα μικρή άνοδός του το επόμενο έτος.

Ο κ. Βέττας επισήμανε, εξάλλου, ότι θα ήταν κακή κατάληξη αν οδηγούμαστε σε αυξήσεις μισθών που να «τρέχουν» πίσω από τις αυξήσεις τιμών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η επίδραση των τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό φέτος θα είναι 0,5%, χαμηλότερη από πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text