Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Γρήγορη στροφή από την Briq Properties στα ακίνητα για logistics

Γρήγορη στροφή από την Briq Properties στα ακίνητα για logistics

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γρήγορη στροφή από την Briq Properties στα ακίνητα για logistics

Σε μεγάλη αλλαγή στην επενδυτική της στρατηγική, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία στην αγορά ακινήτων, έχει προχωρήσει η Briq Properties. Μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα έχει τριπλασιάσει το ποσοστό των επενδύσεών της σε ακίνητα logistics, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 47%.

Η εταιρεία προετοιμάζει νέες επενδύσεις στον τομέα των logistics, σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση της Briq στο 4ο ATHEX Small-Cap Conference που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Briq Properties διαθέτει χαμηλό ποσοστό δανεισμού, γεγονός που επιτρέπει την αύξηση της μόχλευσης έως το επίπεδο του 40% (από 20% σήμερα), ώστε να εξυπηρετήσει τις νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών ακινήτων της  αποτελείται από 30 ακίνητα υψηλών προδιαγραφών με συνολική αξία αποτίμησης 114 εκατ ευρώ.

Η σημαντική στροφή του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας στον τομέα των logistics αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων στις 30.06.2021 ήταν κατανεμημένη κατά 47% σε logistics, 30% γραφεία, 17% ξενοδοχεία και 6% λοιπές χρήσεις, ενώ την 30.06.2020 ήταν 44% γραφεία, 27% ξενοδοχεία, 14% logistics και 15% λοιπές χρήσεις.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, η εταιρεία προχώρησε σε νέες επενδύσεις συνολικού ποσού € 6.151 χιλ. εκ των οποίων ποσό € 2.146 χιλ. αφορούσε την αγορά κτιρίου γραφείων στο Πειραιά, € 1.054 χιλ. αφορούσαν την απόκτηση οικοπέδων στην περιοχή του Ασπροπύργου και € 2.950 χιλ. αφορούσαν κεφαλαιουχικές δαπάνες κυρίως για το υπό ανέγερση Κτίριο Αποθήκευσης και Διανομής (ΚΑΔ) στον Ασπρόπυργο.

Σημειώνεται ότι το α΄ εξαμήνου 2021, τα έσοδα της εταιρείας από ενοίκια ανήλθαν σε € 2.574 χιλ. έναντι € 1.766 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου σημειώνοντας αύξηση 46%. Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε παρά τη μείωση των εσόδων κατά € 951 χιλ. στο α΄ εξάμηνο του 2021 εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω COVID-19 για μείωση των μισθωμάτων, ενώ η αντίστοιχη μείωση του α’ εξαμήνου του 2020 ήταν σημαντικά χαμηλότερη (€ 374 χιλ.).

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται το ενδιαφέρον  των επενδυτών για τη μετοχή της Briq Properties, που παρέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευρείας διασποράς (free float) ανάμεσα στις ΑΕΕΑΠ. Κέρδη της τάξεως του 24% σημειώνει η μετοχή της εταιρείας το τελευταίο έτος, υπεραποδίδοντας έναντι των άλλων εισηγμένων  ΑΕΕΑΠ, όπως η Prodea (+0.63%), η Trastor (+8%) και η Intercontinental International (+17%).

Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι τόσο η ανάπτυξη των εργασιών, όσο και η άνοδος της αγοράς των ακινήτων υποστηρίζουν τη θετική πορεία της μετοχής, τονίζοντας, επίσης, ότι γίνεται ακόμα πιο ελκυστική από την ευρεία διασπορά της. Από τον Αύγουστο παρατηρείται σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών της μετοχής, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ανέρχεται στα 74,7 εκατ ευρώ.

Στο ταμπλό του ΧΑ, είναι περιορισμένες οι επιλογές των επενδυτών που θέλουν να πάρουν θέση στην αγορά των ακινήτων μέσα από μια ΑΕΕΑΠ. Όταν μια μετοχή παρέχει περισσότερη ρευστότητα, δηλαδή έναν μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, είναι πιο εύκολο για έναν επενδυτή  να αγοράσει – αλλά και να πουλήσει – τις μετοχές, ανάλογα με την στρατηγική του.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό διασποράς της Briq ανέρχεται στο 45%, έναντι του 2% της Prodea και του 3% της Trastor. Στην Prodea, φέρεται ότι θα διαθέσει έως το 15% του μετοχικού της κεφαλαίου, προχωρώντας σε private placement, συνολικής αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ ώστε να γίνει η μετοχή πιο εμπορεύσιμη.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text