Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα συν, τα πλην και οι "γκρίζες ζώνες" του προϋπολογισμού

Τα συν, τα πλην και οι "γκρίζες ζώνες" του προϋπολογισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα συν, τα πλην και οι "γκρίζες ζώνες" του προϋπολογισμού

Με το βλέμμα στα έσοδα του Οκτωβρίου βρίσκεται αυτό τον καιρό το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να διαπιστώσει αν η υπέρβαση κατά 1,1 δισ. για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ήταν συγκυριακή ή θα έχει συνέχεια.

Οι προσδοκίες εντοπίζονται και στους άμεσους, αλλά και τους έμμεσους φόρους. Κατ' αρχάς το Υπουργείο θα περιμένει μέχρι και την Παρασκευή την ανταπόκριση των πολιτών στη δόση εισοδήματος και στην τριπλή δόση ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλλουν ως το τέλος του μήνα. Από τις πληρωμές Οκτωβρίου, αναμένονται έσοδα ύψους 2,2-2,3 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής στο εννεάμηνο οι φόροι εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καταγράφουν υπέρβαση έναντι των στόχων κατά 615 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά στα έσοδα από έμμεσους φόρους, μετά τα μέσα του χρόνου, η πορεία είναι ανοδική. Σε αυτό βοήθησε η πορεία του τουρισμού, ο οποίος -εκτός από την ανάκαμψη κατά τουλάχιστον 60% που παρουσιάζει σε σχέση με το 2019- έχει και μεγαλύτερη διάρκεια που θα επεκταθεί ως και τον Νοέμβριο. Σε μια δεύτερη ανάγνωση η επέκταση της σεζόν μετέφερε για πρώτη χρονιά τους μήνες του φθινοπώρου. Τη διαφορά σε σχέση με πέρσι αναμένεται ότι θα κάνει και η επανεκκίνηση του χειμερινού τουρισμού.

Ακόμη η δυσάρεστη εξέλιξη των διαδοχικών ανατιμήσεων κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, πετρέλαια θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα) αναμένεται από εδώ και πέρα να φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Στο εννεάμηνο ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών καταγράφει οριακή υπέρβαση κατά 19 εκατ. ευρώ ενώ ο ΕΦΚ ενεργειακών καταγράφει μείωση κατά 77 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο του ΜΠΔΣ. Η κατάσταση θα αλλάξει το επόμενο διάστημα με βοηθό και τον χειμώνα, αφού τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να αυξήσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης (άρχισε να διατίθεται από τα μέσα του μήνα) για τις ανάγκες θέρμανσης των σπιτιών αλλά και των καταστημάτων.

Τάσου Δασόπουλου

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text