Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δεν προχώρησε τελικά σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπως ήταν προγραμματισμένο, η S&P Global Ratings, γεγονός που σημαίνει ότι ο οίκος αξιολόγησης ενδεχομένως θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι την επόμενη αξιολόγησή του που είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2022.Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αναβάθμισε ήδη την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο "ΒΒ" με θετικές προοπτικές - δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις ελπίδες της αγοράς για μια θετική έκπληξη από τον οίκο -καθώς θα αποτελούσε ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα, ειδικά εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων της ΕΚΤ για την "τύχη” της χώρας στη μετά PEPP εποχή-, αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν "υπερβολή" μια νέα αναβάθμιση της χώρας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε και οι θετικές προοπτικές που δίνει από τον Απρίλιο ο οίκος για την Ελλάδα, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης αλλά σε διάστημα 12-18 μηνών περίπου.(εδώ)

 

Όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, φαίνεται ότι η εκτίμηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, 6,1% είναι απολύτως ρεαλιστική, ίσως και συντηρητική. Οι συζητήσεις πάντως που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και με τους θεσμούς και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οδηγούν σε άλμα του ρυθμού Ανάπτυξης στο 7%-7,5% για το 2021.Ο βασικότερος παράγοντας ασάφειας παραμένει η πορεία της πανδημίας και το πώς θα εξελιχθούν οι τελευταίοι μήνες του 2021. Αυτό σημαίνει πως εάν οι τελευταίοι μήνες του έτους κρύβουν «φούντωμα» της πανδημίας θα έχουμε περαιτέρω μέτρα στήριξης ή ακόμη και επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης. Ο δεύτερος άγνωστος παράγοντας έχει να κάνει με την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος. Στον λογαριασμό τελευταίες αλλά όχι μη σημαντικές προστίθενται  και  πιθανές δυνητικές αναθεωρήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ.  Η τελική επικαιροποίηση των στοιχείων του 2020,  θα δείξει ποια θα είναι η τελική επίδραση για το  2021. (εδώ)

 

Η Profile έχει υπογράψει σειρά νέων σημαντικών συμβάσεων από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορά εταιρίας στη Δυτική Ευρώπη και αναμένει πολύ σημαντικά οφέλη κατά τα επόμενα χρόνια από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.ΗPrοfile κινείται με στόχο την εξαγορά εταιρίας στη Δυτική Ευρώπη που να δραστηριοποιείται στο χώρο του τραπεζικού λογισμικού. Παράλληλα, πολύ σημαντικά οφέλη αναμένει η εισηγμένη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Prοfile, μέχρι σήμερα έχουν προϋπολογιστεί -για λόγους συντηρητικότητας- έργα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία, ωστόσο τα στελέχη της εταιρίας θεωρούν πολύ πιθανό ότι το συγκεκριμένο ποσό θα διαμορφωθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, καθώς η Prοfile θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις συμβάσεις έως και 100 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία.(εδώ)

 

Ένα σημαντικό έργο ψηφιακού μετασχηματισμού ανέλαβαν οι εταιρίες Space Hellas και Bluestream Solutions, κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού της ZeniΘ, κορυφαίας εταιρίας στον χώρο της ενέργειας. Το έργο θεωρείται άμεσης προτεραιότητας και στρατηγικής σημασίας για τον οργανισμό. Σκοπός του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών μετάβασης σε υπολογιστικό νέφος (Cloud Migration to Microsoft Azure), περί των 100 virtual machines.Υποστηρίζουν, τη λειτουργία όλων των βασικών συστημάτων της εταιρίας, την ενσωμάτωση νέων συστημάτων και τεχνολογιών (System Integration),τη διαχείριση της cloud υποδομής (Administration),την τεχνική υποστήριξη (Support), καθώς και την επίβλεψη καλής και ασφαλούς λειτουργίας.(εδώ)

 

Μετοχικές ανακατατάξεις στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος δείχνουν τα πακέτα μετοχών που μεταβιβάστηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και αντιστοιχούν στο 20,1% της εταιρίας. Συγκεκριμένα, μέσω δύο πακέτων μεταβιβάστηκαν 1,920 εκατ. μετοχές της εισηγμένης έναντι συνολικά 4,801 εκατ. ευρώ. Το ένα αφορούσε 1,635 εκατ. μετοχές αξίας 4,087 εκατ. ευρώ και ακολούθως ένα μικρότερο 285 χιλ. μετοχών αξίας 713 χιλιάδων ευρώ. Οι συναλλαγές έγιναν με σημαντικό discount 18% σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής καθώς οι μετοχές άλλαξαν χέρια στα 2,50 ευρώ έναντι 3,06 ευρώ που έχει η μετοχή στο ταμπλό.(εδώ)

 

Την ανάπτυξη μιας στρατηγικής επενδυτικής τακτικής τύπου… «ESG» έχει βάλει ως ευρύτερο στόχο και γενική φιλοσοφία η Prodea Investments, με ενεργητικό άνω των 2,1 δις ευρώ.Για να επιτευχθεί η «ESG φιλοσοφία» θα απαιτηθούν κινήσεις και στους άλλους τομείς, πέραν των «πράσινων αναπτύξεων» και των κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, με την εισηγμένη να είναι έτοιμη να δώσει προσεχώς περαιτέρω απαντήσεις για τον στόχο αυτό. Πάντως, μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης πακέτου μετοχών από τον βασικό μέτοχο. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι με ιδιαίτερη επιτυχία η ομολογιακή έκδοση, ένα επόμενο «βήμα» είναι η ΑΕΕΑΠ να διορθώσει την ανισορροπία με το πολύ περιορισμένο free float.(εδώ)

 

Σε «φουλ» ετοιμότητα βρίσκεται η Lamda Development για να προωθήσει το επόμενο «πακέτο» διεργασιών στην μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού. Ήδη ο όμιλος έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες όπως οι κατεδαφίσεις κτιρίων, οι πρώτες εργασίες για μια σειρά από αναπτύξεις και επενδύσεις, ενώ μέσα στο προσεχές διάστημα, και εντός του 2021, θα προωθηθεί και το «πακέτο» των δημοπρατήσεων για την πρώτη φάση των έργων.Όσον αφορά στη ζήτηση για τις κρατήσεις κατοικιών/διαμερισμάτων στο Ελληνικό, το ενδιαφέρον που παρατηρείται μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Όπως είχε αναφέρει η Lamda, για τα διαμερίσματα του Πύργου της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 75% της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 338 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. (εδώ)

 

Σε θέση μάχης για να διεκδικήσει τα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ βρίσκεται η Intrakat, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Πέτρο Σουρέτη, να επισημαίνει ότι ο Όμιλος συμμετέχει ήδη σε διαγωνισμούς έργων ΣΔΙΤπροϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ.Στη συνέντευξή του ο κ. Σουρέτης υπογραμμίζει ότι ο επόμενος στόχος της δραστηριοποίησης στις ΑΠΕ και στα ΣΔΙΤ είναι να δημιουργηθεί ικανή υπεραξία ώστε να αποκτήσει η Intrakat σταθερή μερισματική πολιτική. Προσθέτει ότι είναι πιθανό η Intracom Holdings, έχοντας αποκτήσει μια επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, να επενδύσει σε ΣΔΙΤ που θα αναλάβει η Intrakat, όπως και στα ενεργειακά της projects. (εδώ)

 

Στην τελική ευθεία για μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν εισέλθει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις σε αναλυτές, και με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν σε καθαρή μείωση του αποθέματος κόκκινων δανείων κατά 14,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Από το ποσό των 14,5 δισ. ευρώ, τα 10,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν τιτλοποιήσεις μέσω του σχήματος Ηρακλής ή απευθείας πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 4,3 δισ. ευρώ αφορά οργανική μείωση ή εξυγίανση κόκκινων δανείων. Από αυτά, εκτιμάται ότι άνω των 2 δισ. θα είναι πρώην κόκκινα δάνεια που εξυγιάνθηκαν από τις εταιρίες διαχείρισης και επέστρεψαν στις τράπεζες. Στόχος και των τεσσάρων τραπεζών είναι η μείωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των χρηματοδοτήσεων κάτω του 5% μέχρι τα τέλη του 2020.(εδώ)

 

H αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε ο κ. Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Head of Large Corporate & Wholesale Products της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Olympia Forum 2021: Empowering Cities & Regions.Το σχέδιο δράσης της Τράπεζας δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, κυρίως σε τέσσερις τομείς που σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζουν με τους κεντρικούς στόχους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου η Τράπεζα σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα να διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις της, από 1δισ. σε 2 δισ.ευρώ την Ψηφιακή Οικονομία, όπου η Τράπεζα σχεδιάζει να διαθέσει σημαντικά ποσά για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Εξωστρέφεια, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα σε εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την αγροδιατροφική αλυσίδα.(εδώ)

 

Παράταση για τις 5 Νοεμβρίου έλαβαν οι υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να υποβάλλουν μη δεσμευτικές προσφορές για το project Skyline της Alpha Bank. Το project Skyline στοχεύει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την από κοινού με την Τράπεζα αξιοποίηση ακινήτων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ και έχει συγκεντρώσει σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων από το χώρο του real estate με τη συμμετοχή στο VDR 25 υποψηφίων επενδυτών. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων που προβλέπει τη μεταφορά 500 περίπου σε μια νέα εταιρία joint venture, στην οποία η Alpha Bank θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό, μεταβιβάζοντας το 51% στον επενδυτή που θα αναδειχθεί από την διαγωνιστική διαδικασία.  Στο project Skyline επιστρατεύεται η Alpha Αστικά Ακίνητα, με συνολική αξία χαρτοφυλακίου 40 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Στην έκδοση πράσινου senior preferred ομολόγου προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει στις 27/10/2021 .Η συστημική τράπεζα έδωσε εντολή στις έξι διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs , Morgan Stanley, Nomura και UBS, να τρέξουν την έκδοση με τα investor calls.H συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κάλυψης του ενδιάμεσου στόχου του 2021 για τις MREL και των στόχων που έχει θέσει το ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης SRB για το 2002 και έως τα τέλη του 2025. Κατά τη συστημική τράπεζα η έκδοση αυτή θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και του χρηματοδοτικού της μίγματος ενώ αποτελεί και μέρος της δέσμευσης της Πειραιώς στα κριτήρια ESG.(εδώ)

 

Κοινή εκτίμηση μεταξύ των περισσότερων οικονομολόγων είναι πλέον πως η ΕΚΤ θα επεκτείνει το προ της πανδημίας πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που τυπικά λήγει τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι προεξοφλούν πως το επόμενο έτος η Τράπεζα της Ευρωζώνης θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θα το καταστήσει πιο ευέλικτο ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να κατευνάσει τις εντάσεις στην αγορά. Εκτιμούν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας τον Δεκέμβριο και ένα ποσοστό 25% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα υιοθετήσει νέο πρόγραμμα.Κυρίαρχη άποψη μεταξύ οικονομολόγων είναι πως θα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το 2023.(εδώ)

 

Πολύ πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε η HSBC για το γ’ τρίμηνο, ενώ γνωστοποίησε και τα σχέδιά της για επαναγορά μετοχών έως 2 δισ. δολαρίων. Τα ανακοινωμένα προ φόρων κέρδη της τράπεζας για το γ’ τρίμηνο αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 75,8% σε ετήσια βάση στα 5,4 δισ. δολάρια, έναντι αύξησης 22,8% στα 3,77 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν στα 4,2 δισ. δολάρια από 2,2 δισ. δολάρια προηγουμένως, ενώ τα ανακοινωμένα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1% στα 12 δισ. δολάρια. Η HSBC ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά που είχαν προηγουμένως διατεθεί για να προετοιμαστεί για αύξηση των ζημιών από δάνεια, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβαρύνθηκε από την πανδημία Covid-19. Αυτό συνέβαλε στη βελτίωση των κερδών, ενώ όλες οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η τράπεζα ήταν κερδοφόρες κατά τη διάρκεια του τριμήνου.(εδώ)

 

Η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών συνέχισε να αναπτύσσεται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2021, το οποίο ήταν το πιο ενεργό τρίτο τρίμηνο των τελευταίων 20 ετών ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, αλλά και τα αντληθέντα κεφάλαια.Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 ολοκληρώθηκαν 547 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν $106,3 δισ. Αυτό μεταφράζεται σε 18% περισσότερες συμφωνίες από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του τρίτου τριμήνου του 2007, και 11% περισσότερα έσοδα από το τελευταίο αντίστοιχο ρεκόρ του τρίτου τριμήνου του 2020. Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.635 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $330,7 δισ., σημειώνοντας αύξηση 87% και 99% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Συνολικά, οι δημόσιες εγγραφές που έχουν ολοκληρωθεί από την αρχή του έτους ως σήμερα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές επιδόσεις του 2020, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, όσο και ως προς τα έσοδα.(εδώ)

 

Η γερμανική Handelsblatt σημειώνει ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν στον χρυσό με διάφορους τρόπους – και έτσι να αντιμετωπίσουν πολλά σενάρια , που θα μπορούσαν βραχυπρόθεσμα, να επηρεάσουν σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο χρυσός θεωρείται η κλασική προστασία ενάντια στον πληθωρισμό. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι ένα μέσο πληρωμής που έχει γίνει αποδεκτό παγκοσμίως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό είναι που διακρίνει τον χρυσό κυρίως από τα κρυπτονομίσματα , που συχνά αναφέρονται ως ο νέος χρυσός.  Φυσικά, ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών είναι καθοριστικός: Εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να παρέμβουν μειώνοντας τα εκτεταμένα προγράμματα αγοράς ομολόγων και αν χρειαστεί, αυξάνοντας τα επιτόκια. Αυτό με τη σειρά του θα μείωνε την τιμή του χρυσού, η οποία σήμερα είναι περίπου 1.800 δολάρια η ουγγιά (περίπου 15% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών», επειδή τα ομόλογα θα ήταν πιο ελκυστικά ως επένδυση.(εδώ)

 

Τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα και απειλεί την παγκόσμια οικονομία εντοπίζει σε σημείωμα του το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για έναν πρωτοφανή συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων.Οι τιμές του φυσικού αερίου υπερτετραπλασιάστηκαν στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ η «επιμονή» των αυξήσεων και ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι άνευ προηγουμένου. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τιμές θα επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα στις αρχές του επόμενου έτους, όταν η ζήτηση για θέρμανση θα μειωθεί και τα αποθέματα θα προσαρμοστούν αναλόγως.Εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, η αξία της παγκόσμιας παραγωγής ορυκτών καυσίμων ως ποσοστού του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα αυξηθεί από 4,1% σε 4,7% για το 2021 και 4,8% το 2022, έναντι εκτίμησης για 3,8%.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text