Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τρομάζουν τα μειωμένα αποθέματα πετρελαίου

Τρομάζουν τα μειωμένα αποθέματα πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Προειδοποίηση-συναγερμό για ραγδαία μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου απευθύνει ο κολοσσός της Aramco, την ώρα που η ενεργειακή κρίση χτυπά με οξύ πια τρόπο την Ευρώπη και η ηγεσία της Ε.Ε. εμφανίζεται διχασμένη και αδύναμη ως προς την αντιμετώπιση των ελλείψεων και της έκρηξης των τιμών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Άμιν Νάσερ προειδοποίησε χθες ότι έρχονται μεγάλες ελλείψεις πετρελαίου, καθώς η παραγωγική δυνατότητα μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς διεθνώς και τα αποθέματα συρρικνώνονται.

«Η πλεονάζουσα χωρητικότητα συρρικνώνεται. Η ανησυχία είναι τεράστια» δήλωσε ο Νάσερ στο Bloomberg στο περιθώριο του συνεδρίου Future Investment Initiative.

Το μήνυμα Νάσερ έρχεται την ώρα που οι τιμές του αργού έχουν εκτοξευθεί από τις αρχές του χρόνου κατά 70%, πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, και συνοδεύεται από την προειδοποίηση του ίδιου πως οι ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δραματικές το 2022 εάν η πανδημία υποχωρήσει και αυξηθούν τα αεροπορικά ταξίδια. Κρούοντας παράλληλο συναγερμό, η BlackRock, από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως, προειδοποίησε ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η τιμή του πετρελαίου να φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Εξετάζουμε ως υψηλή την πιθανότητα της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ σε επενδυτικό συνέδριο στο Ριάντ.

Αντίστοιχη πρόβλεψη με την BlackRock έχει κάνει και η Goldman Sachs, ενώ μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Pimco Τζον Σταντίνσκι εκτίμησε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να επιμείνουν τα επόμενα χρόνια - εκτίμηση που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις της Fed και της ΕΚΤ για υποχώρηση των τιμών και ομαλοποίηση μέσα στο 2022.

Ο νέος συναγερμός βρίσκει την Ευρώπη ήδη αντιμέτωπη με σκληρό χειμώνα και απειλή ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν από την επόμενη εβδομάδα, οι θερμοκρασίες του Νοεμβρίου θα είναι χαμηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα και τούτο θα οδηγήσει σε νέα εκτόξευση του κόστους του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία ανέβηκαν ήδη χθες στα 196 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα αντίστοιχα στη Γαλλία έφτασαν τα 234 ευρώ.

Προσώρας, πάντως, οι πιο μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης παραμένουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες -όπως επισημαίνει το Bloomberg- «παράγουν» το περισσότερο ρευστό από την εποχή της μεγάλης ύφεσης του 2008-2009.

Οι «Big Oil» θα ανακοινώσουν τριμηνιαία αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα και οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι ταμειακές ροές τους θα είναι οι υψηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον 13 ετών.

Νικόλ Λειβαδάρη

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text