Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Οι τρεις λόγοι για την εκτίναξη του πληθωρισμού

Οι τρεις λόγοι για την εκτίναξη του πληθωρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καθησυχαστική για τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ήταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στάθηκε ιδιαιτέρως σε τρεις παράγοντες που οδηγούν σε υψηλό πολλών ετών τον δείκτη τιμών.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλίδα οικονομολόγος εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον παρακάτω συνδυασμό:

Πρώτον, οι τιμές της ενέργειας –ειδικά για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια– έχουν αυξηθεί απότομα. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός της ενέργειας αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού.

Δεύτερον, οι τιμές ανεβαίνουν επειδή η ανάκαμψη της ζήτησης που σχετίζεται με το άνοιγμα της οικονομίας υπερβαίνει την προσφορά. Αυτή η δυναμική είναι ιδιαίτερα ορατή στις τιμές των καταναλωτικών υπηρεσιών, καθώς και στις τιμές των αγαθών που επηρεάζονται περισσότερο από τις ελλείψεις στην προσφορά.

Και τέλος, οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την άρση της μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία, εξακολουθούν να συμβάλλουν σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Παρότι, πάντως, τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις χώρες της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 3,4% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών- η κυρία Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική, προεξοφλώντας άμβλυνση των πιέσεων κατά τη διάρκεια του 2022.

«Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε πλήρη δυναμική θα στηρίξει την αύξηση των μισθών με την πάροδο του χρόνου. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που βασίζονται στις αγορές και σε έρευνες πλησιάζουν περισσότερο στο 2%. Αυτοί οι παράγοντες θα στηρίξουν τον υποκείμενο πληθωρισμό και την επιστροφή του στον στόχο μας μεσοπρόθεσμα» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Από την άλλη πλευρά, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να αποχωρήσει προς το 2% σε σχέση με ό,τι αναμενόταν το προηγούμενο διάστημα. «Συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός μεοπρόθεσμα θα παραμείνει κάτω από τον στόχο 2%» συνέχισε.

Για να καταλήξει: «Τα μέτρα της πολιτικής μας, συμπεριλαμβανομένης της αναθεωρημένης μελλοντικής μας καθοδήγησης για τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε την οικονομία να στραφεί σε μια διαρκή ανάκαμψη και, τελικά, να φέρει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στον στόχο μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο ετήσιος δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό το στοιχείο επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας, ναι μεν αντιμετωπίζει ένα κύμα ανατιμήσεων, αλλά προς το παρόν παραμένει υπό έλεγχο, απέχοντας παρασάγγας από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Ας μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, ότι τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,4% στη Λιθουανία και την Εσθονία, στο 5,6% στην Πολωνία, στο 5,5% στην Ουγγαρία και στο 5,2% στη Ρουμανία. Στη Γερμανία, παράλληλα, ο δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο 4,1%, στην Ισπανία στο 4%, στην Κύπρο στο 3,6% και στην Ιταλία στο 2,9%.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text