Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία φοβάται τώρα το ράλι του φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία φοβάται τώρα το ράλι του φυσικού αερίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ρωσία ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κινδυνεύει να καταστρέψει τη ζήτηση στη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά.

“Μια τέτοια κατάσταση, στο τέλος της ημέρας, οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση και αυτό θα επηρεάσει τους παραγωγούς μας, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom PJSC”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε κυβερνητική σύσκεψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση Rossiya 24. «Γι’ αυτό δεν μας ενδιαφέρει η ατελείωτη αύξηση των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου», όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την κύρια αγορά για τις ρωσικές εξαγωγές, έχουν σπάσει ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι περιορισμένες προμήθειες μέσω αγωγών και ο έντονος ανταγωνισμός με την Ασία για φορτία LNG έχουν προκαλέσει έλλειψη εφοδιασμού.

Η κρίση αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, τους οικιακούς λογαριασμούς ακόμη και την τιμή των τροφίμων. Αρκετές ευρωπαϊκές βιομηχανίες ήδη περιορίζουν τις δραστηριότητες τους, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών BASF SE, CF Industries Holdings Inc. και Yara International ASA.

Ο Πούτιν και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν λεκτικές παρεμβάσεις πρόσφατα με στόχο τη μείωση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου και τον περιορισμό της αστάθειας στην αγορά. Μέχρι στιγμής, όμως, η Ρωσία δεν έχει στείλει σημαντικούς πρόσθετους όγκους φυσικού αερίου στην spot αγορά, επικαλούμενη την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις εγχώριες επανεισαγωγές ενόψει του χειμώνα.

Οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη ήταν χαμηλότερες σε ετήσια βάση από τα τέλη Αυγούστου, με ορισμένους αξιωματούχους στην Ευρώπη να κατηγορούν τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα ότι έτσι συμβάλει σκόπιμα στην κρίση. Η εταιρεία από την πλευρά της δηλώνει ότι στέλνει φυσικό αέριο σύμφωνα με τα αιτήματα των μακροπρόθεσμων πελατών της και ορισμένων σημαντικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας ότι δεν ζητούν περισσότερα λόγω των υψηλών τιμών.

Η αναπλήρωση των εγχώριων αποθεμάτων

Η Ρωσία ολοκληρώνει τη διαδικασία για την αναπλήρωση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα, με το 97% των προγραμματισμένων όγκων να επανεισάγεται, είπε ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ στον Πούτιν κατά την κυβερνητική σύσκεψη.

«Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί 100% έως την 1η Νοεμβρίου», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της Gazprom. Φέτος, ο παραγωγός φυσικού αερίου στοχεύει να φτάσει τα αποθέματα της χώρας στο ύψος ρεκόρ των 72,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ή ενδεχομένως ακόμη περισσότερο.

Η ευρωπαϊκή αγορά παρακολουθεί στενά τον ρυθμό της επανέγχυσης ρωσικού φυσικού αερίου, εξετάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα για πρόσθετες ροές μετά το τέλος της διαδικασίας. Η Gazprom ενδέχεται να ξαναρχίσει τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις φυσικού αερίου για εξαγωγή μόλις συμπληρώσει τα εγχώρια αποθέματα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει στη Gazprom, που θα λάβει υπόψη την εγχώρια προσφορά, τη ζήτηση και τα αιτήματα των πελατών, όπως είπε.

Παράλληλα, η Ρωσία αναμένει ρεκόρ οικιακής κατανάλωσης φυσικού αερίου φέτος, με την ζήτηση στην τρέχουσα περίοδο να είναι περίπου 3% υψηλότερη από ό, τι το 2020, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία. Δεδομένης της αυξημένης εγχώριας ζήτησης, η Gazprom, η οποία μέχρι τώρα τον Οκτώβριο αντλούσε φυσικό αέριο στο 95% της μέγιστης ικανότητας της, δεν θα έχει απαραίτητα επιπλέον προμήθειες για την Ευρώπη αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με την BCS Global Markets.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text