Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τράπεζα Πειραιώς – Προσφορές άνω των 750 εκατ. ευρώ για πράσινο ομόλογο

Τράπεζα Πειραιώς – Προσφορές άνω των 750 εκατ. ευρώ για πράσινο ομόλογο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζα Πειραιώς – Προσφορές άνω των 750 εκατ. ευρώ για πράσινο ομόλογο

Υψηλή είναι η ζήτηση για τους πράσινους ομολογιακούς τίτλους που επιχειρεί να διαθέσει σήμερα στις αγορές η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς μόλις σε δύο ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, οι τοποθετήσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές έχουν ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ, υπεκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό της έκδοσης κατά 1,5 φορά.

Η Τράπεζα Πειραιώς βγήκε στις αγορές για την άντληση 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματός της για ενίσχυση των δεικτών συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας.

Πρόκειται για πράσινο ομόλογο της κατηγορίας senior preferred, εξαετούς διάρκειας, το οποίο θα ενισχύσει το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας του συστημικού ομίλου.

Η έκδοση αυτή θα συμβάλει στη δημιουργία καμπύλης αποδόσεων για τους τίτλους της τράπεζας και αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την πλήρωση της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Το επιτόκιο του ομολόγου εκτιμάται θα κινηθεί γύρω από το 4%, ωστόσο η τελική απόδοση θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες από τους επενδυτές.

Η χρήση των κεφαλαίων

Λόγω του πράσινου χαρακτήρα της έκδοσης, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, με βάση το αποτύπωμα της δραστηριότητας και των επενδύσεών τους στο περιβάλλον. Αντίστοιχο ομόλογο είχε εκδώσει το 2020 και η Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στη χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου 1,4 δισ. ευρώ, καθώς και τη διάθεση τίτλων της κατηγορίας ΑΤ1, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Εφόσον πετύχει η τρέχουσα έκδοση η τράπεζα θα έχει συγκεντρώσει συνολικά μέσα στο 2021 2,50 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τον προγραμματισμό της εφετινής χρήσης.

Τα επόμενα χρόνια οι εκδόσεις εναλλακτικών τίτλων και ειδικά πράσινων, στο πλαίσιο των κανόνων της υπεύθυνης τραπεζικής (ESG), θα είναι συνεχείς.

Στόχος είναι, βάση της οδηγίες MREL, η ενίσχυση των δεικτών συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκονται στα επίπεδα του 26% έως το 2025.

Με την επίτευξή του θα ανοίξει η δρόμος για την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στην υπό δημιουργία τραπεζική ένωση στην Ευρώπη.

 

Αγης Μάρκου

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text