Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Θα διατηρήσει την αισιοδοξία της παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό;

ΕΚΤ: Θα διατηρήσει την αισιοδοξία της παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την Πέμπτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), χωρίς ωστόσο να αναμένεται να αλλάξει την πολιτική της. Η συνεδρίαση θα εστιάσει κυρίως στις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τι σημαίνουν για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ έχει αναβάλει τις μεγαλύτερες αποφάσεις της μέχρι τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις διχασμών μεταξύ των μελών του συμβουλίου της. Στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, αρκετοί παραπονέθηκαν ότι υποτιμούσε τον μελλοντικό πληθωρισμό, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «μετατόπισης του καθεστώτος» στις τιμές και πιέζοντας για μεγαλύτερη μείωση στις αγορές περιουσιακών στοιχείων από ό,τι αποφασίστηκε τελικά.

Μακριά από την αύξηση των επιτοκίων

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι σχετικά νέο έδαφος για την ΕΚΤ, η οποία για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας υποβαθμίζει σταθερά τόσο τον δικό της στόχο του 2% όσο και τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, τον κύριο δηλαδή παράγοντα που καθορίζει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, αναφέρουν οι Financial Times.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε τον περασμένο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα είναι ακόμα «αρκετά μακριά» από την αύξηση των επιτοκίων. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν από αυτήν να πει αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε «επαγρύπνηση», τονίζοντας ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών θα εξασθενίσει το επόμενο έτος.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και της εκτίναξης στις ενεργειακές τιμές, έφτασε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο και προβλέπεται να φτάσει σε νέο υψηλό 13 ετών, 3,7%, τον Οκτώβριο.

Αν και πολύ πάνω από τον στόχο της για τον πληθωρισμό, η υπομονετική στάση που τηρεί η ΕΚΤ διαφέρει από τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κατάσταση η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι οποίες και οι δύο έχουν αποφασίσει να κινηθούν προς μια αυστηρότερη πολιτική.

Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια;

Οι επενδυτές  στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει το επιτόκιο καταθέσεων από τα τέλη του 2022. Αυτές οι προσδοκίες βοήθησαν στην αύξηση της απόδοσης του διετούς ομολόγου της Γερμανίας από μείον 0,78% τον Αύγουστο σε μείον 0,66% τη Δευτέρα.

Η ΕΚΤ είχε πει τον Ιούλιο ότι πρέπει πρώτα να έχει πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% εντός 18 μηνών και θα παραμείνει εκεί για άλλους 18 μήνες. Ταυτόχρονα, ο «υποκείμενος πληθωρισμός», ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, πρέπει να αυξηθεί αρκετά ώστε να δείχνει ότι η συνολική αύξηση των τιμών «σταθεροποιείται» στο 2%.

Σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet, της Pictet Wealth Management, αναμένεται πως η Λαγκάρντ θα επαναλάβει τους νέους κανόνες και θα πει ότι δεν είναι συνεπείς με τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σε 12 μήνες. «Δεν βλέπουμε καμία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν από το 2024», είπε.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές μπορεί να έχουν συμμορφωθεί με την καθοδήγηση στο βαθμό που διαφωνούν σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και πιστεύουν ότι θα τεθούν προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2022 ώστε η ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων», πρόσθεσε. Κατά την άποψή του, «όλα συνοψίζονται» στο ποιος έχει δίκιο για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

«Καθώς τα πράγματα ομαλοποιούνται, ο πληθωρισμός γίνεται όλο και πιο επίμονος, επομένως θα είναι πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη στήριξη», δήλωσε από την πλευρά της η Lucrezia Reichlin, καθηγήτρια οικονομικών στο London Business School.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, εν τέλει, είναι πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα εξασθενίσει κάτω από το 2% το επόμενο έτος, αποσυμπιέζοντας την κατάσταση για την ΕΚΤ.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text