Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο

Σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 13,9% του εργατικού δυναμικού τον Αύγουστο 2021, από 14,0% τον Ιούλιο 2021 και 16,9% τον Αύγουστο 2020. Η εν λόγω τιμή είναι η μικρότερη από τον Οκτώβριο 2010, ενώ η αντίστοιχη ετήσια πτώση –3,1 ποσοστιαίες μονάδες– είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, αναφέρει ανάλυση της Eurobank.

Βάσει της παρατήρησης του Αυγούστου 2021, η ελληνική οικονομία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27 κρατών-μελών (ΕΕ-27).

Η ετήσια μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα τον Αύγουστο 2021 αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά 5,9% και στη συρρίκνωση του αριθμού των ανέργων κατά 16,4%. Τα εν λόγω αποτελέσματα ισοδυναμούν με αύξηση του εργατικού δυναμικού κατά 2,1% ή κατά 98.700 άτομα.

Η μείωση της ανεργίας οφείλεται κυρίως στις υψηλές επιδόσεις που πέτυχε ο τουρισμός.

Η Eurobank εκτιμά ότι ένα μέρος των ατόμων που εξήλθαν του εργατικού δυναμικού εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων επέστρεψε και ταξινομήθηκε στην απασχόληση. Αναλυτικά, το ποσοστό συμμετοχής, δηλαδή ο λόγος του εργατικού δυναμικού προς τον πληθυσμό, διαμορφώθηκε στο 60,1% τον Αύγουστο 2021 (55,6% τον Ιανουάριο 2021), ελαφρώς υψηλότερα σε σύγκριση με τον προ πανδημίας μακροχρόνιο μέσο όρο (59,3%).

Η ενίσχυση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του εργατικού δυναμικού συνδέονται με τη δημοσιονομική παρέμβαση της κυβέρνησης, τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από το β΄ τρίμηνο 2021 και την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του κλάδου του τουρισμού.

Η επίδοση του τελευταίου ασκεί επιδράσεις και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η μεταποίηση. Στη βραχυχρόνια περίοδο, πέραν των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, εστίες αβεβαιότητας για την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα είναι η άνοδος του κόστους παραγωγής λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και η αντίδραση του ιδιωτικού τομέα στην άρση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, όταν αυτή συμβεί.

Στη μεσοπρόθεσμη περίοδο, το πρόβλημα εστιάζεται στο τρέχον υψηλό ποσοστό διαρθρωτικής ανεργίας και στις μόνιμες πληγές που μπορεί να έχει δημιουργήσει η πανδημία. Τέλος, στη μακροπρόθεσμη περίοδο, ο κύριος παράγοντας ανησυχίας –σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά της απασχόλησης στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης– είναι το δημογραφικό (συρρίκνωση του πληθυσμού 15-74 ετών κατά 625.000 άτομα τα τελευταία 12 χρόνια).

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text