Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ακίνητα: Μηχανισμός αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών σε «πραγματικό χρόνο»

Ακίνητα: Μηχανισμός αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών σε «πραγματικό χρόνο»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακίνητα: Μηχανισμός αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών σε «πραγματικό χρόνο»

Νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα το οποίο βασίζεται στην αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, όπου οι αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας φθάνουν στο 250%, σειρά για το οικονομικό επιτελείο παίρνει ο μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τις μεταβιβάσεις και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει μεταβολές στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αυξομειώνει τις τιμές ζώνης.

Ουσιαστικά οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και τα ακίνητα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική εμπορική τους αξία.

Το νέο σύστημα προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος στην ομιλία του στο 22ο συνέδριο της Prodexpo όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά και θα αναπροσαρμόζει κάθε χρόνο αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Πρόκειται για την εφαρμογή Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Μέσω του συστήματος αυτού οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Το πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ καθώς και ανοιχτά δεδομένα.

Ενδεικτικά θα συγκεντρώσει δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένα για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. επιφάνεια, όροφος, χρήσης γης, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

Έτσι, μετά την ενεργοποίηση του ψηφιακού χάρτη μέσω του οποίου κάθε φορολογούμενος μπορεί να υπολογίζει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του έρχεται το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξίων που εντάσσεται στη επόμενη φάση της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς μιλώντας στο 22ο συνέδριο της Prodexpo επεσήμανε ότι πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ καθώς αυξάνει σημαντικά την επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Επίσης ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα στις αγοροπωλησίες εντοπίζεται στη συλλογή των δικαιολογητικών (απαιτούνται το λιγότερο 10), ενώ η ταυτότητα κτιρίου (από 1/1/2022) αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα κόστους και γραφειοκρατίας.

Ο κ. Παραδιάς έθιξε και το ζήτημα των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας λέγοντας ότι χρειάζεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για κάθε δικαιοπραξία, κάτι που θα οδηγήσει προοδευτικά στην απαξίωση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού.

Μάριος Χριστοδούλου

 

Πηγή:banking.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text