Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Pictet: Αγορές ελληνικών ομολόγων έως και 58 δισ. ευρώ "απελευθερώνει" η συμμετοχή στο QE μετά το PEPP

Pictet: Αγορές ελληνικών ομολόγων έως και 58 δισ. ευρώ "απελευθερώνει" η συμμετοχή στο QE μετά το PEPP

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Pictet: Αγορές ελληνικών ομολόγων έως και 58 δισ. ευρώ "απελευθερώνει" η συμμετοχή στο QE μετά το PEPP

Τις επιλογές της ΕΚΤ μετά το τέλος του PEPP εξετάζει και αναλύει η Pictet Wealth Management συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων όπως η ευελιξία του "κλασικού" QE, η κλείδα κεφαλαίου, τα όρια εκδότη, τα υπερεθνικά ομόλογα καθώς και τη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας την οποία μάλιστα θεωρεί εξαιρετικά πιθανή, φέρνοντας – όπως υπολογίζει – σημαντικά κέρδη για τη χώρα.

Η ΕΚΤ οδεύει προς τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2022, σε ένα περιβάλλον όπου οι πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται και εντείνονται. Η Pictet προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων υπό το PEPP θα μειωθούν στα 50 δισ. ευρώ μηνιαίως το πρώτο τρίμηνο του 2022 προτού σταματήσουν εντελώς τον Μάρτιο. Αυτό θα αφήσει ένα υπόλοιπο ύψους 100 δισ. ευρώ από την αρχική κατανομή του 1,85 τρισ. ευρώ του PEPP.

Παράλληλα, η Pictet αναμένει από την ΕΚΤ ότι θα διπλασιάσει τον ρυθμό αγορών υπό το τακτικό της πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Απρίλιο του 2022 και μετά, αλλά η δέσμευσή της για ένα "ανοιχτό" (open-ended) QE είναι πιθανό να αποδυναμωθεί. H ΕΚΤ θα αναθεωρεί τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων κάθε τρίμηνο και θα τον μειώσει σε 20 δισ. ευρώ το μήνα (στα τρέχοντα επίπεδα δηλαδή) έως το 2023.

Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα "γέφυρα" με στόχο να αποτρέψει μια αδικαιολόγητη διεύρυνση των spreads των ομολόγων της περιφέρειας. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός "φακέλου" περίπου 200 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 100 δισ. ευρώ που απομένουν από το PEPP, που θα δαπανηθούν με ευέλικτο τρόπο καθ' όλη τη διάρκεια του 2022. Η Pictet πάντως παραμένει επιφυλακτική ως προς αυτή τη λύση, καθώς – μεταξύ άλλων – οποιοδήποτε πρόγραμμα QE άνευ όρων που στοχεύει μια μεμονωμένη χώρα ενδέχεται να είναι πολύ κοντά στη στρατηγική του ελέγχου της καμπύλης απόδοσης, την οποία η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ακολουθήσει.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο οίκος προβλέπει ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ θα μειωθούν κατά το ήμισυ στα 570 δισ. ευρώ το 2022, σε σύγκριση με 1.100 δισ. ευρώ τόσο το 2020 όσο και το 2021. Οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων θα μειωθούν στα 320 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους, από 700 δισ. ευρώ το 2021, αλλά αυτό θα εξακολουθήσει να είναι αρκετό για να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της καθαρής έκδοσης κρατικών ομολόγων το 2022. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό και όχι ένα σφάλμα του QE της ΕΚΤ, κατά την άποψη της Pictet Wealth Management, καθώς η ΕΚΤ έχει γίνει το αποτελεσματικό backstop για τη δημοσιονομική πολιτική.

Τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν  την προσδοκία της Pictet ότι το PEPP θα λήξει τον Μάρτιο του 2022 και ότι το APP θα επαναξιολογηθεί ως αποτέλεσμα, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που παραμένουν αβέβαια και ευμετάβλητα. Εκτός από την πιθανή αύξηση του μεγέθους του APP, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επιμείνει έντονα στην ανάγκη να παραμείνουν "ευέλικτοι" - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διασφαλιστεί ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ παραμένει "ευέλικτη", όπως σημειώνει η Pictet. Αυτοί περιλαμβάνουν μια δέσμευση χωρίς ημερομηνία λήξης για αγορές υπό το APP, αποκλίσεις από την κλείδα κεφαλαίου και τα όρια του εκδότη, να καταστήσει την Ελλάδα επιλέξιμη για αγορές υπό το APP ή να αυξήσει το μερίδιο των αγορών υπερεθνικού χρέους. Όλες αυτές οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Κατά την Pictet οι πιθανότητες να γίνει η Ελλάδα επιλέξιμη για το APP είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ενδέχεται να τεθούν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της, όπως π.χ. κάποιου βαθμού εποπτεία και τήρηση των κριτηρίων αξιολόγησης του δημοσίου, αλλά, συνολικά, το πιο πιθανό είναι ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στο κλασσικό QE, το APP. Επίσης, και το waiver που διασφαλίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι αποδεκτά ως εγγυήσεις στις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος αναμένεται να διατηρηθεί, σύμφωνα με τον οίκο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Pictet μάλιστα, η Ελλάδα είναι "υπο-αγορασμένη" έως και κατά 58 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του APP, αφήνοντας έτσι περιθώρια για σημαντικές αγορές ελληνικών ομολόγων στο μέλλον.

Pictet: Αγορές ελληνικών ομολόγων έως και 58 δισ. ευρώ "απελευθερώνει" η συμμετοχή στο QE μετά το PEPP

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text