Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Yψηλό ρυθμό ανάκαμψης για φέτος της τάξης του 8%-8,5% και υποχώρηση στο 4% για το 2022 προβλέπει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη τριμηνιαία έκθεσή του, ενώ για την επόμενη χρονιά έχει και εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας, με ρυθμό 2%-2,5%. Κινδύνους εντοπίζει το ΙΟΒΕ και από ενδεχόμενες επιταχυνόμενες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και διαταραχές στις αγορές, που θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης σε ευάλωτες οικονομίες, όπως η ελληνική.Οπως υποστήριξε, οι πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν μεν κρίσιμες για την άμβλυνση της ύφεσης πέρυσι και την ενίσχυση της ανάκαμψης φέτος, αλλά θα πρέπει να αντιστραφούν προς μηδενικό έλλειμμα το 2022 και πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% του ΑΕΠ στη συνέχεια.(εδώ)

 

Η αξία πωλήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών περιορίστηκε σημαντικά το 2020 και διαμορφώθηκε σε €8,3 δισ. έναντι €11,8 δισ. το 2019, καταγράφοντας μείωση 30%. Παράλληλα, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε το 2020 κατά 13,5% (σε 11.674 χιλ. μετρικούς τόνους από 13.503 χιλ. μετρικούς τόνους το 2019) εξαιτίας του δραστικού περιορισμού της ζήτησης που προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση. Επομένως, η μείωση στην αξία των πωλήσεων το 2020 οφείλεται στον μικρότερο όγκο πωλήσεων, αλλά κυρίως στη χαμηλότερη μέση τιμή πώλησης των προϊόντων. Τα καθαρά κέρδη του κλάδου (μετά από φόρους) κυμάνθηκαν σε αρνητικά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε -€33,7 εκατ. το 2020 από €56,1 εκατ. το 2019. Το αποτέλεσμα αυτό επηρεάστηκε από τη σημαντική υποχώρηση στα μικτά κέρδη (-27,5%) σε συνδυασμό με την περιορισμένη μείωση των συνολικών δαπανών (-4%).(εδώ)

 

Η ΕΛΣΤΑΤ ξεκίνησε τη νέα σειρά δημοσιεύοντας προσωρινά στοιχεία στοιχεία για το 2019 σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων, το έτος 2019, ανήλθε σε 984.001 με συνολική απασχόληση 4.116.903 άτομα. Από τις 984.001 ενεργές επιχειρήσεις, οι 737.852 ήταν ατομικές επιχειρήσεις και οι 523.685 δεν απασχολούσαν μισθωτούς.Ο αριθμός των γεννήσεων επιχειρήσεων, το έτος 2019, ανήλθε σε 47.418 με συνολική απασχόληση 114.641 άτομα. Από τις 47.418 γεννηθείσες επιχειρήσεις, οι 34.122 ήταν ατομικές επιχειρήσεις και οι 30.236 δεν απασχολούσαν μισθωτούς.Ο αριθμός των θανάτων επιχειρήσεων, το έτος 2019, ανήλθε σε 29.238 με συνολική απασχόληση 52.614 άτομα. Από τις 29.238 θανούσες επιχειρήσεις, οι 26.173 ήταν ατομικές επιχειρήσεις και οι 20.294 δεν απασχολούσαν μισθωτούς.(εδώ)

 

Στο 75,8% των εισπράξεων του Αυγούστου του 2019 διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις του Αυγούστου φέτος και έφτασαν τα 3.112,4εκατ. ευρώ έναντι 4.182,5 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019.Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος οι τουριστικές αφίξεις και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (με τον ίδιο περίπου ρυθμό: 125%) το 2021 σε σύγκριση με το 2020.Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οκτάμηνο φέτος οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των εισπράξεων του 2019.(εδώ)

 

Προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρίας της χώρας.Με την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου θα ξεκινήσει το επίσημο roadshow της διοίκησης της ΔEΗ, που θα γίνει κυρίως σε θεσμικούς και άλλους επενδυτές του εξωτερικού, μέσω διαδικτύου. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία για το άνοιγμα του Βιβλίου Προσφορών, ωστόσο, τοποθετείται στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε τότε θα γίνει γνωστή και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.α νέα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει η ΔEΗ προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Στρατηγικού Σχεδίου της, με αύξηση των επενδύσεών της σε 5,3 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026. Στόχος είναι τα 7,2 GW ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και υδροηλεκτρικών, μέχρι το 2024 και τα 9,1 GW μέχρι το 2026.(εδώ)

 

Τα επόμενα βήματα της στο εγχώριο real estate σχεδιάζει στην παρούσα φάση η Prodea Investments, η μεγάλύτερη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στη χώρα. Το πρώτο βήμα είναι η διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που αφενός μεν θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαια και αφετέρου θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη διασπορά των μετοχών της, καθώς πάνω από το 98% ανήκει στην Invel. H εταιρία προτίθεται να διαθέσει έως το 15% του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω ιδιωτική τοποθέτησης, αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.Πέρα από τα υπό ανάπτυξη ακίνητα, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας περιλαμβάνει ήδη πιστοποιημένα "πράσινα" ακίνητα, όπως το Κτήριο ΚΑΡΕΛΑ, το οποίο είναι το πρώτο συγκρότημα γραφείων στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση LEED. (εδώ)

 

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η ALPHA BANK και η EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ανακοινώνουν, ότι διατέθηκαν συνολικά 150.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρίας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους €150 εκατ.  Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε € 801,37 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 5,3 φορές. Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά Ομολογία. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,65% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,65% ετησίως. (εδώ)

 

Μόλις στις 7 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε μακέτα το πρώτο έργο τοπόσημο της Lamda Development στην έκταση του Ελληνικού, ο Marina Tower, και η συντριπτική πλειονότητα των διαμερισμάτων του, τρεις μήνες μετά, πουλήθηκε.Ο «πράσινος» πύργος δεν διαθέτει πια παρά ελάχιστα διαμερίσματα προς πώληση. Αγοραστές τους, Έλληνες και ξένοι πολίτες με γερά πορτοφόλια, οι οποίοι έκλεισαν με προκαταβολές σχεδόν όλα τα διαμερίσματα πριν καλά – καλά πέσουν τα θεμέλια του ουρανοξύστη των 45 ορόφων.Πηγές θέλουν οι τιμές τους να κυμαίνονται σε ένα εύρος από 7.500 έως 26.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.(εδώ)

 

Αίτηση στο Χρηματιστήριο για την έξοδο της μετοχής από την «επιτήρηση» και την επανένταξη στο καθεστώς της κανονικής διαπραγμάτευσης υπέβαλε η διοίκηση της εταιρίας Ευρωσύμβουλοι, καθώς μετά τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων, τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης πέρασαν σε θετικό πρόσημο και τα τελικά αποτελέσματα ήταν κερδοφόρα.Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη βρίσκεται σε επαφές με ξένα funds που επιθυμούν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά και ειδικότερα να τοποθετηθούν με πλειοψηφικά ή μειοψηφικά ποσοστά σε εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί είτε να είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είτε όχι. Στον βαθμό που οι σχετικές διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία, τότε οι Ευρωσύμβουλoι θα έχουν διευρύνει την γκάμα των δραστηριοτήτων τους, επεκτεινόμενοι σε ένα νέο αντικείμενο. (εδώ)

 

Η ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε. ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι, υπέγραψε,  20 Οκτωβρίου 2021, τα συμβατικά έγγραφα (συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Πιστωτών) για την έκδοση κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, ύψους έως Ευρώ πέντε εκατομμυρίων τριακοσίων επτά χιλιάδων (5.307.000). Σκοπός του δανείου είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού της, κατά 100%, θυγατρικής της στη Ρουμανία με την επωνυμία SIDMA ROMANIA S.R.L. Προς εξασφάλιση της εμπρόθεσμης και προσήκουσας εκπλήρωσης των πάσης φύσεως απαιτήσεων που απορρέουν από το ανωτέρω ομολογιακό δάνειο θα παρασχεθούν εξασφαλιστικά δικαιώματα επί περιουσιακών στοιχείων της Εταιρίας. Η εκταμίευση του ανωτέρω ομολογιακού δανείου θα γίνει κατόπιν της πλήρωσης συνήθων προϋποθέσεων κάλυψης.(εδώ)

 

Υπεγράφη, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στο Πικέρμι, η Σύμβαση που επισημοποιεί την έναρξη των έργων κατασκευής αποχετευτικού δικτύου για τη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου, από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιο Τόσιο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας «ΕΚΤΕΡ ΑΕ», κ. Αθανάσιο Σίψα, παρουσία του Δημάρχου Ραφήνας –Πικερμίου, κ. Ευάγγελου Μπουρνούς.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων  του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Μανώλης Γραφάκος.Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 90,29% από το Ταμείο Συνοχής με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος (εδώ)

 

Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. ανακοινώνει την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών της εταιρίας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η αγορά ιδίων μετοχών μέχρι του αριθμού των 1.125.000 μετοχών έως την 26.02.2023, με κατώτατη τιμή αγοράς 0,20€ ανά μετοχή και ανώτατη τιμή αγοράς 5,00€ ανά μετοχή. (εδώ)

 

H Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, ολοκλήρωσε με επιτυχία την κατασκευή 47 φωτοβολταϊκών έργων σε όλη την Ελλάδα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Η υλοποίηση των έργων πραγματοποιήθηκε από την Ether, μέλος του Ομίλου, με υψηλή εξειδίκευση στη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) φωτοβολταϊκών πάρκων μεσαίας και μεγάλης ισχύος.Συγκεκριμένα η Ether, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν την εν λόγω περίοδο και την έλλειψη βασικού εξοπλισμού στην αγορά, παρέδωσε 9 έργα συνολικής ισχύος 4,5ΜW στη Στερεά Ελλάδα 6 έργα στην Αιτωλοακαρνανία συνολικής ισχύος 3,4ΜW, 4 έργα συνολικής ισχύος 2MW στην Ήπειρο και 28 έργα συνολικής ισχύος 19,5ΜW στη Θεσσαλία.(εδώ)

 

H αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε ο κ. Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Head of Large Corporate & Wholesale Products της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Olympia Forum 2021: Empowering Cities & Regions.Το σχέδιο δράσης της Τράπεζας δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, κυρίως σε τέσσερις τομείς που σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζουν με τους κεντρικούς στόχους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου η Τράπεζα σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα να διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις της, από €1δισ. σε €2δισ, την Ψηφιακή Οικονομία, όπου η Τράπεζα σχεδιάζει να διαθέσει σημαντικά ποσά για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ην Εξωστρέφεια, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα σε εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την αγροδιατροφική αλυσίδα. (εδώ)

 

Παράταση δύο εβδομάδων έλαβε η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών στη διαδικασία που ξεκίνησε η Alpha, για την εξεύρεση συνεπενδυτή όσον αφορά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.Η διαγωνιστική διαδικασία (project Skyline) ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, με την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας και το άνοιγμα του Virtual Data Room (VDR) και συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, συμβάσεις εμπιστευτικότητας έχουν υπογράψει περισσότεροι από 15 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φέρονται να βρίσκονται οι Apollo, Lone Star, Bain, Brook Lane, Dromeus, Invel/Prodea κ.ά.(εδώ)

 

Αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2021 δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτουν οι τράπεζες.Συγκεκριμένα, η καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις στο οκτάμηνο ήταν αρνητική κατά 100 εκατ. ευρώ και προς τα νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) αρνητική κατά 1,1 δισ. ευρώ. Αντίθετα, για το σύνολο του 2020 η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 6,7 δισ. ευρώ ενώ ήταν αρνητική κατά 1,7 δισ. ευρώ προς τα νοικοκυριά).Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021 η ακαθάριστη ροή ανήλθε σε 5,6 δισεκ. ευρώ, κατανεμημένη κατά 3,3 και 2,3 δισεκ. ευρώ προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντίστοιχα.(εδώ)

 

Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Attica Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από το reverse split και τη μετατροπή των warrants σε κοινές μετοχές υπέρ του ΤΧΣ, βρίσκει την τράπεζα με διαφορετική μετοχική σύνθεση. Πλέον, ο βασικός μέτοχος, με ποσοστό 68,2% είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ποσοστό των υπολοίπων δύο βασικών μετόχων, δηλαδή ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ, σχεδόν μειώθηκε στο μισό, δηλαδή σε 14,7% και 10,2%. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελεί το ελεύθερο προς διαπραγμάτευση στο ευρύ κοινό.Τώρα, ακολουθεί ένα στενό χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα μέχρι το τέλος του μήνα, κατά το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να προκύψει ο στρατηγικός επενδυτής για την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας. (εδώ)

 

Τον Αύγουστο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, όπως ανακοίνωσε  η Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και της βελτίωσης των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών.(εδώ)

 

Tα προβλήματα που παρατηρούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται σημάδια χαλάρωσης, αναφέρει το γερμανικό Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία. Περίπου το 9% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας είναι τώρα δεσμευμένο σε τέσσερις μεγάλες ουρές, περισσότερες από τις μισές από τις οποίες έχουν μπλοκαριστεί σε λιμάνια των ΗΠΑ”, τονίζει και προσθέτει ότι η Γερμανία δεν έχει ανακάμψει μέχρι στιγμής από τη μείωση των εισαγωγών της το καλοκαίρι.Σύμφωνα με το Kiel το εμπόριο της Κίνας παραμένει στα ίδια επίπεδα με την άνοιξη, αλλά οι εξαγωγές της εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν πτώση 4,9% τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% από τον προηγούμενο μήνα.(εδώ)

 

Οι εργοδότες των ΗΠΑ ανέφεραν σημαντική αύξηση των τιμών και των μισθών, ακόμη και όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε η Federal Reserve στην τελευταία της συλλογή εκθέσεων για την οικονομία.Η απασχόληση αυξήθηκε, αν και με βραδύτερο ρυθμό εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς εργαζομένων, παρά τις αυξήσεις των μισθών που αποσκοπούν στην προσέλκυση νέων προσλήψεων και τη διατήρηση των υπαρχόντων υπαλλήλων, αναφέρει η έκθεση.Η έκθεση δεν είναι πιθανό να αλλάξει αυτήν την απόφαση, αλλά εκθέτει τις εντάσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed καθώς προχωρούν πέρα ​​από το περιορισμό και αρχίζουν να σκέφτονται πότε θα αυξήσουν τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός τρέχει πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Fed τους τελευταίους μήνες.(εδώ) Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text