Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Απόβαση» μεγάλων επενδυτών τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη

«Απόβαση» μεγάλων επενδυτών τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Απόβαση» μεγάλων επενδυτών τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη

Ένας αυξανόμενος αριθμός διάσημων επενδυτών τεχνολογίας των ΗΠΑ «μετακομίζει» στην Ευρώπη για να επενδύσει στις νεοφυείς επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Η τάση αυτή αναπτύσσεται καθώς αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας είδαν τις αποτιμήσεις τους να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πλατφόρμα διαδικτυακών εκδηλώσεων Hopin είδε την αποτίμησή της να εκτινάσσεται στα 7,75 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο χρόνια από την ίδρυσή της, ενώ η εταιρεία buy-now-pay-later (αγόρασε τώρα – πλήρωσε μετά) Klarna αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες μεταφέρουν προσωπικό στην Ευρώπη και προσλαμβάνουν άτομα που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, καθώς αναζητούν να εντοπίσουν το επόμενο Spotify ή το επόμενο ASML, μια ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει αυξηθεί στα 331 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης μικροτσίπ.

Ο βετεράνος επενδυτής Αλεξ Φεράρα, συνεργάτης της Bessemer Venture Partners, η οποία έχει υποστηρίξει εταιρείες όπως το LinkedIn και το Pinterest, μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του CNBC.

Επίσης τον περασμένο μήνα, η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Lightspeed Ventures της Silicon Valley, η οποία έχει επενδύσει σε Snap και Epic Games, προσέλαβε τον Πολ Μέρφι και τον Ρος Μέισον για να ηγηθούν της διείσδυσης της εταιρείας στην Ευρώπη.

Ο Μέρφι με έδρα το Λονδίνο ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές στο Hopin, ενώ ο Μέισον με έδρα τη Γενεύη ήταν συνιδρυτής της MuleSoft, η οποία εξαγοράστηκε από την Salesforce τον Μάρτιο του 2018 έναντι 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο Λονδίνο, η Lightspeed προσέλαβε επίσης τον Άντριαν Ραντού, πρώην συνεργάτη στην επενδυτική τράπεζα Qatalyst Partners, σύμφωνα με το LinkedIn. Και λίγο αργότερα τον Ρίτις Βιτκάουσκας, ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η General Catalyst, επενδυτής στην Airbnb και τη Stripe, προσέλαβε τον Κρις Μπίτσκοφ με έδρα το Λονδίνο ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάιο και την Τζούλιερ Μπέιλιν ως διευθύντρια τον Ιούνιο, σύμφωνα με το LinkedIn.

Προσδοκώντας το ευρωπαϊκό τεχνολογικό μεγαθήριο

Μπορεί η Ευρώπη να μην έχει ακόμη έναν τεχνολογικό γίγαντα όπως η Apple ή η Amazon, φιλοξενεί ωστόσο έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών τεχνολογίας αξίας δεκάδων, ακόμη και εκατοντάδων, δισεκατομμυρίων δολαρίων και ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να δημιουργήσει η Ευρώπη μια εταιρεία τεχνολογίας στην ίδια κλίμακα όπως τα μεγαθήρια στις ΗΠΑ και την Ασία.

«Η επικρατούσα αντίληψη σε σχέση με το ότι η Ευρώπη είναι καταδικασμένη στον τομέα της τεχνολογίας έχει αλλάξει. Η Ευρώπη έχει αναδειχθεί σε πραγματικό παγκόσμιο παίκτη με εταιρείες που διαπρέπουν σε διάφορες κατηγορίες», δήλωσε στο CNBC ο επενδυτής με έδρα το Λονδίνο, Χουσεΐν Κάντζι, επισημαίνοντας τα Spotify, Klarna, Revolut και Darktrace.

«Είναι υπέροχο για το οικοσύστημα γιατί τα 3/4 των πρωτοπόρων εταιρειών στην Ευρώπη αντλούν κεφάλαια από τις ΗΠΑ ούτως ή άλλως», σημείωσε ο Κάντζι.

«Απλώς σε κάνει να σκεφτείς εάν η ευρωπαϊκή τεχνολογία θα κυριαρχείται από Αμερικανούς που αναζητούν ρίσκο, με τον ίδιο τρόπο που η παγκόσμια επενδυτική τραπεζική και η πόλη του Λονδίνου κυριαρχούνται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικές εταιρείες».

Η Sequoia, ίσως η πιο γνωστή εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κόσμο, μετακόμισε πέρσι στο Λονδίνο, με τον βετεράνο συνεργάτη Ματ Μίλερ να μετακομίζει από το Σαν Φρανσίσκο στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επενδυτική εταιρεία, η οποία υποστήριξε την Apple και την Google στα πρώτα τους βήματα, έχει τώρα ένα γραφείο στο Marylebone με τέσσερις συνεργάτες και έναν διευθυντή ταλέντων που εδρεύει εκεί.

Η Sequoia έχει υποστηρίξει περισσότερες από 10 εταιρείες στην Ευρώπη από τότε που άνοιξε το γραφείο στο Λονδίνο. Ωστόσο, οι συνολικές επενδύσεις της στην Γηραιά Ήπειρο είναι σημαντικά υψηλότερες, καθώς επενδύει στην Ευρώπη για πάνω από μια δεκαετία, υποστηρίζοντας στην πορεία εταιρείες όπως η Graphcore που εδρεύει στο Μπρίστολ και η Klarna με έδρα τη Στοκχόλμη.

Το hedge fund της Νέας Υόρκης Coatue Management επιβεβαίωσε αυτόν τον μήνα ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα γραφείο στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Coatue Ventures, Νταν Ρόουζ, δήλωσε στο CNBC ότι το ευρωπαϊκό γραφείο θα ανοίξει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον χωρίς να διευκρινίσει πού θα βρίσκεται.

«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη αναδύεται ως σημαντικός κόμβος καινοτομίας τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική αγορά, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της δραστηριότητας επιχειρηματικών κεφαλαίων σε ολόκληρη την ήπειρο», δήλωσε ο Ρόουζ, ο οποίος ήταν προηγουμένως στέλεχος στο Facebook και την Amazon.

 

Πηγή;ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text