Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | PQH: Με... διευκολύνσεις πωλούνται δάνεια 5,2 δισ. ευρώ

PQH: Με... διευκολύνσεις πωλούνται δάνεια 5,2 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
PQH: Με... διευκολύνσεις πωλούνται δάνεια 5,2 δισ. ευρώ

Με προβλεπόμενες εξαρχής διευκολύνσεις στην καταβολή του τιμήματος θα βγει προς πώληση το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων από 18 πιστωτικά ιδρύματα υπό εκκαθάριση, τις απαιτήσεις των οποίων διαχειρίζεται η PQH.

Με το project «Αριάδνη», όπως κωδικά ονομάζεται το εγχείρημα πώλησης, επιδιώκεται να μεταβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων από τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες/εταιρείες leasing, εξέλιξη που αποτελεί τον… μίτο, για να ολοκληρωθεί σε εύθετο χρόνο η λειτουργία τους.

Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου απαρτίζεται από δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ. Εξαιρέθηκαν όσες απαιτήσεις απορρέουν από δάνεια αγροτών, όσες αντιμετωπίζουν σοβαρές νομικές εμπλοκές (σ.σ. κυρίως ποινικές διώξεις) καθώς και όσα δάνεια φέρουν εγγύηση Δημοσίου, η οποία πρέπει να καταβληθεί.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος χαρτοφυλάκιο που έχει βγει προς πώληση στην Ελλάδα και θα μειώσει κατά σχεδόν 60% τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η PQH για λογαριασμό των 18 πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η περίμετρος του χαρτοφυλακίου μειώθηκε σημαντικά, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (σ.σ. προ Covid εξεταζόταν να πωληθούν δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 6,8 δισ. ευρώ), το μέγεθος του χαρτοφυλακίου και η έλλειψη χρηματοδοτικού σχήματος οδήγησε την PQH, σε συνεργασία με τον σύμβουλο (Morgan Stanley) και την Τράπεζα της Ελλάδος, στην απόφαση να δοθούν διευκολύνσεις στην καταβολή τιμήματος.

Ειδικότερα, εξετάζεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέτει εγγύηση από αξιόπιστο τραπεζικό φορέα. Αν το σενάριο προχωρήσει, τότε κατά την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας θα καταβληθεί μια μικρή προκαταβολή (π.χ. το 5% του τιμήματος) και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ένα επιπρόσθετο (10% με 15%). Το υπόλοιπο θα καταβληθεί με δόσεις σε βάθος διετίας-τριετίας.

Η πρακτική της τμηματικής καταβολής υιοθετήθηκε το 2020, κατά τους πρώτους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, από εγχώριες τράπεζες, προκειμένου να κλείσουν διαγωνισμοί πώλησης χαρτοφυλακίων που ήταν σε εξέλιξη.

Για όσους έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το τίμημα τοις μετρητοίς, θα προβλέπεται έκπτωση. Με δεδομένο, όμως, ότι το ύψος του εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να φθάσει ως το 1,05 δισ. ευρώ, η τμηματική καταβολή διασφαλίζει τη συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερόμενων, αυτόνομα είτε μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα θα πρέπει να κινείται εντός του εύρους της δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, που έχει βγάλει η EY και -θα- εγκρίνει η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της ΤτΕΕΛΛ 0,00%.

Το ενδιαφέρον των private equity funds και των mega servicers για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου είναι «ζωηρό», λόγω του μεγέθους των απαιτήσεων και της δυνατότητας που παρέχει για απόκτηση κρίσιμης μάζας.

Οι τρεις mega servicers (doValue, Intrum, Cepal) είναι βέβαιο ότι θα ενδιαφερθούν, σε συνεργασία με τους μετόχους τους (doValue-Fortress-Bain, Cepal-DK) ή με τρίτους (Intrum), ενώ είναι βέβαιο ότι το χαρτοφυλάκιο θα έλξει και όσους δεν έχουν αποκτήσει μεγάλες θέσεις στην εγχώρια αγορά.

Προσωπικό άνω των 200 ατόμων θα πάρει ο αγοραστής

Η επιδιωκόμενη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων που διαχειρίζεται η PQH επιβάλλει και τη μείωση του προσωπικού της. Έτσι, ο διαγωνισμός θα προβλέπει απορρόφηση τουλάχιστον 200 εργαζομένων της PQH από τον προτιμητέο επενδυτή με εγγύηση διατήρησης εργασίας για τουλάχιστον 1 χρόνο. Οι εργαζόμενοι, που θα επιλέξουν να φύγουν από την PQH, θα αποζημιωθούν πλήρως, ενώ θα παρέχεται δυνατότητα εθελούσιας αποχώρησης, για όσους δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στο νέο φορέα.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το Β' δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως η ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ ανάψει το πράσινο φως για το εύρος της δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, που έχει βγάλει η μελέτη της EY. Σύμβουλος πώλησης για το χαρτοφυλάκιο έχει οριστεί από το 2019 η Morgan Stanley.

Υπενθυμίζεται ότι η PQH ολοκλήρωσε το 2020 την πώληση του χαρτοφυλακίου Aeolus, το οποίο αποτελούνταν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η μικτή λογιστική του αξία ανερχόταν σε 1,1 δισ. ευρώ και αγοράστηκε από την Intrum, έναντι τιμήματος 71 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου Aeolus ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου 2020.

Χρήστος Κίτσιος

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text