Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ποσό-ρεκόρ 32 δισ. δολ. στις startups που μάχονται την κλιματική αλλαγή

Ποσό-ρεκόρ 32 δισ. δολ. στις startups που μάχονται την κλιματική αλλαγή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποσό-ρεκόρ 32 δισ. δολ. στις startups που μάχονται την κλιματική αλλαγή

Οι εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν συγκεντρώσει ποσό-ρεκόρ 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το ποσό των επενδυτικών κεφαλαίων που εισρέουν στην τεχνολογία που αντιμάχεται την κλιματική αλλαγή φέτος έχει ήδη ξεπεράσει ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ανάλυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων Dealroom και της London & Partners.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία του κλίματος έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2016, όταν οι επενδυτές άρχισαν να στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο με μόλις 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου αναφέρονται στις δυνατότητες για νεοφυείς επιχειρήσεις που εστιάζουν στο κλίμα. Τη Δευτέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blackrock, Λάρι Φινκ, εκτίμησε ότι οι επόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αφορούν την κλιματική τεχνολογία. Ενώ ο Μπίλ Γκέιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να δημιουργηθούν οκτώ ή δέκα Tesla στο διάστημα!

Μεταξύ 2016 και 2021, οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας για το κλίμα στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ έπονται οι αντίστοιχες εταιρείες στην Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή παγκοσμίως στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία αναλύουν εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας για το κλίμα είναι επτά φορές υψηλότερες φέτος από ό,τι το 2016, και από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εκτιναχθεί στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο Λονδίνο εκατοντάδες startups για το κλίμα

Με εξαίρεση την περιοχή Bay Area στην Καλιφόρνια, το Λονδίνο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας κλίματος, σύμφωνα με την έκθεση. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, έχουν δημιουργηθεί 416 νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας για το κλίμα μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα – ένα παγκόσμιο σύμφωνο που σφυρηλατήθηκε στην COP21 το 2015, όταν σχεδόν 200 έθνη δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας στο Λονδίνο αποτιμώνται συλλογικά στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανταγωνίστρια της Google στην αναζήτηση, η Ecosia, η οποία χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις διαφημίσεις της για να φυτεύει δέντρα, ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου ταμείου επενδυτικών κεφαλαίων για την κλιματική τεχνολογία, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

«Στόχος μας είναι να επιλύσουμε την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Ecosia, Κριστιάν Κρολ, λίγες μέρες πριν από την επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2021 στη Γλασκώβη, γνωστή και ως COP26.

«Το κάνουμε αυτό στην Ecosia εδώ και πολύ καιρό φυτεύοντας δέντρα», είπε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει φυτέψει 136 εκατομμύρια δέντρα μέχρι στιγμής. «Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό».

Πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες και CEO

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι πιέσεις σε παγκόσμιους ηγέτες και CEO μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η Γη προχωρά με ταχείς ρυθμούς προς μια κλιματική καταστροφή.

Η έκθεση των Dealroom και London & Partners κυκλοφόρησε για να συμπέσει χρονικά με την COP26.

«Η βιομηχανία της τεχνολογίας διαδραματίζει θεμελιωδώς σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Λάουρα Σίτρον, CEO της London & Partners.

Και πρόσθεσε: «Τα σημερινά ευρήματα καταδεικνύουν τη δημιουργικότητα των εταιρειών κλιματικής τεχνολογίας στο Λονδίνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text