Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Oxford Economics: Πώς ο κορωνοϊός «έκλεισε» το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρώπη

Oxford Economics: Πώς ο κορωνοϊός «έκλεισε» το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση του κορωνοϊού κλείνει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου και σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στις προηγούμενες κρίσεις, περιορίζει τις αποκλίσεις καθώς οι οικονομίες της Ευρωζώνης ανακάμπτουν, διαπιστώνει η Oxford Economics σε νέα ανάλυσή της.

Η ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης ξεκίνησε ταυτόχρονα, παρότι οι χώρες του Νότου είχαν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τον τουρισμό, σε αντίθεση με τις οικονομίες του Βορρά, οι οποίες εστιάζουν περισσότερο στη βιομηχανία.oxford-economics-pos-o-koronoios-ekleise-to-chasma-vorra-notoy-stin-eyropi0

Μάλιστα, η Oxford Economics δεν θα μπορούσε παρά  να επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, την ώρα που η Ισπανία εμφανίζει αδύναμη ανάκαμψη. Συνολικά, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας έως τις αρχές ή τα μέσα του 2022.

«Η ταχύτητα, η κλίμακα και η αντικυκλική φύση της μέτρων στήριξης ήταν κρίσιμη», σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics, εξηγώντας ότι η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. επέτρεψε στις εθνικές κυβερνήσεις να απαντήσουν δυναμικά στην κρίση, ενώ η νομισματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέτρεψε τις χρηματοοικονομικές πιέσεις στις οικονομίες της περιφέρειας.

oxford-economics-pos-o-koronoios-ekleise-to-chasma-vorra-notoy-stin-eyropi1

Ενώ στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, ο κλάδος της μεταποίησης αντέδρασε δυναμικά σε όλη την Ευρωζώνη, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν τώρα αρνητικά τις βιομηχανικές χώρες του Βορρά.

Από την άλλη πλευρά, η συντονισμένη διάθεση των εμβολίων στις χώρες της Ε.Ε. επέτρεψε το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών το καλοκαίρι, με τους κλάδους των υπηρεσιών και ειδικά τον τομέα του τουρισμού στον Νότο, να επιστρέφει σε λειτουργία. Η Oxford Economics εκτιμά ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδα έως τα τέλη του 2022 και θα παίξει έναν μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη κατά τα επόμενα τρίμηνα.

oxford-economics-pos-o-koronoios-ekleise-to-chasma-vorra-notoy-stin-eyropi2

Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται από την Oxford Economics σαν μία ακόμα ευκαιρία για τις χώρες του Νότου, ώστε να επιταχύνουν την επιστροφή τους στα επίπεδα όπου βρίσκονταν οι οικονομίες τους πριν από την πανδημία. Μέχρι στιγμής, ο βασικός αντίκτυπος του Ταμείου περιορίζεται στο κομμάτι της εμπιστοσύνης, όμως καθώς τα κονδύλια θα αρχίσουν να ρέουν, τα επόμενα τρίμηνα, ο οίκος εκτιμά ότι θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, ειδικά στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Άλλοι παράγοντες που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη και ενδεχομένως θα περιορίσουν το χάσμα Βορρά-Νότου στο μέλλον είναι η αύξηση της κατανάλωσης, καθώς τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης θα αρχίσουν να ξοδεύουν μέρος από τις αποταμιεύσεις των 800 δισ. ευρώ που συσσώρευσαν μέσα στην πανδημία. Σύμφωνα με την Oxford Economics, η κατανάλωση θα φτάσει στα προ-κρίσης επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2022. Όμως, νέες προκλήσεις, όπως το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, θα μπορούσαν να επισκιάσουν τις προοπτικές γύρω από τις δαπάνες.

Κατόπιν αυτών, η Oxford Economics εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι συμμετρική της πτώσης που σημειώθηκε πέρυσι και προβλέπει ότι οι μόνιμη ζημιά (scarring) αυτής της κρίσης θα είναι ελάχιστη σε σχέση με την προηγούμενη κρίση. Κυρίως, καταλήγει, οι μετα-πανδημικές προοπτικές της Ευρώπης θα μοιάζουν παρόμοιες με εκείνες που επικρατούσαν πριν από την κρίση, χωρίς την περαιτέρω απόκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου.

ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text