Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022

Τράπεζες: Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022

Στην τελική ευθεία για μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν εισέλθει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις πρόσφατες παρουσιάσεις σε αναλυτές, και με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν σε καθαρή μείωση του αποθέματος κόκκινων δανείων κατά 14,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Από το ποσό των 14,5 δισ. ευρώ, τα 10,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν τιτλοποιήσεις μέσω του σχήματος Ηρακλής ή απευθείας πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 4,3 δισ. ευρώ αφορά οργανική μείωση ή εξυγίανση κόκκινων δανείων. Από αυτά, εκτιμάται ότι άνω των 2 δισ. θα είναι πρώην κόκκινα δάνεια που εξυγιάνθηκαν από τις εταιρείες διαχείρισης και επέστρεψαν στις τράπεζες.

Στόχος και των τεσσάρων τραπεζών είναι η μείωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των χρηματοδοτήσεων κάτω του 5% μέχρι τα τέλη του 2020. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια και αυτά που είναι ένα στάδιο πριν "γράψουν" καθυστερήσεις πάνω από 90 ημέρες, να κυμανθεί κάτω του 10%. Εξάλλου, αυτός είναι και ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ΕΚΤ κατά την έναρξη της πανδημίας, σχετικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Σήμερα που ο δείκτης των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη είναι κάτω του 2,5%, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό, που αγγίζει το 15%.

Με τη μείωση των κόκκινων δανείων θα υπάρξει μικρή επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια, τα οποία θα αναπληρωθούν από εκδόσεις ομολογιακών δανείων και αντλήσεις κεφαλαίων Τ1 και ΑΤ2 κεφαλαίων. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούνται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τις Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να έχουν δημοσιοποιήσει συνολικές αντλήσεις κεφαλαίων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2022.

Alpha Bank

Η Alpha Bank, ύστερα από τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων, ύψους 10,8 δισ. ευρώ (Galaxy), δρομολογεί επιπλέον αντίστοιχες κινήσεις συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το κόστος θα καταγραφεί το 2021, με κεφαλαιακή επίπτωση μικρότερη των 200 μονάδων βάσης, η οποία καλύπτεται από ίδια buffers. Στόχος να μειωθεί το ποσοστό κόκκινων δανείων κάτω του 5% το 2022 και κάτω του 2% μέχρι το 2024. Ήδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους δρομολογείται η τιτλοποίηση Cosmos (3,5 δισ. ευρώ) και Orbit (1,3 δισ. ευρώ). Εν τω μεταξύ, προχωρά η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Κύπρο με το σχήμα Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Οι παραπάνω τιτλοποιήσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ή να πραγματοποιείται η συναλλαγή στις αρχές του επομένου. Για το 2022 η τράπεζα έχει προγραμματίσει την πώληση επιχειρηματικών κόκκινων δανείων και χαρτοφυλακίου leasing. Μέσω Ηρακλή θα γίνει πώληση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 0,4 δισ. ευρώ (σχήμα Solar), ενώ απευθείας πωλήσεις αφορούν δάνεια 0,7 δισ. ευρώ.

Eurobank

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή της πώλησης των τιτλοποιημένων δανείων του σχήματος Mexico, μέσω του προγράμματος Ηρακλής, στην doValue, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο σύνολο των δανείων θα μειωθεί στο 7,3%. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας με τον όμιλο doValue. Πρόκειται για το πρώτο μονοψήφιο ποσοστό NPE, το οποίο επιτυγχάνεται ύστερα από δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις της Eurobank που ξεκίνησαν το 2019, με το σχήμα Cairo (6,8 δισ. ευρώ). Το κλείσιμο του έτους θα βρει τον όμιλο με καθυστερήσεις 2,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 0,6 δισ. στο εξωτερικό. Το συνολικό αυτό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ θα μειωθεί οργανικά μέχρι το 2022 κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να πέφτει κάτω του 6%. Ο δείκτης των κόκκινων δανείων NPL θα είναι κάτω του 5%. Η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κατά το καθαρό ποσό του 1 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μέσω ενεργητικής διαχείρισης και επιστροφής πρώην κόκκινων δανείων από την doValue στην τράπεζα. Ήδη το 2020 η doValue "θεράπευσε" πρώην κόκκινα δάνεια 600 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς

Ύστερα από τη μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων από το 45% στο 36% με τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega (6,2 δισ. ευρώ), η Τράπεζα Πειραιώς δρομολογεί ήδη τη νέα τιτλοποίηση Sunrise 1 (6,8 δισ. ευρώ), για την οποία υπεγράφη συμφωνία με την Intrum. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται για μία ακόμα (Sunrise 2), ύψους 2 δισ. ευρώ, η οποία θα περιορίσει το ποσοστό κόκκινων δανείων στο 17%. Επιπλέον, έρχεται η τιτλοποίηση Sunrise 3, ύψους 0,2 δισ. ευρώ, που θα περιορίσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 14%. Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να έχει πέσει κάτω από το 9% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έως τις αρχές του 2022. Προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογεί την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων leasing και ναυτιλίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το σχήμα Sunshine, για το οποίο έχει ήδη λάβει δεσμευτικές προσφορές. Από την ενεργητική διαχείριση και τη "θεραπεία" κόκκινων δανείων μέσω της Intrum επέστρεψαν στην Πειραιώς ήδη πρώην κόκκινα δάνεια 1 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται επιπλέον οργανική μείωση άνω του 1,2 δισ. ευρώ, ώστε στις αρχές του 2022 ο δείκτης NPE να βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό.

Εθνική Τράπεζα

Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές της τιτλοποίησης Frontier (6 δισ. ευρώ), την οποία ανέλαβε κοινοπραξία των doValue, Bain και Fortress, και η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται για νέα, αυτήν τη φορά αρκετά μικρότερη, για το 2022. Πρόκειται για μια τιτλοποίηση η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι το 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο έχει παρουσιαστεί σε αναλυτές, η μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων θα προκύψει οργανικά. Το ποσό του περιορισμού του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από τη λειτουργία της τράπεζας έχει υπολογιστεί σε 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Ο συνδυασμός των κινήσεων αυτών δεν επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια, αλλά περιορίζει τον δείκτη κόκκινων δανείων κάτω του 6% μέχρι το 2022 και παράλληλα ενισχύει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16%. Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις σε αναλυτές, το απόθεμα των κόκκινων δανείων (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) το 2022 θα έχει πέσει σε 6%. Σημειώνεται ότι το Frontier ενίσχυσε τα κεφάλαια της Εθνικής κατά 150 μονάδες βάσης, λόγω του εμπροσθοβαρούς κόστους της συναλλαγής.

Λεωνίδα Στεργίου

 

Πηγή:capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text