Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αυξημένες αγορές ομολόγων και το επόμενο έτος από την ΕΚΤ

Αυξημένες αγορές ομολόγων και το επόμενο έτος από την ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κοινή εκτίμηση μεταξύ των περισσότερων οικονομολόγων είναι πλέον πως η ΕΚΤ θα επεκτείνει το προ της πανδημίας πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που τυπικά λήγει τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι προεξοφλούν πως το επόμενο έτος η Τράπεζα της Ευρωζώνης θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θα το καταστήσει πιο ευέλικτο ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να κατευνάσει τις εντάσεις στην αγορά. Εκτιμούν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας τον Δεκέμβριο και ένα ποσοστό 25% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα υιοθετήσει νέο πρόγραμμα. Δεν αναμένεται, πάντως, να προχωρήσει σε αλλαγές πολιτικής στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση του έτους, η ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια μεγάλη αναδιάρθρωση της πολιτικής της, στην οποία θα προχωρήσει όταν θα έχει στη διάθεσή της τις νέες προβλέψεις για την οικονομία και θα μπορεί να αποτιμήσει καλύτερα τις ανάγκες για στήριξη. Επικρατούσα πεποίθηση μεταξύ οικονομολόγων είναι, πάντως, πως η Τράπεζα της Ευρωζώνης θα κινηθεί έτσι ώστε να μην εξαντλήσει το 1,85 τρισ. ευρώ που προβλέπει το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας. Την επόμενη Πέμπτη τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο μήνυμα της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι θα επισπεύσει την άνοδο των επιτοκίων καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός παγκοσμίως και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες υιοθετούν περιοριστική πολιτική. Κυρίαρχη άποψη μεταξύ οικονομολόγων είναι πως θα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Τα στελέχη της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν υπογραμμίσει πως η περίοδος αυτή δεν είναι δόκιμη για να υιοθετήσει η Τράπεζα περιοριστική νομισματική πολιτική. Η πρόσφατη άνοδος που σημειώνει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, υπερβαίνοντας τώρα το 3%, και η υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης ενισχύουν την επιχειρηματολογία όσων τάσσονται υπέρ της ανάκλησης των προγραμμάτων στήριξης, αλλά η ΕΚΤ εκτιμά πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν, ενώ οι ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη.

Σημειωτέον ότι προ ημερών τέσσερα στελέχη της ΕΚΤ μίλησαν στην εφημερίδα Financial Times σε καθεστώς ανωνυμίας και ανέφεραν ότι η Τράπεζα εξετάζει τη δυνατότητα να αυξήσει τις αγορές ομολόγων του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσέθεσαν, επίσης, ότι η Τράπεζα της Ευρωζώνης αναζητά τρόπους για να διατηρήσει την ευελιξία που της προσφέρει το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας, εφόσον δεν υπόκειται στους περιορισμούς που ισχύουν για τις αγορές εθνικών ομολόγων. Ανέφεραν επίσης πως η ΕΚΤ εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να αγοράζει χρέος της Ελλάδας και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ κατά της πανδημίας, μολονότι οι κανόνες τής απαγορεύουν να αγοράσει ομόλογα που δεν έχουν βαθμολογία επένδυσης. Οικονομολόγοι του Bloomberg, μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Πάουελ, προβλέπουν πως στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας θα εκφράσουν διάφορες απόψεις για το κατά πόσον είναι πράγματι παροδικές οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις. Οι ίδιοι οικονομολόγοι θεωρούν, πάντως, βέβαιον ότι η κ. Λαγκάρντ θα εμμείνει στην άποψή της ότι θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, ώστε να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας. Αναμένεται να υπάρξουν οι συνήθεις διχογνωμίες, καθώς τα πιο συντηρητικά μέλη του Δ.Σ., όπως ο Εσθονός Μάντις Μιούλερ και ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με κάθε συνέχεια του προγράμματος που υιοθετήθηκε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι τώρα βελτιώνονται οι συνθήκες.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text